28 Sep 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-26:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). Expand MAT related to tax?
a)    Minimum Additional Tax
b)    Maximum Alternative Tax
c)    Maximum Additional Tax
d)    Minimum Alternative Tax
e)    None of these


2). Local Area Banks
a)    are licensed under the Banking Regulation Act, 1956
b)    2)are eligible for inclusion in the Second Schedule to the Reserve bank of India Act, 1934
c)    Have minimum paid up capital of Rs. 5 crore with promoters’ contribution being at least Rs. 2 crore
d)    all of the above                
e)    none of the above


3). Which agency in India provides refinance of export credit?
a)    SIDBI
b)    NABARD
c)    RBI
d)    EXIM Bank
e)    Government of India


4). The primary function of a central co-operative bank is to
a)    mobilize the resources in the district for financing its members to the maximum extent possible
b)    to channelise the flow of funds from the co-operative banks
c)    both of the above 
d)    all of the above  
e)    none of the above


5). What is Reserve Money (RM)?
a)    Currency in circulation with the public
b)    Deposits of some people with RBI
c)    Cash reserves of the banks
d)    Total of the above three options
e)    None of the above


6). Which of the following is the first Universal Bank established in India?
a)    IDBI Bank Ltd.
b)    ICICI Bank ltd.
c)    Reserve bank of India
d)    NABARD
e)    HDFC Bank Ltd.


7). What is the objective of introduction of ‘Marginal Standing Facility’ by RBI?
a)    To contain volatility in the overnight inter-bank rates
b)    To contain volatility in MIBOR
c)    To contain volatility in LIBOR
d)    To match with standard Tier 1 capital Ratio
e)    None of these


8). The term ‘Merchant Banking’ connotes
a)    Services rendered by banks for merchants and traders capital requirements to merchants covered under DICGC Guarantee Scheme
b)    Telegraphic transfers effected by merchants
c)    catering to the needs of corporate customers raising finance     
d)    All of the above
e)    none of the above


9). Expand FRBM.
a)    Financial Responsibility and Budget Management
b)    Fiscal Responsibility and Budget Maintenance
c)    Fiscal Responsibility and Budget Management
d)    Fiscal Risk and Budget Management
e)    None of these


10). The promoters of Local Area Banks may comprise
a)    individuals
b)    corporate entities
c)    trusts and societies
d)    accepts deposits from public

e)    all of the above


Answers:                                 
1).d)   2).d)   3).d)   4).c)   5).d)   6).b)   7).a)   8).c)   9).c)   10).e)




For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">