27 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions with Detailed Solutions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.
Direction [1 - 5]: Number of employees in 5 Banks over a 5 year period.

2009
2010
2011
2012
2013
KBI
300
180
250
400
500
MCI
450
600
700
700
600
RVI
350
250
300
350
400
BIO
300
400
350
300
200
GFO
300
200
150
250
300
1). Which bank showed the largest percentage increase in number of bank employees from 2009 to 2013?
a)   GFO
b)   MCI
c)   RVI
d)   BIO
e)   KBI
2). The percentage of employees working in KBI compared to total number of employees across all 5 banks in 2011 was:
a)   12.6%
b)   13.8%
c)   14.9%
d)   15.4%
e)   14.3%
3). The sum total number of employees in MCI over the 5 year period is what percentage of total number of employees of RVI and BIO together for the same period?
a)   5%
b)   65%
c)   90%
d)   95%
e)   58%
4). If 2014 compared to 2013 saw 10% rise in MCI employees, 15% rise in BIO and RVI employees and 15% decrease in KBI and GFO, what is the total number of bank employees across all 5 banks 2014?
a)   2030
b)   2130
c)   1940
d)   1690
e)   1960
5). The average salary per employee in 2012 at BIO was 25000 RS per month, at RVI was 32000 Rs per month and 39000 Rs per month at KBI. What was the total salary earned by all employees of BIO, RVI and KBI put together in the year of 2012 in 1000’s of Rs?
a)   411600
b)   26900
c)   34300
d)   33400
e)   43100
Direction(6-10): The pie chart below shows the percentage breakup of expenditure in manufacturing 6 of its products.
Total expenditure = 1260 Lakhs
  

Note: all expenditure in lakhs are divisible by 10.
The table below shows the percentage breakup of each product as raw material, Processing and delivery.
Product
Raw material
processing
Delivery
Nails
50
30
20
Knobs
25
40
35
Rivets
20
70
10
Hammers
35
35
30
Glass
10
10
80
miscellaneous
40
40
20

6). Which item has the largest cost in lakhs for delivery?
a)   Nails
b)   Knobs
c)   Glass
d)   Hammers
e)   None of this
7). What is the combined cost of raw materials for nails and delivery for miscellaneous?
a)   210 lakhs
b)   153 lakhs
c)   144 lakhs
d)   175 lakhs
e)   None of this
8). What is ratio of processing costs of Hammers : Knobs : Rivets?
a)   2:3:1
b)   3:1:2
c)   4:2:1
d)   1:2:4
e)   None of this
9). What is the average processing cost for all 6 products put together?
a)   92.5 lakhs
b)   83.2 lakhs
c)   95.2 lakhs
d)   87.6 lakhs
e)   None of this
10). What is the difference between total cost of delivery of all 6 products to the total delivery cost of all 6 product?
a)   15 lakhs
b)   13 lakhs
c)   10 lakhs
d)   7 lakhs
e)   None of this

Answers:
1)e  2)e  3)d  4)a  5)a  6)c  7)c  8)d  9)d  10)c

  
Solutions:
1). KBI Showed the largest increase:

2009
2013
Increase
KBI
300
500
66.67%
MCI
450
600
33.33%
RVI
350
400
14.29%
BIO
300
200
-33.33%
GFO
300
300
0.00%
 Answer: e)

2). Total in 2011 = 1750
KBI = 250
Percentage = 14.3%
Answer: e)

3). MCI all 5 five years = 3050
RVI and BIO all 5 years = 3200
Percentage = 3050 × 100/3200≈95%
Answer: d)

4). 2014 MCI = 1.1 × 600 = 660
2014 BIO, RVI = 1.15 × 600 = 690
2014 KBI, GFO = 0.85 × 800 = 680
Total = 660 + 690 + 680 = 2030
Answer: a)

5). Total salary per month = 300 × 25 + 350 × 32 + 400 × 39 = 34300 (in 1000’s of Rs)
Per year = 34300 × 12 = 411600
Answer: a)

6).      


From the table above, the largest cost for delivery is for glass at 112 lakhs.
Answer: c)

7). Combined cost = 120 + 24 = 144 lakhs
Answer: c)

8). Ratio 56 : 112 : 224 = 1 : 2 :4
Answer:d)

9). Total processing cost = 72 + 112 + 224 + 56 + 14 + 48 = 526
Average = 526/6 = 87.67 lakhs
Answer: d)

10). Raw materials = 120 + 70 + 64 + 56 + 14 + 48 = 372
Delivery = 48 + 98 + 32 + 48 + 112 + 24 = 362
Difference = 372 – 362 = 10 lakhs
 Answer: c)


 


 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here  


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">