## 23 Sep 2016

### Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions with Detailed Solutions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): The production of Paddy, Barley and Oats over 5 years is as shown below. All values are in 1000’s of Kgs.

1). What was the combined production (in 1000’s of kg) of Paddy and Oats over the 5 year period?
a)    1190
b)    1170
c)    1210
d)    1230
e)    1250

2). Which year (compared to the previous year) showed the highest growth in production of Barley and Oats taken together?
a)    2010
b)    2012
c)    2013
d)    2011
e)    2010 and 2011

3). If the cost of production of 1 kg of Barley in 2011 was 4 Rs per kg, 1 kg of Oats was 3 Rs per Kg throughout the 5 year period, what is the percentage increase in cost of production of Barley and Oats in 2011 compared to 2009?
a)    75%
b)    88.67%
c)    84.25%
d)    81%
e)    82.75%

4). What percentage of total Barley production was in 2013 over the 5 year period?
a)    22%
b)    23%
c)    24%
d)    25%
e)    26%

5). If the production of Barley in 2014 (compared to 2013) went by 25%, Oats 15% and Paddy by 30%, What was the total production of all 3 items in 2014 in 1000’s of Kg’s?
a)    600
b)    612.5
c)    625
d)    630
e)    640.5

6). 5, 8, 12, 18, 24, 30, 36, 42, ____
a)    52
b)    46
c)    48
d)    54
e)    56

7). 21, 23, 29, 53, 173, _____
a)    210
b)    893
c)    720
d)    253
e)    293

8). 10, 221, ____, 44443, 555554
a)    3333
b)    3321
c)    3332
d)    3341
e)    332

9). 6, 15, 35, ____, 143, 221, 323
a)    97
b)    112
c)    77
d)    75
e)    128

10). 1:1, 8:4, 9:27, 64:16, 25:125, ?:?, 49:343,
a)    36:316
b)    216:36
c)    316:16
d)    32:316
e)    None of these

1)c   2)d   3)e   4)a   5)b   6)a   7)b   8)c   9)c   10)b

Solution:

Directions (Q. 1-5):
 2009 2010 2011 2012 2013 Total Paddy 70 90 110 130 150 550 Barley 100 130 160 140 150 680 Oats 60 80 140 180 200 660 230 300 410 450 500
1). Combined Production = 550 + 660 = 1210

2).
 2009 2010 2011 2012 2013 Barley 100 130 160 140 150 Oats 60 80 140 180 200 Combined 160 210 300 320 350 Growth 31.25% 42.86% 6.67% 9.38%

3). Total cost in 2011 = 160×4 + 140×3 = 1060
Total cost in 2009 = 100×4 + 60×3 = 580
Increase = (1060 - 580) × 100 / 580 = 82.75%

4). Required Percentage = (150×100) / 680 = 22.05%

5). 2014 Barley = 1.25×150
2014 Oats = 1.15×200
2014 Paddy = 1.3×150
Total = 612.5

6). Each term in the series is the addition of successive prime numbers. Like Prime numbers are2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29 and so on. So first term is addition of (2 + 3). Ie 5, then second term is (3 + 5) ie 8, then (5+7) ie. 12, then (7+11) i.e. 18, then (11+13) i.e. 24, then (13+17)ie. 30, then (17+19)ie.36, then (19+23)ie., 42, then (23+29)i.e. 52.

7). Difference between each successive tam is factorial of number starting from 2, like 23-21 = 2, then 29-23 = 6 means 3!, then 53-29 = 24 means 4!, then next difference is 173-53 = 120 means 5!, so next difference would be 6! i.e. 720 so term will be 173+720 = 893.

8). This series is formed by subtracting 1 from the series of 11, 222, 3333, 44444, 555555 and so on. So the missing tam is 3333-1 = 3332.

9). Number in each term is the product of the successive prime numbers starting from two, for first term 2×3 = 6, for second term 3×5 = 15, for third term 5×7 = 35, so missing term is 7×11 = 77.

10). Its alternatively ratio of n2 and n3
Now, after 25:125, it would be 63 : 62 à 216:36