30 Sep 2016

Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk 2016
Important Banking Awareness (Static) Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-28:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1). Which of the following is the name of a private sector Bank in India?
a)    IDBI Bank
b)    Axis Bank
c)    Corporation Bank
d)    UCO Bank
e)    None of the above


2). ‘Swabhiman’, the financial inclusion scheme, comes under the purview of which ministry?
a)    Ministry of Commerce
b)    Ministry of Home Affairs
c)    Ministry of Finance
d)    Ministry of External Affairs
e)    None of these


3).  Which of the following terms NOT used in the field of Banking & Finance?
a)    Overdraft
b)    Base Line
c)    RTGS
d)    GBC
e)    None of the above


4). Which of the following conditions must be fulfilled before a bank is included in the Second Schedule to the Reserve Bank of India Act?
a)    It must be a State co-operative bank or a company as defined in the Companies Act, 1956 or an institution notified by the Central Government in this behalf or a corporation or a company incorporated by or under any law in force in any place outside In
b)    It must satisfy the Reserve Bank of India that its affairs are not being conducted in a manner detrimental to the interests of the depositors
c)    It must have a paid-up capital and reserves of an aggregate value of not less than Rs. 5 lakh
d)    Only (a)
e)    All of the above


5).  Which of the following is NOT a type of cheque issued by an individual?
a)    Bearer cheque
b)    Order cheque
c)    Crossed cheque
d)    Savings cheque
e)    None of the above


6). Under which of the following type of account is a specified amount deposited every month for a specified period, says, 12, 24, 36 and 60 months?
a)    Fixed Deposit Account
b)    Saving Bank Account
c)    Current account
d)    Recurring Account
e)    None of these


7).  Name the person Currently who is the Governor of the RBI ?
a)    Bimal Jalan
b)    Y.V. Reddy
c)    Arun Jaitley
d)    Urjit R. Patel
e)    None of the above


8). What does ‘Kite Flying’ refers to in the banking terminology?
a)    The practice of depositing and withdrawing frequently in a bank account.
b)    Opening of multiple accounts with different names by any individual
c)    Doing unauthorised business
d)    Permitting drawls against uncleared cheques
e)    None of these


9).  Which of the following is an example of cash less purchase?
(a) ATM Withdrawal
(b) Credit Cards
(c) Debit Card
a)    Only a
b)    Only (b)
c)    Only (b) and (c)
d)    All of these
e)    None of the above


10). RBI was established on ___________.
a)    April 1, 1925
b)    April 1, 1935
c)    April 1, 1945
d)    April 1, 1955

e)    None of these


Answers:                                 
1).b)   2).c)   3).b)   4).e)   5).d)   6).d)   7).d)   8).d)   9).c)   10).b)







For More Banking Awareness Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">