27 Sep 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-25:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1).Nationalized Bank is also known as________.
a)    Private Sector Banks
b)    Self help Groups
c)    Cooperative Banks
d)    Grameena Banks
e)    Public Sector Banks


2).In which of the following accounts, operation by cheques is permitted?
a)    Savings bank accounts and fixed deposit accounts
b)    Current accounts and fixed deposit accounts
c)    Savings bank accounts and floating loan accounts
d)    Savings bank accounts and cash accounts
e)    Savings banks accounts and current accounts


3).Which of the following is NOT comes under the functions of Banks?
a)    Accept demand and time deposits from the public
b)    Accept items for keeping in safe custody
c)    Sell gold coins
d)    Buy commodities for trading
e)    Accept foreign currency for selling to money changers


4).RTGS enables___________.
a)    Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of another bank
b)    Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of another branch within the same bank
c)    Immediate transfer of money from customer of another country
d)    Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of RBI
e)    None of these


5).Which among the following is the private sector banks?
a)    Union Bank of India
b)    Syndicate Bank
c)    IDBI Bank
d)    UCO Bank
e)    HDFC Bank


6).Travellers Cheque is__________.
a)    A supplementary credit card
b)    A cheque issued by a bank or finance institution which functions as capital
c)    A certificate issued by a bank or finance institution in lieu of cash
d)    A cheque issued by a bank or finance institution which functions as a bond
e)    A prepaid instrument issued by a bank or financial institutions which can be substitute of cash


7).Mortgage is a security created on___________.
a)    Movable property for a loan given by a bank
b)    Immovable property for a deposit received by a bank
c)    A confirmation of immovable property given by a bank
d)    Movable property for a deposit given by a bank
e)    Immovable property for a loan given by a bank


8). Foreign exchange Reserves in India are kept in the custody of ________.
a)    Finance Ministry
b)    SEBI
c)    Overseas Ministry
d)    Reserve Bank of India
e)    Govt. of India


9).What is the full form of the name ‘ILO’ an agency of the United Nations?
a)    International Labour Organization
b)    International Legal Organization
c)    Indian Labour Organization
d)    Information & Legal Organization
e)    Indian Lawyer’s Organization


10).For using the safe deposit locker facilities, bank customers pay__________.
a)    Commission of locker
b)    Interest on locker
c)    Rent on locker
d)    Exchange on locker
e)    Safe custody charges


Answers:                                 
1). e)   2). e)   3). d)   4). a)   5). e)   6). e)   7). e)   8). b)   9). a)   10). c)




For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">