15 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Direction (Q. 1-5): Study the following table carefully and answer the questions given below.


1). What is the average number of students from the discipline of Commerce from all the colleges together?
a)    9745
b)    9735
c)    9720
d)    9750
e)    None of these

2).Which college has the least number of students from the discipline of Science?
a)    P
b)    R
c)    T
d)    S
e)    None of these

3).What is the difference between the total number of students from the discipline of arts from all the colleges together and the total number of students from the discipline of science from all the colleges together?
a)    22874
b)    23863
c)    22963
d)    23874
e)    None of these

4).What is the ratio of the number of students from the disciplines of arts and commerce together from colleges P to the number of students from the same disciplines from college Q?
a)    6:11
b)    7:9
c)    2:3
d)    7:10
e)    None of these

5).The number of students from the discipline of arts from college S is approximately what percentage of the number of students from the discipline of commerce from the same college?
a)    61
b)    58
c)    53
d)    63
e)    49

Directions (Q.6-10):
Number of students appearing in IBPS, SSC and Railway Exams from 2009 to 2013.


6).How many years saw more than 35% of students appearing for IBPS Exams?
a)    0
b)    1
c)    2
d)    3
e)    4

7).The total number of students taking SSC exam from 2010 to 2012 is what percentage of total number of students appearing for any of the exams during the same period?
a)    37%
b)    34%
c)    31%
d)    41%
e)    43%

8). If 2014 compared to 2013 saw 15% rise in number of students taking IBPS Board Exams,40% increase in students taking SSC and 45% decrease in students taking Railway Exams, what is the total number of students taking the exam in 2014?
a)    805
b)    846
c)    906
d)    835
e)    925

9). What percentage of students across all years took IBPS exam?
a)    24%
b)    30%
c)    32%
d)    37%
e)    44%

10). If 2009, compared to 2008, had seen 20% increase in students appearing for IBPS,40% increase in students appearing for SSC and 50% drop in those appearing for Railway, what percentage of test takers in 2008 were from SSC?
a)    20%
b)    27%
c)    31%
d)    29%
e)    23%

Solution:

1).Total number of students from the discipline of commerce from all the colleges together =6125 +11250 +10590 +11040 +9720=48725
Average =48725/5 =9745
Answer: a)

2).In the table, we can observe that college S has the least number of students from the discipline of science
Answer: d)

3).The total number of students from the discipline of Arts from all the colleges together =4375 +3750 +5295 +6440 +9396 =29256
The total number of students from the discipline of Science from all the colleges together=7000 + 10000 + 19415 + 5520 +13284 =55219
Required difference = 25963
Answer: e)

4). The number of students from the disciplines of arts and commerce together from colleges P=4375 + 6125 =10500
The number of students from the disciplines of arts and commerce together from colleges Q = 3750 +11250 =15000
Ratio =10500 : 15000=21 : 30 =7:10
Answer: d)

5). Number of students from the discipline of arts from college S= 6440
Number of students from the discipline of commerce from college S=11040
Required percentage = [6440/11040] ×100 = 58.33%
Answer: b)

Answer: e)

7).
SSC 2010 to 2012 =240 +260 + 400 =900
Percentage = 900 × 100/2440 = 36.88%~=37%
Answer: a)

8). IBPS = 340 × 1.15 = 391, SSC = 250 × 1.4 =350,Railway =300 × 0.55 =165
Total =391 + 350 +165 =906
Answer: c)

9). Total students across all years =600 + 700+ 780 +960 +890 =3930
Total IBPS = 1480
Percentage =1480 × 100/3930 =37.65%
Answer: d)

10). 2008 IBPS =240/1.2 = 200, SSC =210/1.4 =150, Railway =150 / 0.5 =300
2008 Total =650
SSC % =150 × 100/650 =23%
Answer: e)


  

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">