26 Sep 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-24:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.



1). When a cheque is drawn on a bank, the bank is called the _______?

a)    Payee
b)    Drawee
c)    Drawer
d)    Endorsee
e)    None of the above


2). Balance in a current account is classified as ________
a)    Hybrid Deposit
b)    Term Deposit
c)    Demand Deposit
d)    Flexi Deposit
e)    None of the above


3). Capital adequacy is worked out based on?
a)    Total demand and time liabilities
b)    Net demand and time assets
c)    Risk weighted assets
d)    Risk weighted liabilities
e)    None of the above


4). In which of the following types of banking, there is a direct execution of transaction between a bank and its consumers?
a)    Retail Banking
b)    Universal Banking
c)    Virtual Banking
d)    Unit Banking
e)    None of the above


5). “CAMEL model” is used by _______?
a)    Bankers to evaluated a credit proposal
b)    Bankers to manage their risks
c)    RBI inspectors to evaluate banks functions
d)    Merchant Bankers to evaluate portfolio investment
e)    None of the above


6). The Foreign exchange of India is kept with _________
a)    SBI
b)    ECGC
c)    RBI
d)    NABARD
e)    None of these


7). Which of the following instruments is not a Negotiable Instrument, as per NI Act, 1881?
a)    Bills of Exchange
b)    Letter of credit
c)    Bank Draft
d)    Promissory Notes 
e)    Cheque


8). Deposits under Foreign Currency Non-Resident(FCNR) scheme can be accepted for a minimum of _______
a)    15 days
b)    3 months
c)    6 months
d)    1 year
e)    7 days


9). One of the State Government avails of a temporary financial assistance from Reserve Bank of India. This type of finance is called _______?
a)    Overdraft
b)    Temporary loan
c)    Short term finance
d)    Ways and Means advance
e)    None of the above


10). Which of the following forms of securing a loan is the safest one?
a)    Lien
b)    Assignment
c)    Pledge
d)    Hypothecation
e)    Mortgage


Answers:
1)a   2)c   3)c   4)a   5)c   6)c   7)b   8)d   9)d   10)c




For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">