16 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q.1-5): Study the following  graph carefully to answer these questions.
1). If revenue is defined as Quantity x Price, which item had the highest revenue?
a)    Wheat
b)    Rice
c)    Sugar
d)    Cumin
e)    Groundnut

2).If cumin is sold at a 10% discount, the quantity sold doubles. What will be the cost of the total quantity of cumin sold on discount?
a)    Rs 52.60
b)    Rs 28,800
c)    Rs 32,000
d)    Rs 57,600
e)    None of these

3).out of the total quantity of sugar sold, half the quantity is sold at the given rate while half the quantity is sold on a price increases by 20%.what is the total cost of the entire quantity of sugar sold?
a)    Rs23,100
b)    Rs 23,800
c)    Rs 22,400
d)    Rs 23,400
e)    None of these

4). If the quantities sold of groundnut and cumin is interchanged, what will be the total cost of the quantities sold for these two items together?
a)    Rs 62,000
b)    Rs 60,000
c)    Rs 65,000
d)    Rs 63,000
e)    None of these

5).If the quantity of coriander sold is increased by 200% and the price per kg is reduced by 8%, what will be the total cost of coriander sold?
a)    Rs 38,460
b)    Rs 36,480
c)    Rs 38,640
d)    Rs 36,840
e)    None of these

6).Excluding the stoppages, the speed of a car is 64kms/hr and including the stoppages the speed of the car is 48kms/hr for how many minutes does the car stop per hour?
a)    12.5 minutes
b)    15minutes
c)    10minutes
d)    18minutes
e)    None of these

Directions (Q. 7-10): Find out the odd term in the given series.
7). 135,243,405,613,801
a)    801
b)    135
c)    243
d)    613
e)    405

8). 1211016,2110113,1561191,1161510,1095113
a)    1161510
b)    2110113
c)    1095113
d)    1561191
e)    1211016

9). 269,364,561,893,624,241
a)    364
b)    893
c)    561
d)    269
e)    241

10). 21,24,81,36,6,4
a)    81
b)    24
c)    4
d)    6
e)    36

Answers:
1)d  2)d  3)a  4)b  5)c  6)b  7)d  8)c  9)b  10)c

Solution:
Directions (Q. 1-5):

Price(Rs per kg)
Quantity(kg)
Wheat
25
750
Rice
45
600
Sugar
30
700
Groundnut
50
500
Cumin
80
400
Coriander
70
200

Item
Price
Quantity
Revenue
Wheat
25
750
18750
Rice
45
600
27000
Sugar
30
700
21000
Groundnut
50
500
25000
Cumin
80
400
32000
Answer: d)

2). Price per kg of Cumin after 10% discount = Rs 72
Quantity sold = 2 × 400=800kg
The cost of the total quantity of cumin sold on discount=800 × 72= Rs 57600
Answer: d)

3).Total quantity of sugar sold =700kg
Cost of 350kg of sugar at Rs 36 per kg = 350 × 30=Rs 10500
Cost of 350kg of sugar at Rs 36 per kg =350 × 36 =Rs 12600
Total cost =10500+12600=Rs 23100
Answer: a)

4).Cost of groundnut = 50 × 400=Rs 20000
Cost of cumin =80 × 500=Rs 40000
Total cost = Rs 60000
Answer: b)

5).Quantity sold =600kg
Price =Rs 64.4 per kg
Cost = 600 × 64.4 =Rs 38640
Answer: c)

6).Without any stoppages, distance covered by car in one hour =64km
With stoppages, distance covered by car in one hour =48km
In one hour, percentage of distance covered with stoppages =48/64 = 75%
Hence, car stops for 15 minutes (25%) in one hour
Answer: b)

7). In each term the sum of digits is 9, except 613 its sum is 6 + 3 + 1 =10, Hence 
Answer: d)

8). Numbers of 1’s in each term is 4,except 1095113 here number of 1’s is 3 only. Hence,
Answer: c)

9).Unit digit in each term is a perfect square, except 893. Hence
Answer: b)

10). Each term is a multiple of 3, except 4. Hence

Answer: c)


 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">