12 Sep 2016

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Sep 1st Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Sep1st Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF
Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Sep 1st Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF:
Dear Readers, IBPS PO 2016 examination is approaching shortly, for that we have given the important Current Affairs Weekly Revision Tit-Bits. Candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


1). Which airlines company launched the first commercial flight between the United States and Cuba on August 31?
Answer: Jet Blue

2). Brazil's Senate has impeached former President ____ from the office for breaking budgetary laws.
Answer: Dilma Rousseff

3). In which country was the world’s largest rhino horn found by the rhino horn verification committee (RHVC)?
Answer: India

4). Who has been appointed as the Chancellor of The Energy and Resources Institute (Teri)?
Answer: Ashok Chawla

5). The Ministry of Urban Development (MoUD) has signed a memorandum of understanding (MoU) with which publishing company to publish & distribute a special edition of the comic book, focusing on Swachh Bharat Mission?
Answer: Amar Chitra Katha

6). Maharashtra Governor C.Vidyasagar Rao has been given the additional charge of which state by President Pranab Mukherjee?
Answer: Tamil Nadu

7). Name the rocket launched by SpaceX which exploded in Cape Canaveral,Florida.
Answer: Falcon 9

8). Name the person who will chair the committee to study the silt in the river Ganga in Bihar.
Answer: A. K. Sinha

9). Name the Indian businessperson who was awarded the ‘Chevalier de l’Ordre National de la Légion d’Honneur’ award.
Answer: Kiran Mazumendar Shaw

10). India has signed a defence and security cooperation deal with which country to tackle the twin challenges of terrorism & radicalization?
Answer: Egypt

11). Which political party on has been recognised as a national party by the Election Commission of India on September 2?
Answer: Trinamool Congress (TMC)

12). Name the Indian cricket player who made history by taking 10 wickets in an inning in the first Liverpool Competition Premier League.
Answer: Shrikant Mundhe

13). Name the tennis player who has created history by setting a record of most number of Grand Slam matches wins by a woman in the Open era.
Answer: Serena Williams

14). Name the film star who will be given an honorary Academy Award for his extraordinary achievements in film.
Answer: Jackie Chan

15). In which country is the 2016 G-20 Summit being held?
Answer: China

16). Central Government has approved the use of which chemical agent for crowd control measures?
Answer: Pelargonic Acid Vanillyl Amide

17). Which state government has passed a resolution asking the Centre to prevail upon Kerala & Karnataka governments not to construct any structures across the Siruvani dam?
Answer: Tamil Nadu

18). Which state government has signed an agreement with Falcon Marine Exports for Jagatjore Shrimp Culture Project?
Answer: Odisha

19). Which Indian banking outfit has proposed to include Islamic Finance to tackle religion-based financial exclusion?
Answer: Reserve Bank of India

20). Who was crowned Miss World Japan?
Answer: Priyanka Yoshikiwa

21). Name the Indian film star who was felicitated at the 1st BRICS Film Festival.
Answer: Rishi Kapoor

22). Who won the 2016 Heritage Heroes Award for his contribution towards conservation of Manas National Park and community development on the fringes of the protected area?
Answer: Bibhurti Lahkar

23). Which sector in India recorded the highest growth rate in over three-and-a-half years?
Answer: Service

24). Who won the 2016 Brazil Open Grand Prix in mixed doubles category?
Answer: Pranaav Jerry Chopra and N. Sikki Reddy

25). Who was the person who received the world's first face transplant?
Answer: Isabelle Dinorie

26). The 28th Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Summit held in which country?
Answer: Laos

27). Which public sector undertaking signed an MoU with ICFRE for Environmental related issues in improving the rehabilitation and reclamation of the mined out areas?
Answer: Coal India Limited

28). Name the persons from India who have recently won the 2016 Ramon Magsaysay Award.
Answer: T M Krishna and Bezwada Wilson

29). Which company has recently signed an agreement to acquire TEN Sports Network from Zee Entertainment Enterprises Limited (ZEE) and its subsidiaries for 385 million U.S. dollars?
Answer: Sony Pictures Networks India

30). Who has recently been appointed as Chief Executive Officer (CEO) of US based company ANSYS?
Answer: Ajei Gopal

31). Name the space agency that has recently launched the Osiris-Rex spacecraft into space.
Answer: NASA

32). Name the former Indian woman cricketer who has recently been awarded honourary life membership of the Marylebone Cricket Club (MCC)?
Answer: Anjum Chopra

33). The 2016 ASEAN summit has recently been concluded in
Answer: Laos

34. India with which of the country has recently signed Air Services Agreement?
Answer: Greece

35). Who has recently been appointed as Chairman cum Managing Director of state run Uranium Corporation of India Ltd (UCIL)?
Answer: C K Asnani     
 
36). The Union Government has recently approved projects worth about Rs 450 crore under ‘Swadesh Darshan’ scheme for five states. Name those states.
Answer: ‘Swadesh Darshan’ scheme was approved by the Union Tourism Ministry for the development of Heritage circuit in Madhya Pradesh and Uttarakhand, Ramayana Circuit in Uttar Pradesh, North East Circuit in Sikkim and Coastal Circuit of Tamil Nadu.

37). Biju Kanya Ratna Yojana was recently launched by which state government?
Answer: Odisha

38). The 2016 G-20 Summit was recently held in
Answer: Hangzhou, China       

39). C Vidyasagar Rao has recently been appointed as Governor of which state?
Answer: Tamil Nadu

40). Indian Railways has recently launched insurance scheme for passengers travelling on e- ticket up to
Answer: Rs.10 lakh



0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">