29 Sep 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-27:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). The regional Rural Banks are sponsored by
a)    Unit Trust of India              
b)    Reserve Bank of India
c)    Life Insurance Corporation of India     
d)    NABARD
e)    Any Scheduled Commercial bank


2). Deficit financing can (these are also demerits of it)
a)    Cause inflation
b)    Bring rise in fiscal deficit
c)    Bring rise in credit creation in banks
d)    All above
e)    None of the above


3). Central co-operative banks
a)    occupy a crucial importance in the co-operative credit structure
b)    from an important link between the state co-operative bank at the apex and the primary agricultural credit societies at the base
c)    are closer to the primary societies than an apex bank could be
d)    all of the above
e)    none of the above


4). If the RBI wants to infuse credit in Banking system in our country, which of the followings can be done?
a)    Decreasing CRR
b)    Decreasing SLR
c)    Both (a) and (b)
d)    None of the above
e)    Cannot be determined


5). Deposits with Regional Rural Banks are insured by
a)    Life Insurance Corporation of India
b)    General Insurance corporation
c)    Deposits Insurance and Credit Guarantee corporation
d)    None of the above     
e)    all of the above


6). If the rupees depreciate, what is the effect on the exporters?
a)    They are unaffected
b)    They are in loss
c)    They are in profit
d)    They get credit crunch
e)    None of these


7). Under merchant banking, consultancy services are rendered by banks/merchant bankers for
a)    floating of new companies
b)    preparation, planning and execution of new projects 
c)    giving expert guidance and managing the new promotions or new promotions of industries/enterprises
d)    all of the above
e)    none of the above


8). When the Government of India cannot raise enough financial resources through taxation, it finances its expenditure through various means like borrowing from market, running down its balances with RBI etc. This can be exactly called as
a)    Fiscal Deficit Financing
b)    Deficit Financing
c)    Capital Infusion
d)    Restructuring
e)    None of these


9). Under the Banking Regulation Act, 1949, which of the following is not qualified to be called as banks in the co-operative sector?
a)    Urban Co-operative banks
b)    State Co-operative banks
c)    Primary Agricultural Credit Societies
d)    Central Co-operative Banks
e)    None of the above


10). Buying and selling of eligible securities by RBI in the money market can be termed as
a)    Open Economy Operations
b)    Open Market Operations
c)    Credit Control Measures
d)    Credit Creation Measures
e)    None of these



Answers:                                 

1).e)   2).d)   3).d)   4).c)   5).c)   6).c)   7).d)   8).d)   9).c)   10).b)





For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">