17 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

1). Saru and Renna are typists who have been allocated a task to type 250 and 180 pages respectively.Each page has 200 words. The ratio of typing speeds of Saru and Renna per hour is 4 : 3. Renna took 20 days to finish the task. Then find out how many days Saru would have taken to finish the task if it is known that Saru works for 5 hours in a day where as Haritha works for 6 hours a day?
a)   18
b)   21
c)   25
d)   32
e)   40

2). A Money lender borrows money at 4% per annum and pays the interest at the end of the year. He lends it at 6% p.a. Compounded half-yearly and receives the interest at the end of the year. In this way he gains Rs. 104.50 in that year. How much money does he borrow?
a)   2000
b)   4000
c)   5000
d)   6000
e)   8400

3). In what propotion must Milk at Rs.64.60 per litre be mixed with Milk at Rs. 71.50 per litre so that the mixture is worth Rs. 70 per litre?
a)   18:5
b)   5:18
c)   3:16
d)   16:3
e)   3:20

4). A rectangular tank 25cm long and 20cm wide contains water to the depth of 5cm. A metal cube of side 8cm is placed in the tank so that one face of the cube rests at the bottom. Find out how much water must be poured in to the tank so that the cube is covered?
a)   989 cm3
b)   990 cm3
c)   986 cm3
d)   988 cm3
e)   980 cm3

5). A box contains 2 White, 3 green and 4 pink coins. If 3 coins are picked randomly, what is the probability that it will be 1 white, 1 green and 1 pink coins?
a)   2/7
b)   4/7
c)   3/7
d)   1/7
e)   5/7

6). A shopkeeper provides successive discounts of 10%,20%,and 30%. What percentage of the original price is the final price?
a)   40.0%
b)   44.4%
c)   50.4%
d)   53.6%
e)   60.6%

7). A tap can fill a tank in 48 min, where as another tap can empty it in 2 hours. If both the taps are opened at 11.40 a.m., then the tank will be filled at:
a)   12:40 PM
b)   1:20 PM
c)   1:00 PM
d)   1:40 PM
e)   12:20 PM

8). A teacher was late for school by 20 min when travelling at the speed of 9 kmph. Had he travelled at the speed of 12 kmph, he would have reached his school 20min early. Find the distance between his house and the school.
a)   3 km
b)   6 km
c)   12 km
d)   24 km
e)   36 km

9). If 12 divides ab313ab, what is the smallest value for a + b?
a)   1
b)   2
c)   4
d)   7
e)   10

10). Find out the odd term in the given series.
1211,43444,71,80,646666
a)   43444
b)   80
c)   71
d)   646666
e)   1211

Answers:

1)c  2)c  3)b  4)d  5)a  6)c  7)c  8)d  9)c  10)c

Solution:
1). Let’s suppose typing speed per hour of Saru is 4p and Haritha is 3p.
Total number of words Haritha has to type =250 × 200 = 50000 words
Similarly number of words Haritha has to type = 180 × 200 = 36000 words
Haritha works for 6 hours in a day so number of words typed by Renna in one day =3p × 6 =18p words
Now Haritha has took 20 days to finish the task. So number of words typed by Haritha in 20 days =18p × 20 =360p
Hence, 360p = 36000 or p =100
So number of words typed by Saru in 1 hour = 4 × p=400 words
And number of words typed by her in 1 day = 400 × 5 = 2000 words
Number of days = 50000 words / 2000 words per day = 25 days
Answer: c)

2).Let the sum borrowed by S
Interest paid back to lender = S (1 + 4 / 100 ) – S =1.04S – S =0.04S
Interest Received = S(1+3/100)2 – S (3 % as 6 % is compounded half yearly) =.0609S
Given: .0609S – 0.04 S = 104.50
S = 104.50/0.2009 =5000
Answer: c)

3).Required Ratio =(costly Price – Mean Price) / (Mean Price – Cheaper Price ) = (71.50 – 70) / (70-64.60)
=1.5/5.4 = 5 : 18
Answer: b)

4). Volume of cube = 8 × 8 × 8 = 512 cm3
Original volume of water =25 × 20 × 5 =2500 cm3
New volume =2500 + 512 =3012 cm3
Actual volume to be reached is 25 × 20 × 8 =4000 cm3
Amount to be added =4000 – 3012 = 988 cm3
Answer: d)

5). Required Proability =(2C1 × 3 C1 × 4C1)/9 C3
=24 / 84 = 2/7
Answer: a)

6). Required Price = (1-0.1) × (1-0.2) × (1-0.3)=0.9 × 0.8 × 0.7 =0.504
So, the final price is 50.4% of the original price.
Answer: c)

7).The amount of water filled by first tap in one minute =(1/48)th of the tank
Amount of water emptied by second tap in one minute = ( 1 / 120 )th of the tank
If both the taps are opened, then amount of water filled in one minute = 1/48 – 1/120 = 1/80
Hence, time taken to fill the tank when both the taps are open is 80 minutes
If they are opened at 11.40 am, then the tank will be filled at 1 p.m.
Answer: c)

8). Let the distance between his house and school be D km
Travelling at 9 kmph, D = 9 × time taken
Travelling at 12 kmph, D = 12 × (time taken – 40 min)
Let the time taken while travelling at 9 kmph be t hours
9 × t = 12 (t -0.667)
9t =12t – 8
3t = 8
T = 2.667 hours
Distance between house and school = 9 × (8/3) = 24 km
Answer: d)

9).12 = 3 × 4
For ab313ab to be divisible by 3, sum of digits is divisible by 3
2(a+b) + 7 is divisible by 3
This means a+b can be 1,4,7,10….
For number to be divisible by 4, last 2 digits have to be divisible by 4 ab is divisible by 4
If a + b = 1, the last 2 digits has to 01 or 10, both of which are not divisible by 4.
If a + b = 4, the last 2 digits has to 04 or 40. In this case the number is divisible by 4.
So the smallest value required is 4.
Answer: c)

10). Each term are related as follows, take any term like 43444 the concept is what so ever is the first digit form left, here is ‘4’ that digit is repeated as many number of times as the second digit from left in the same number. Here second digit from left is ‘3’ so ‘4’ is repeated three times hence the number becomes 43444, similarly for 1211. ‘1’ is repeated ‘2’ times, same for 80, ‘8’ is repeated only ‘0’ times. Each term is satisfying the above concept except 71,this term must be 717 instead of 71. Hence
Answer: c)


 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">