8 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions [Solution Updated]

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


1). A certain sum amounts to Rs. 8988.80 in two years and to Rs. 9528.12 in three years, at a certain rate of compound rate of compound interest per annum. Find the principal and rate of interest?
a)   Rs. 7800; 6%
b)   Rs. 6900; 12%
c)   Rs. 8000; 6%
d)   Rs. 8500; 8.5%
e)   None of these

2). Several liters of acid were drawn off from a 54 litre vessel, full of acid and equal amount of water was added. Again the same volume of the mixture was drawn off and replaced by water. As a result now, the vessel contained 24 litres of pure acid. How much of the acid was drawn off initially?
a)   12 litres
b)   14 litres
c)   16 litres
d)   18 litres
e)   20 litres

3). Two persons are walking in the same direction at speeds 3km/hr and 6 km/hr. A train comes running from behind and passes them in 9 and 10 seconds. The speed of the train is ______.
a)   22 km/hr
b)   30 km/hr
c)   33 km/hr
d)   35 km/hr
e)   Cannot be determined

4). Ajith is three times as old as his sister, and his mother 8 times as old as his sister. In 10 years time, Ajith’s mother will be twice his age. How old will Ajith’s mother be when she is 6 times the age of his sister?
a)   36
b)   42
c)   48
d)   54
e)   60

5). Ramu planned to divide his wealth to his children Ashok, Beema, and Chanakya in the ratio 4 : 5 : 7 respectively. He later included his wife, and the new ratios of his Wife, Ashok, Beema, and Chanakya were 13 : 9 : 6 : 4. If Chanakya’s share now Rs. 250 less than the earlier share, how much wealth does Ramu have?
a)   Rs. 200
b)   Rs. 300
c)   Rs. 400
d)   Rs. 500
e)   None of these


Direction (6 to 10). In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and choose the correct option.

6).
a)   If x > y
b)   If x ≥ y
c)   If x < y
d)   If x ≤ y
e)   If x = y or the relationship cannot be established

7).
I. (6 + x)2 = x2 + 3x
II. 5y2 + 3y + 4 = 4y2 + 8
a)   If x > y
b)   If x ≥ y
c)   If x < y
d)   If x ≤ y
e)   If x = y or the relationship cannot be established

8).
a)   If x > y
b)   If x ≥ y
c)   If x < y
d)   If x ≤ y
e)   If x = y or the relationship cannot be established

9).
I. x2 – 4x + 4 = 0
II. y2 – 6y + 11 = 3
a)   If x > y
b)   If x ≥ y
c)   If x < y
d)   If x ≤ y
e)   If x = y or the relationship cannot be established

10).
I. 6√x + 4 = 31 + 3√x
II. y3/2 – 16y-1/2 = 0
a)   If x > y
b)   If x ≥ y
c)   If x < y
d)   If x ≤ y
e)   If x = y or the relationship cannot be established

Answer:
1)c   2)d  3)c  4)b  5)e  6)e  7)d  8)a  9)d  10)a

Detailed Solutions:
1). Consider option A:
Principal = 7800, R = 6%
Amount after 2 years = 7800 × (1 + 0.06)2 = 8764.08
Hence, option 1 is not correct answer
Consider option B:
Amount after 2 years = 6900 × (1+0.12)2 = 8655.36
Hence, option 2 is not correct answer
Consider option C:
Amount after 2 years = 8000 × (1 + 0.06)2 = 8988.8
Amount after 3 years = 8000 × (1 + 0.06)3= 9528.12
Hence, option C is correct answer

2). Let a container contains x unit of liquid and y units of liquid is taken out from it. If this operation is repeated n times, then the final quantity of the liquid in the container is:
x [1-(y/x)]n
So, 54 (1-y/54)2 = 24
(1-y/54)2 = 4/9
Or y = 18
So, 18 litres is the required answer.

3). Let the speed of the train be S km/hr
Relative speed while crossing first person = (S-3) km/hr = (5/18)(S-3)m/s
Length of the train = (5/18) × (S-3) × 9
Relative speed while crossing second person = (S-6) km/hr = (5/18)(S-6)m/s
Length of the train = (5/18) ×(S-6) × 10
Equating both the equations,
9S – 27 = 10S – 60
S = 33 km/hr

4). Let Ajith, his sister, mother have age as A, S, M
A=3S, and M = 8S
Or M = 8A/3
Given (M+10) = 2 (A+10)
Or 8A/3 + 10 = 2A + 20
2A/3 = 10 or A = 15
So, current ages are: 15, 5, 40
Different between mother and sister = 35
So, mother will be 6 times his sister when sister is 35/5 = 7 years old
Then, Ajith’s mother will be 42 years.

5). Let wealth = W
Initial share for Chanakya = 7W/16
New share = 4W/32=W/8
Given: 7W/16 – W/8 = 250
5W/16 = 250
Or, W= 800

6). Consider Equ 1:
(4+7)/√x = √x or x = 11
Consider equ 2:
y2+(1/2) = 115/2
or y=11
Hence, option e)

7). Consider equ 1:
(6+x)2 = x2 + 3x
36 + x2 + 12x = x2 + 3x
36 = -9x
X= -4
Consider equ 2:
5y2 + 3y + 4 = 4y2 + 8
y2 + 3y – 4 =0
 y2 + 4y – y – 4 = 0
y(y+4) – 1 (y+4) = 0
(y+4)(y-1)=0
Y=1 or -4
Hence, x≤y
Option d).

8). Consider equ 1:
5/√x = 3√x
Or x=5/3 = 1.67
Consider equ 2:
y3 × √y – (4/3)7/2 = 0
y7/2 = (4/3)7/2
y = 4/3 = 1.33
Hence, x>y
Option a)

9). X2 – 4x + 4 = (x-2)2 = 0
Or x=2
Y2 – 6y + 11 = 3
Or y2 – 6y + 8 = 0
(y-4)(y-2) = 0
So, y=2 or 4
So x≤y

10). 6√x + 4 = 31 + 3√x
3√x = 27
√x = 9 or x = 81
Y3/2=16y-1/2
Or y2 = 16 or Y = 4
So x>y

 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">