4 Sep 2016

Important General Awareness/Banking Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for IBPS PO 2016 Set-32:
Dear Readers, Here we have given the list of Important General Awareness Questions for Upcoming IBPS PO/Clerk 2016, candidates those who are preparing for this exam can make use of it.




1). Which state government has decided to recruit transgender persons as jail warders as per the directive of the Supreme Court?

a)   Bihar
b)   Odisha
c)   West Bengal
d)   Kerala
e)   Madhya Pradesh


2). Which of the following banks has tied up with a fintech start-up 'Fisdom' for personal wealth management services?
a)   ICICI Bank
b)   SBI
c)   Bank of Baroda
d)   PNB
e)   Yes bank


3). Which of the following banks has inked a MoU with Apollo India Credit Opportunity Management LLC and AION Capital Management to set up an asset reconstruction company?
a)   ICICI Bank
b)   SBI
c)   Bank of Baroda
d)   PNB
e)   United Bank of India


4). Which of the following digital payments platforms has partnered with the leading payment gateway solution provider, PayUbiz, to further strengthen its merchant base and help consumers move from cash to digital payments?
a)   Paytm
b)   Freecharge
c)   Mobikwik
d)   PayU Money
e)   None of these


5). Name the six-year-old boy who has set the world record for covering longest distance by limbo skating under cars?
a)   Devendra Mehta
b)   Dev Pandit
c)   Om Swaroop Gowda
d)   Devesh Mehra
e)   None of these


6). Name the web portal launched by Reserve Bank of India (RBI) Governor Raghuram Rajan to curb illegal collection of deposits?
a)   www.sachet.org.in
b)   www.sachet.rbi.org.in
c)   www.rbiindia.rbi.org.in
d)   www.rbiindia.org.in
e)   None of these


7). Name the state whose High court quashed the state government's notification granting 10 percent reservation for the economically backward classes (EBCs)?
a)   Rajasthan
b)   Maharashtra
c)   Jharkhand
d)   Gujarat
e)   Madhya Pradesh


8). Which facility was launched by Union Government in August 2016 that allows people to sign documents digitally from remote places?
a)   Legal Desk
b)   eSign Desk
c)   Aadhaar Desk
d)   e-KYC Desk
e)   None of these


9). Indian Railways has recently tied up with which mobile wallet company to ensure food delivery in train coaches with e-cash payments?
a)   Freecharge
b)   Paytm
c)   Mobi Kwik
d)   Oxigen
e)   PayU Money


10). Which state has dedicated 100 multi-purpose shelter houses to the people of state for use during floods and cyclones with an aim to ensure zero casualty during calamities?
a)   Assam
b)   Kerala
c)   Tamil Nadu
d)   Odisha
e)   Karnataka


Answers:
1)b   2)c   3)a   4)b   5)c   6)b   7)d   8)b   9)c   10)d



For more IBPS PO General awareness – Click here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">