29 Sep 2016

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Sep 3rd Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF

Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Sep 3rd Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF
Important CA Weekly Revision Tit-Bits (Sep 3rd Week) for IBPS PO/Clerk 2016 – Download in PDF:
Dear Readers, IBPS PO 2016 examination is approaching shortly, for that we have given the important Current Affairs Weekly Revision Tit-Bits. Candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


1). Who is the new brand ambassador of Punjab National bank?
Answer: Virat Kohli

2). Who won the Singapore Grand Prix 2016 of Formula One race?
Answer: NicoRosberg

3). Which committee has recently submitted its report to tackle the shortage of pulses?
Answer: Arvind Subramanian committee

4).  Which country has launched its second experimental space station Tiangong 2?
Answer: China

5). The National Conference on Agriculture for Rabi Campaign-2016 has been held in which Indian city?
Answer: New Delhi

6). Which mobile company has signed MoU with Haryana government to set up its mobile manufacturing hub?
Answer: Xiaomi

7). Who has won the Fellows of Nature (FON) South Asia Short Story Award?
Answer: Meghna Pant

8). Which country has topped the 2016 Rio Paralympics that concluded in Brazil recently?
Answer: China

9). Name the Indian shooter who has clinched the gold medal in 50-metre rifle prone event at the ISSF Junior World Cup for pistol, rifle and shotgun at Gabala in Azerbaijan?
Answer: SubhankarPramanick

10). Who was recently appointed the Chairman of the Union Public Service Commission?
Answer: AlkaSirohi

11). Name the city that is hosting, the first Indian music and dance festival that aims at showcasing the country's rich and diverse culture?
Answer: Sydney

12). Name Noted Malayalam critic who has been chosen for the prestigious N MohananSuvarna Mudra Award 2016?
Answer: Dr. M Leelavathi

13). Name the joint naval exercises conducted between China and Russia in the South China Sea?
Answer: Joint – Sea 2016

14). 7-day-long Naropa festival is being celebrated in which state of India?
Answer: Jammu and Kashmir

15). Name the service that was launched by Indian Railways recently to make rail travel comfortable for elderly, differently-abled and ailing travellers?
Answer: YatriMitraSewa

16). Name the most advanced surface-to-air missile that was successfully test-fired by India from a mobile launcher at the Integrated Test Range in Chandipur, Odisha?
Answer: Barak - 8

17). Which country will be partner country in the 2017 Vibrant Gujarat Global Summit?
Answer: United States

18). Who has been appointed as the Ambassador of India to the Sweden?
Answer: Monika KapilMohta

19). Name the Indian hearing-impaired shooter who won the bronze medal in the first World Deaf Shooting Championships held in in Kazan, Russia?
Answer: PriyeshaDeshmukh

20). The 2016 National conference on labour has inaugurated in which city?
Answer: Bhubaneswar

21). Which Indian-origin personality has been appointed as the head of International Society for Blood Transfusion (ISBT)?
Answer: Ravi Reddy

22). Which e-commerce company has become the first to cross 100 million customers in India?
Answer: Flipkart

23). What is the India’s rank in the 2016 World Economic Freedom Index out of 159 countries and territories?
Answer: 112

24). What was the theme of the 2016 International Day of Peace that was observed across the world on 21st September 2016?
Answer: The Sustainable Development Goals: Building Blocks for Peace

25). Which of the following country has topped the World Economic Freedom (WEF) Index 2016?
Answer: Hong Kong

26). Who has received the prestigious ICC Test Championship mace for inspiring Pakistan to the top of the ICC Test Team Rankings?
Answer: Misbah-ul-Haq

27). Who has taken charge as executive director (ED) of Manipal-based Syndicate Bank?
Answer: S SMallikarjunaRao

28). The flagship rural housing scheme Indira AwasYojana (IAY), started by former Prime Minister Rajiv Gandhi, has been renamed as _____.
Answer: PradhanMantriAwasYojana

29). Who was sworn-in as the chief justice of Calcutta High Court?
Answer: Girish Chandra Gupta

30). The Incredible India Tourism Investors Summit (IITIS) 2016 has held in which city of India?
Answer: New Delhi

31). Who was sworn-in as chief justice of Kerala High Court?
Answer: Mohan M Shantanagoudar

32). Who was appointed as the World Bank Country Director for India recently?
Answer: Junaid Ahmad

33). The Union Cabinet approved signing and ratification of tax agreement with which nation?
Answer: Samoa

34). Who was recently named the captain of the India's all time Test XI by Wisden?
Answer: MS Dhoni

35). Who was recently appointed as the chairman of the BCCI Selection Committee?
Answer: MSK Prasad

36). Childhood cancer awareness exhibition will be held at which place of India from 25th -27th September?
Answer: TajMahal in Agra

37). Name the country that has signed a peace agreement with one of the country's largest militant groups Hezb-e-Islami led by GulbuddinHekmatyar?
Answer: Afghanistan

38). Who will get the first-ever Jesse Owens Olympic Spirit Award-2016?
Answer: Muhammad Ali

39). Which Indian film has been selected as the official entry to Oscar Awards 2017 in the foreign language film category?
Answer: Visaranai

40). The world’s largest solar power plant has been installed in which state of India?
Answer: Tamil Nadu

41). Name the 8th edition of India-Russia 11-days joint military exercise which has begun in the Ussiriysk District in
Vladivostok, Russia?
Answer: INDRA 2016

42). Name the long range air-to-air missile that was successfully test fired by Indian Air Force from Mirage-2000 Upgrade combat aircraft?
Answer: MICA

43). Who has been appointed as Additional Secretary in the Goods and Services Tax (GST) Council?
Answer: ArunGoyal

44). Who was appointed as the Indian ambassador to the United States of America?
Answer: NavtejSarna

45). 'Mission ParivarVikas' will be launched by which union ministry for improved family planning services?
Answer: Ministry of Health and Family Welfare


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">