25 Sep 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-23:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). A mortgage involves:
a)   transfer of ownership
b)   transfer of possession
c)   transfer of interest
d)   All of the above
e)   None of the above


2). Banknotes can be issued in any denominations but coins can be issued up to what denomination?
a)   Rs. 5000
b)   Rs. 1000
c)   Rs. 500
d)   Rs. 100
e)   None of these


3). “Micro Credits” are loans:
a)   granted to distressed persons (other than farmers) to pre-pay their debt to non-institutional lenders against appropriate collateral or group security
b)   not exceeding Rs. 50,000 per borrower provided by banks
c)   both (1) and (2)
d)   None of the above
e)   Cannot be determined


4). RBI issued its first banknote in Jan 1938 bearing the portrait of George IV. What was its denomination?
a)   Rs. 5
b)   Rs. 10
c)   Rs. 1
d)   Rs. 2
e)   None of these


5). Bank holidays under Section 25 of the Negotiable Instruments Act, 1881 are declared by:
a)   State Government for the respective State
b)   Banking Operations Department
c)   Central Government
d)   RBI
e)   None of the above


6). The tax payers data flows directly from banks to Tax Information Network (TIN). Who maintains TIN?
a)   RBI
b)   National Securities Depository Ltd.
c)   National Securities Defense Ltd.
d)   Enforcement Directorate
e)   None of these


7). Which of the following is not included in ‘CAMELS’:
a)   Capital Adequacy and Asset Quality
b)   Management and Earing Performance
c)   Employees Performance
d)   Liquidity and Systems
e)   None of the above


8). When were banknotes in the Mahatma Gandhi Series introduced?
a)   1991
b)   1995
c)   1996
d)   2000
e)   None of these


9). ‘Ways and Means” advances are provided by Reserve Bank of India only to:
a)   central Government
b)   State Government
c)   Both (1) and (2)
d)   None of the above
e)   Cannot be determined


10). Consider these statements:-
Statement I – RBI decides volume and value of banknotes to be printed.
Statement II – RBI decides volume and value of coins to be minted.
a)   Both are true.
b)   Both are false.
c)   Statement I is true, but statement II is false.
d)   Statement I is false, whereas II is true.
e)   None of these


Answers:
1)a   2)b   3)c   4)a   5)d   6)b   7)c   8)c   9)c   10)c




For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">