23 Sep 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk 2016 Set-21:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). In respect of Regional Rural Banks, the share holding pattern is _______?
a)    Central Government 50%, State Government 35%, Sponsoring Bank 15%
b)    Central Government 50%, State Government 15%, Sponsoring Bank 35%
c)    Central Government 15% State Government 35%, Sponsoring Bank 50%
d)    Central Government 35%, State Government 50%, Sponsoring Bank 15%
e)    None of the Above


2). Which of the followings can be used for Current Account Deficit financing?
a)    FII only
b)    FDI only
c)    ECB only
d)    Both FII and FDI only
e)    All FII, FDI and ECB


3). A company which pools money from investors and invests in stocks, bonds, shares is called ____?
a)    A bank    
b)    An insurance company   
c)    Bancassurance
d)    Mutual Fund
e)    None of the above


4). Which of the following agreement/accord is related to baking reforms?
a)    Vienna agreement
b)    Basel accord
c)    Nagoya Protocol
d)    Cartagena Protocol
e)    None of these


5). KYC means ________ ?
a)    Know Your Customer very well
b)    Know Your exiting Customer very well
c)    Know Your prospective Customer very well
d)    Satisfy yourselves about the customer’s identity and activities
e)    None of the above


6). What is ‘STT’?
a)    Standard Transaction Tax
b)    Securities transaction tax
c)    Securities transfer tax
d)    Standard transfer tax
e)    None of these


7). Which was the first Mutual Fund started in India _______?
a)    SBI Mutual Fund
b)    HDFC Mutual Fund
c)    Kotak Pioneer Mutual Fund
d)    Indian Bank Mutual Fund
e)    None of the above 


8). Bureau of Indian Standards (BIS) has its headquarters in
a)    Mumbai
b)    Kolkata
c)    Bhubaneswar
d)    New Delhi
e)    None of these


9). The regulator for Mutual Funds in India is?
a)    FIMMDA
b)    AMFI     
c)    RBI
d)    SEBI
e)    None of the above


10). If the Statuary Liquidity Ratio (SLR) is increased, what will be the effect on Bank’s credit situation?
a)    It will be reduced
b)    It will be increased
c)    It will remain unaffected
d)    None of these
e)    All of the above


Answers:
1). b)  2). e)  3). d)  4). b)  5). d)  6). b)  7). e)  8). d)  9). d)  10). a) 










For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">