20 Sep 2016

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Sep 2nd Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Sep 2nd Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF
Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Sep 2nd Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF:
Dear Readers, IBPS PO 2016 examination is approaching shortly, for that we have given the important Current Affairs Weekly Revision Tit-Bits. Candidates those who are preparing for the exam can make use of it.



1). Who has recently launched the ambitious ‘e-nivaran’ facility for online redressal of taxpayers' grievances related to refunds?
Answer: Central Board of Direct Taxes (CBDT)

2). Which state has recently won the Horticulture State Award?
Answer: Haryana

3). The 2016 ASEAN Summit was held in ________.
Answer: Vientiane, Laos

4). Who has won India’s first Gold medal at 2016 Rio Paralympics Games?
Answer: Mariyappan Thangavelu

5). Which state has launched pension scheme for construction workers?
Answer: Odisha

6). Rajnath singh commissioned offshore patrolling vessel Sarathi in ______.
Answer: Goa

7). What is the name of the registration module, launched by the Union Government for Indian students studying abroad?
Answer: Madad (madad.gov.in)

8).  Who has released “Swachh Survekshan” report for rural areas?
Answer: Narendra Singh Tomar

9). Who has received the prestigious Guru Kelucharan Mohapatra Award 20166 for lifetime achievement?
Answer: Jharana Das

10). The 6th IUCN World Conservation Congress 2016 was hosted by which city?
Answer: Honoulu

11). Which state has bagged 9th Global Agriculture Leadership Award 2016?
Answer: Odisha

12). Scientists found that _______ bacteria were associated with preterm birth.
Answer: Group B Streptococcus

13). Who was appointed as the Prime Minister of Kazakhstan?
Answer: Bakytzhan Sagintaev

14). Which country as successfully performed the World’s first robotic operation inside the eye?
Answer: Britain

15). Which state government has signed a preliminary Memorandum of Understanding (MoU) with Singapore government for developing a smart integrated township project
Answer: Himachal Pradesh

16). The World’s 1st robotic eye operation performed in which country
Answer: Britain

17). The Union Government has launched Urja Mitra Helpline through which customers can get information on power outages from distribution companies by dialling ____________
Answer: 14401

18). Who has been appointed as the managing director & chief executive officer of IDBI Asset Management Company (AMC)?
Answer: Dilip Kumar Mandal

19). The Indian Coast Guard (ICG) has commissioned well-equipped offshore patrolling (OPV) vessel named ________
Answer: Sarathi

20). Recently,the RBI has cancelled the certificate of registration of how many non-banking financial companies (NBFCs).
Answer: Five

21). The Five Day Youth Voter’s Festival held in which state
Answer: Nagaland

22). Who became the first Indian woman to bag silver medal in shotput F-53 event at Paralympics 2016?
Answer: Deepa Malik

23). Recently,how many states has ratified the Goods and Services Tax (GST) bill (till 13th September)?
Answer: 18

24). Tourism Minister Mahesh Sharma declared that there would be a complete ban on use of polythene in all national monuments and tourist destinations from
Answer: 2nd October

25). Indo-US defence joint military training exercise 'Yudh Abhyas 2016’ held in which state
Answer: Uttarakhand

26). With which country has India signed an MoU for cooperation in the field of National Housing Policy Development and Management (NHPDM)?
Answer: Kenya

27). The first BRICS Wellness Workshop 2016 held in which city
Answer: Bengaluru

28). The Union Cabinet has approved the process, formation and functioning of the Goods and Services Tax (GST) Council as per which article
Answer: Article 279A

29). Which country conducted its fifth and largest nuclear test in September 2016?
Answer: North Korea

30). Who won the 2016 US Open Men’s Doubles title.
Answer: Jamie Murray-Bruno Soares

31). Who won the 2016 US Open Women’s Singles title
Answer: Angelique Kerber

32). Who won the 2016 US Open Men’s Singles title
Answer: Stan Wawrinka

33). Which committee has recently submitted its report to prepare a road map for elimination of poverty?
Answer: Arvind Panagariya Committee

34). Which state/UT government has issued guidelines for transparent auction and scientific mining?
Answer: Himachal Pradesh

35). India has been designated as major illicit drug producing country by which country?
Answer: USA

36). Who has been appointed as the Chairman of Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI)?
Answer: K Vijay Raghavan

37). India on September 13 signed a extradition treaty with which country?
Answer: Afghanisthan

38). Indian and U.S. troops will conduct counter-terrorism exercises in which state from September 14 to 27?
Answer: Uttarakhand

39). Name the sportsperson who became the first woman from India to win a medal at the Paralympics.
Answer: Deepa Malik

40). Which Indian Institute of Management (IIM) has emerged as a leading example of gender diversity in the country in the Financial Times Global Masters in Management 2016 rankings?
Answer: Indian Institute of Management (IIM)Bangalore

41). Who became the first Indian to clinch two gold medals at the Paralympics?
Answer: Devendra Jhajharia

42). Who has been appointed as brand ambassador of the ambitious Samajwadi Pension Yojana by Uttar Pradesh govt?
Answer: Vidya Balan

43). The govt has launched a toll-free number to register postal complaints which will initially be operational for 12 hours on working days. The toll-free number is
Answer: 1924

45). Who has topped the Fortune’s ‘50 Most Powerful Women International’ list of women based outside the US?
Answer: Ana Botin

46). The 3rd BRICS Urbanisation Forum Meet was held recently in
Answer: Vishakhapatnam

47). Andhra Pradesh has become the second state in the country to achieve 100% electrification of households. Which is the first state to achieve this feat?
Answer: Gujarat

48). Digital payment platform FreeCharge has partnered with which bank to launch Unified Payments Interface (UPI) that allows instant transactions from a smartphone?
Answer: Axis Bank

49). The Uttar Pradesh govt has appointed whom as the brand ambassador of its flagship programme “Samajwadi Kisan Beema Yojana”?
Answer: Nawazuddin Siddiqui

50). 17th Summit of the Non-Aligned Movement (NAM) to be held in
Answer: Venezuela

51). Who has been named the UN’s new Goodwill Ambassador for the Dignity of Survivors of Human Trafficking?
Answer: Nadia Murad

52). Who has been taken charge as Executive Director of Union Bank of India?
Answer: Atul Kumar Goel

53). Name the Indian-American physician-author who has been selected for the prestigious 2015 National Humanities Medal, as announced by the White House
Answer: Abraham Verghese

54). India will host the Annual Meetings of the African Development Bank (AfDB) Group in May 2017 in which city?
Answer: Ahmadabad

55). The govt has appointed whom as the new Chairman of the state-owned Life Insurance Corporation of India?
Answer: VK Sharma




0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">