## 13 Sep 2016

### Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

1). A 20% discount is given on the marked price of an Ebook on cash purchase and 10% discount is given on credit purchase. If a person buys 70% of the Ebook by cash purchase and 30% of the Ebook by credit purchase, what is the effective percentage discount he is getting?
a)    12%
b)    17%
c)    23%
d)    35%
e)    None of the above

2). A Car was travelling between Delhi and Agra, which are 75 km apart. Its average speed was reduced by 25km/hr due to some blockages on the road, and its journey time was increased by 30 minutes. The duration of the journey without any blockages is:
a)    1 hr 30 mins
b)    2 hr 30 mins
c)    1 hr
d)    2 hrs
e)    None of the Above

3). A teacher has to divide 200 sweets among 4 students. 3 boys and 1 girl. The average number of sweets received by a boy is same as the number of sweets received by the one girl. The ratio of sweets received by two of the boys is 1 : 5. Considering that at least 10 sweets are received by a student, what is the maximum number of sweets received by any of the four students?
a)    50
b)    60
c)    90
d)    115
e)    None of the above

4). In how many different ways can the letters of the word DESIGN be arranged so that the vowels are at the two ends?
a)    48
b)    72
c)    36
d)    24
e)    None of these

5). The probability of getting a total of least 8 in a throw of 2 dice is:
a)    5/12
b)    7/36
c)    7/18
d)    7/12
e)    None of the above

6). Five digit numbers are formed using only 0, 1, 2, 3, 4 exactly once. What is the difference between the maximum and minimum number that can be formed?
a)    19800
b)    18900
c)    41976
d)    32976
e)    39276

7). A broker buys a land from the owner at 10% discount. He then increases the price by 35% and offers a 20% discount and sells it. If the price before discount by the owner was Rs. 16000, what is the profit percentage of the broker?
a)    4%
b)    6%
c)    8%
d)    10%
e)    None of the above

8). The sum of ages of a 4 member family is 78 years. The difference between the eldest and youngest is 11 years, and that between the 2nd and 3rd eldest is 3 years. If the 2nd eldest person in the family is one and a half times the age of the youngest, find the ages of the 2nd eldest person in the family.
a)    14 years
b)    18 years
c)    22 years
d)    26 years
e)    None of these

9). The difference between compound interest and simple interest at the same rate for period of 2 years is equal to 4 % of the principal. What is the rate of interest?
a)    4%
b)    12%
c)    20%
d)    25%
e)    Cannot be determined

10). Amal, Beema and Karna start from the same place and travel in the same direction
at speed of 30, 40 and 60 km per hour respectively. Beema starts two hours after Amal. If Beema and Karna overtake Amal at the same instant, how many hours after Amal did Karna start?
a)    2.5
b)    3
c)    3.5
d)    4
e)    5

1)b   2)c   3)d   4)a   5)a   6)d   7)c   8)e   9)c   10)d

Detailed Solution:
1). Consider a purchase of 1000. On a purchase of 700 by cash, he gets a discount of 140, & the remaining Rs. 300 is purchased using credit card, so he gets a discount of 30.
Total discount = 170 over 1000 Rs. Purchase
So discount received by the person = 170 × 100/1000 = 17%. Hence the answer option is b).

2). Let the duration of the journey without any blockage be “t” hours,
Avg. speed without blockage = 75/t
Avg. Speed with blockage = 75/(t+0.5)
75/t - 75/( t+0.5) = 25
On simplifying, we have, t(2t+1) = 3
2t2 + t – 3 = 0 or (2t+3)(t-1) = 0
Since time taken t > 0, t = 1 hour.

3). Let the girl receive t sweets.
Therefore, the boys receive t sweets average.
We can say:
4t = 200
t = 50
Thus, the girl receives 50 sweets.
Let x, y and z be the number of sweets received by the three boys.
We know that
x + y + z = 150
or
x + 5x + z = 150
6x + z = 150
Considering two cases:
When x = 10, z=90
Thus, the three boys have 10, 50 and 90 toffees each.
When z = 12 (least value of z has to be 12 as 6x has to be equal to a multiple of 6)
6x = 138
X=23
Thus, the three boys get 23, 115 and 12 sweets.
Thus, the maximum sweets a student can get is 115.

4). There are two vowels in the given word
Since vowels should be at two ends, remaining 4 letters can be arranged between them in 4! ways and two vowels can be arranged in 2! Ways,
Total ways = 4! × 2!
= 4 × 3 × 2 × 2 = 48

5). 8 = (4,4), (5,3), (3,5), (6,2), (2,6)
9 = (4,5), (5,4), (3,6), (6,3)
10 = (5,5), (4,6), (6,4)
11 = (5,6), (6,5)
12 = (6,6)
Total favorable outcomes = 15
Required probability = 15/36 = 5/12

6). Maximum = 43210
Minimum= 10234
Difference = 43210 – 10234 = 32976

7). Broker CP = 16000 × 0.9
Broker SP = 16000 × 0.9 × 1.35 × 0.8
Profit % = (16000 × 0.9 × 1.35 × 0.8 – 16000 × 0.9)/(16000 × 0.9)
= 1.35 × 0.8 – 1 = 0.08 or 8%.

8). Let ages be A, B, C, D in descending order.
A - D = 11
B – C = 3
B = 1.5D
C = B-3 = 1.5D – 3
A = D + 11
We also have A + B + C + D = 78
D + 11 + 1.5D + 1.5D – 3 + D = 78
5D = 70
Or D = 14
So, 2nd eldest person = B = 1.5D = 21 years.

9). The difference between CI and SI for 2 years is given by PR2 / 1002
Given: PR2/1002 = 0.04P
R2 = 0.04 × 100 × 100 = 400
Or R = 20%

10). Beema starts 2 hours after Amal in which Amal covers 30×2 = 60 km
Beema catches up with Amal in (60/40-30) = 6 hours, i.e after 8 hours from Amal‘s start.
Now, distance traveled by Amal = 8 × 30 = 240 kms
Further Kiranmala will cover this 240 km in = 240/60 = 4 hours.
So, she shall start 4 hours after Amal starts.

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here