22 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions with Detailed Solutions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): Students appearing in 5 exams over 5 years.
Each cell contains number of students that appeared, and pass percentage in brackets. For eg, students who appeared in BPharm was 700 in 2009 and 40% of them = 700 × .4 = 280 passed the exam.

1).
Of the total number of students who passed BPharm across all the years, how many were from 2011? 
a)    11%
b)    13%
c)    16%
d)    18%
e)    21%

2). How many students passed across all the exams in 2012?
a)    876
b)    902
c)    922
d)    998
e)    1045

3). The percentage of students who passed in MPharm exam over the 5 year is:
a)    56%
b)    66%
c)    68%
d)    64%
e)    71%

4). The total number of students passing across all the exams was the highest in:
a)    2009
b)    2010
c)    2011
d)    2012
e)    2013

5). The number of students who appeared in BPharm increased by 20% in 2014 compared to 2013, and the pass percentage was 45%. How many students failed in BPharm in 2014?
a)    363
b)    297
c)    333
d)    303
e)    307

Directions (Q. 6-10): Sales of 5 different Halwas at a sweet shop for 4 weeks


6). What is the total sale from Beet Root Halwa over the 4 weeks?
a)    10500
b)    12000
c)    12500
d)    9600
e)    10000

7). What percentage of sales in the 4 weeks is from Diet Pumpkin Halwa?
a)    20%
b)    24%
c)    28%
d)    30%
e)    26%

8). The difference in sales of Corn Halwa and Water Melon Halwa over the 4 weeks was?
a)    650
b)    720
c)    950
d)    1000
e)    400

9). If the sales in 5th week (compared to week 4) for went up 30% for Beet Root Halwa, 20% for Diet Pumpkin Halwa, and dropped by 20% for other 3, what is the total sale of all 5 Halwas together in week 5?
a)    12000
b)    14200
c)    14400
d)    16000
e)    16800

10). What percentage of sales in weeks 2 to 4 was from Papaya Halwa?
a)    21.1%
b)    23.5%
c)    18.6%
d)    24.5%
e)    26.8%

Solutions:
Directions (Q. 1-5):


1). Total BPharm pass = 280 + 225 + 150 + 350 + 165 = 1170
Percentage = 150 × 100/1170 = 12.82% ≈ 13%.
Answer: b)

2). Total pass in 2012 = 350 + 175 + 260 + 72 + 65 = 922
Answer: c)

3). MPharm total = 250 + 300 + 300 + 350 + 300 +=1500
MPharm pass = 125 + 210 + 240 + 175 + 210 = 960
Percentage = 960 × 100/1500 = 64%
Answer: d)

4).
2009
2010
2011
2012
2013
846
760
869
922
943

                  


Answer: e)

5). Total = 550 × 1.2 = 660
Failed = (1-0.45) × 660 = 363
Answer: a)

Directions (Q. 6-10):    

6). Beet Root Halwa totel = 10500
Answer: a)

7). Diet Pumpkin Halwa percentage = 12000 × 100/50000 = 24%
Answer: b)

8). Difference = 8000 – 7000 = 1000
Answer: d)

9). Beet Root Halwa = 1.3 × 4000 = 5200, Diet Pumpkin Halwa = 1.2 × 3000 = 3600
Other 3 = 0.8 × (2000 + 3000 + 4000) = 7200
Total = 5200 + 3600 + 7200 = 16000
Answer: d)

10). Week 2 to 4 sales = 42500
Papaya weeks 2 to 4 = 10000
Percentage = 10000 × 100/42500 ≈ 23.5%

Answer: b)


 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">