2 Sep 2016

Important General Awareness/Banking Questions for IBPS PO/Clerk 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for IBPS PO 2016 Set-31:
Dear Readers, Here we have given the list of Important General Awareness Questions for Upcoming IBPS PO/Clerk 2016, candidates those who are preparing for this exam can make use of it.


1). Which of the following states has bagged six National Tourism awards for 2014-15 in the marketing category for states?
a) Kerala
b) Uttarakhand
c) Gujarat
d) Maharashtra
e) Uttar Pradesh


2). Which Indian movie has won the Best Asian Genre Film award at 2016 Bucheon International Fantastic Film Festival (BIFAN)?
a) Captain Fantastic
b) Psycho Raman
c) The Forest
d) Auto Head
e) None of these


3). Which state of India has won the best state award for comprehensive development of tourism for the year 2014-2015?
a) Rajasthan
b) Madhya Pradesh
c) Karnataka
d) Gujarat
e) Maharashtra


4). Which intelligence and security agency of India was added to the Second Schedule of the RTI Act, 2005 in July 2016 leading to its exemption from the purview of the Act?
a) Research and Analysis Wing (RAW)
b) National Security Guards (NSG)
c) Border Security Force (BSF)
d) Strategic Forces Command (SFC)
e) All of these


5). Name the state which has signed a memorandum of understanding (MoU) with NTPC and NHPC for setting up Hydro Engineering College in the state?
a) Uttar Pradesh
b) Punjab
c) Himachal Pradesh
d) Odisha
e) Madhya Pradesh


6). Which state government has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Japan to develop a food value chain in the state?
a) Gujarat
b) Uttar Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Odisha
e) Maharashtra


7). Name the state that unanimously passed a resolution to rename its High Court after the state?
a) Tamil Nadu
b) Maharashtra
c) Uttar Pradesh
d) West Bengal
e) Andhra Pradesh


8). Centre government has decided to organise a Make in India conference at which of the following cities in December 2016?
a) Patna, Bihar
b) Kolkata, West Bengal
c) Shimla, Himachal Pradesh
d) Bhubaneswar, Odisha
e) Bangalore, Jarnataka


9). Who has been elected as the first woman governor of Tokyo?
a) Shiomura Ayaka
b) Seiko Noda
c) Yuriko Koike
d) Tomomi Inada
e) None of these


10). Which book was authored by Ravi Velloor that chronicles India's journey in the decade before Prime Minister Narendra Modi's rise?
a) Laid in India
b) India Rising: Fresh Hope, New Fears
c) India: A Million Mutinies Now
d) India's Unending Journey
e) None of these


Answers:

1)a   2)b   3)b   4)d   5)c   6)c   7)a   8)d   9)c   10)b




For more IBPS PO General awareness – Click here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">