5 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


1). 3, 3, 5, 15, 69, ?
a)   249
b)   305
c)   361
d)   407
e)   491

2). 0, 6, 24, 60, ?
a)   96
b)   120
c)   144
d)   168
e)   192

3). 8, 24, 48, 80, ?
a)   112
b)   120
c)   124
d)   132
e)   144

4). 7, 14, 32, 60, 134, ?
a)   152
b)   164
c)   178
d)   186
e)   198

5).  1.50, 2.66, 3.75, 4.8, ?
a)   5.81
b)   5.83
c)   5.85
d)   5.87
e)   5.94

6). A group of people who voted in the local election were polled. How many men voted for candidate A ?
1. 50% of men voted for candidate A.
2. 25 people in the group voted for candidate A.
a)   If statement (1) ALONE is sufficient to answer the question but statement (2) alone is not sufficient
b)   If statement (2) ALONE is sufficient to answer the question but statement (1) alone is not sufficient
c)   If the two statements TAKEN TOGETHER are sufficient to answer the question, but NEITHER statement ALONE is sufficient
d)   If EACH statement ALONE is sufficient to answer the question
e)   If the two statements TAKEN TOGETHER are still NOT sufficient to answer the question.
7). If X is not equal to 0 , -1, then is x -1  greater than (X+1) -1 ?
(1) X ≤ 1
(2) X ≥ 1
a)   If statement (1) ALONE is sufficient to answer the question but statement (2) alone is not sufficient
b)   If statement (2) ALONE is sufficient to answer the question but statement (1) alone is not sufficient
c)   If the two statements TAKEN TOGETHER are sufficient to answer the question, but NEITHER statement ALONE is sufficient
d)   If EACH statement ALONE is sufficient to answer the question
e)   If the two statements TAKEN TOGETHER are still NOT sufficient to answer the question.

8). What is the area of the circular field?
(1) if the radius of the Circular field were increased by 10 units, the area would increase by 23%.
(2) if the radius of the Circular field were increased by 15 units, the circumference would increase by 23%
a)   If statement (1) ALONE is sufficient to answer the question but statement (2) alone is not sufficient
b)   If statement (2) ALONE is sufficient to answer the question but statement (1) alone is not sufficient
c)   If the two statements TAKEN TOGETHER are sufficient to answer the question, but NEITHER statement ALONE is sufficient
d)   If EACH statement ALONE is sufficient to answer the question
e)   If the two statements TAKEN TOGETHER are still NOT sufficient to answer the question.

9). Is the given 2 digit number divisible by 11?
1. The sum of the digits of the number is 8.
2. Difference between largest and smallest digit is 6.
a)   If statement (1) ALONE is sufficient to answer the question but statement (2) alone is not sufficient
b)   If statement (2) ALONE is sufficient to answer the question but statement (1) alone is not sufficient
c)   If the two statements TAKEN TOGETHER are sufficient to answer the question, but NEITHER statement ALONE is sufficient
d)   If EACH statement ALONE is sufficient to answer the question
e)   If the two statements TAKEN TOGETHER are still NOT sufficient to answer the question.

10). How many children are there in the class?
1. The number of boys are 40 more than number of girls.
2. if there were 8 less boys, and 6 less girls, the ratio of boys to girls would be 2:1
a)   If statement (1) ALONE is sufficient to answer the question but statement (2) alone is not sufficient
b)   If statement (2) ALONE is sufficient to answer the question but statement (1) alone is not sufficient
c)   If the two statements TAKEN TOGETHER are sufficient to answer the question, but NEITHER statement ALONE is sufficient
d)   If EACH statement ALONE is sufficient to answer the question
e)   If the two statements TAKEN TOGETHER are still NOT sufficient to answer the question.
Answers:
1). d) 2). b) 3). b) 4). d) 5). b) 6). e) 7). b) 8). d) 9). c) 10). c)

Solutions:
1). 3 = 3 × 2 -3
5 = 3 × 3 -4
15 = 5 × 4 – 5
69 = 15 × 5 – 6
Next num = 69 × 6 – 7 = 407
:. So the answer is: 470
Answer: d)

2). The series in n3 –n
0 = 13 – 1
6 = 23 -2
24 = 33 – 3
60 = 43 - 4
Next number = 5 3 – 5 = 120
:. So the answer is : 120
Answer: b)

3). The series is 2 × 4, 4 × 6, 6 × 8, 8 × 10
Next number = 10 × 12 =120
:. So the answer is :120
Answer: b)

4). The series is square of a prime number with the next prime number added to it.
7 = 2 × 2 + 3
14 = 3 × 3 +5
32 = 5 × 5 + 7
And so-on
Next number = 13 ×13 +17 = 186
:. So the answer is: 186
Answer: d)

5). The series is 1 +1/2, 2+ 2/3, 3 + 3/4, 4+ 4/5
Next number = 5 + 5/6 = 5.83
:. So the answer is: 5.83
Answer: b)

6). From (1), we don’t number of men who polled. So we cant answer.
From (2), we don’t have the number of men.
Using both, we still cant find the men who voted for candidate A.
Answer: e)

7). Using (1), we can have negative values of x as well. When x = 0.5, 1/x =2, 1/ (x+1) = 0.66
When x = -0.5, 1/x = -2, 1/(x+1)= 2
In the first case 1/x > 1 /(x +1), while 1/x < 1/ (x + 1)
So, we cant determine from statement (1).
Using 2, we note that x+1 > x
Or, 1/x > 1/ (x+1)
So, (2) alone is sufficient.
Answer: b)

8). Let radius of the field be R
From (1), we have (R + 10)2 = 1.23 × R2. From this we can find R, and the area.
From (2), we have (R +15) 1.23 R. from this we can find R, and the area.
So Each statement alone can be used to answer the question.
Answer: d)

9). From 1, we can have any number of combinations of digits.
From 2, also, we can have any number of combinations of digits.
Using Both, the 2 non- Zero digits in the number can only be 7 and 1.
In this case, the number cannot be divisible by 11, as the difference between sum of digits in odd and even places can only be 8 or 6.
Answer: c)

10). From (1) or (2) alone, we cant get the total number of children.
Let Boys be B, Girls G
(1)says B = G +40
(2) (B-8) = 2 (G-^)
Solving, B = 84, G= 44.
Total = 84 + 44 =128.
So, we can solve using both.

Answer: c)


 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">