30 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions with Detailed Solutions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


1). All the words of OLIVE are arranged in dictionary order. Find the position of the word LIVEO.
a)    49
b)    55
c)    57
d)    59
e)    61

2). A man who makes a profit of 25 percent by selling sugar at Rs. 4.25/kg., lowers his price so as to gain only 5 paise per Kg. In what ratio must his sales be increased so that his total profit may be the same as before?
a)    1 : 5
b)    1 : 11
c)    1 : 13
d)    1 : 17
e)    1 : 21

3). A contract is to be completed in 46 days and 117 men were set to work, each working 8 hours a day. After 33 days, 4/7 of the work completed. How many additional men may be employed so that the work may be completed in time, each man now working 9 hours a day?
a)    79
b)    80
c)    81
d)    82
e)    83

4). The LCM of two numbers is 45 times their HCF. If one of the numbers is 125 and the sum of HCF and LCM is 1150, then the other number is?
a)    100
b)    125
c)    250
d)    225
e)    180

5). Ashwini has a certain number of Pencils she wishes to distribute in the class. when she tries to distribute 7 pencils to each student, 3 pencils are left out. if the class had 3 less students, each student would have got 2 pencils more, and no pencils would have been left out. How many pencils does Ashwini have?
a)    90
b)    120
c)    140
d)    160
e)    None of these

6). An amount becomes 160% of itself in 5 years through simple interest. At the same rate of interest, how long will it take for the amount to more than double itself if we use compound interest?
a)    7
b)    8
c)    9
d)    10
e)    cannot be determined

7). Pipe A usually fills a tank in 2 hours. On account of a leak at the bottom of the tank, it takes pipe A 30 more minutes to fill the tank. How long will the leak take to empty a full tank if pipe A is shut?
a)    4 hours
b)    3 hours
c)    6 hours
d)    8 hours
e)    10 hours

8). Four years ago, the average of a 4 member family was 40 years. 3 years ago, a boy got married to a 23 years old girl, and they had a baby boy last year. what is the average of the family 2 years from now assuming no one joins or leaves from the family in the next 2 years.
a)    40
b)    42.5
c)    36.5
d)    34
e)    35.8

9). In 10 years time, Ram will be 2 times older than his son. 5 years ago he was 9 times as old as his son. What will be the sum of the ages of Ram and his son 3 years from now?
a)    46
b)    66
c)    86
d)    76
e)    None of these

10). A merchant dealer gives successive discounts of 10% and 20% in that order and makes a profit of 20%. what will be the profit if he offers a single flat discount of 30%?
a)    20%
b)    16.67%
c)    18%
d)    14%
e)    None of these

Answers:
1)d  2)d  3)c  4)d  5)e  6)a  7)e  8)e  9)b  10)b

Solution:
1). words starting with E = 4! = 24
words starting with I = 4! = 24
words starting with LE = 3! = 6
words starting with LIE = 2! = 2, LIO = 2! = 2
the first word with starting with LIV will be LIVEO
so rank = 24 + 24 + 6 + 2 + 2 + 1 = 59
Answer: d)

2). 125% C.P. of sugar per kg = Rs. 4.25
C.P of the sugar per kg = [4.25×100] / 125 = Rs. 3.40.
thus, the profit on 1 kg 85 paise
by reducing price to 5 paise, to make same profit he must sell, 85/5 = 17kg
so required ratio = 1 : 17.
Answer: d)

3). work finished by 33 days = 33×117×8 = 30888 man hours
4/7th of the job is finished.
remaining work = 1-(4/7) = 3/7
if 4/7th of the work is 30888 hours, then 3/7th of the work = [30888 × (3/7)] / (4/7) = 23166 man hours
number of men required to finish 23166 man hours of work in 13 days, each now working 9 hours a day = 23166 = (no of man) × 13 × 9
number of men = 198
since, 117 men are already working, additional men required = 198 – 117 = 81
Answer: c)

4). LCM = 45× HCF
LCM + HCF = 46× HCF = 1150
HCF = 25, LCM =1125.
product of 2 numbers = LCM×HCF
required number = (25× 1125) / 125 = 225.
Answer: d)

5). Let number of students be X.
so, total Pencils = 7X + 3
7X + 3 = (7+2) (X-3)
or., 7X + 3 = 9X – 27
or X = 15
total Pencils = 7X + 3 = 108
Answer: e)

6). let P be the principal
160% of P amount means (1.6-1)P = 0.6P is the simple interest in 5 years
so, 0.6P = (P×5×R) / 100
or R = 12%
now we have to find time ‘n’ such that:
P(1+0.12)n = 2P
or 1.12n = 2
first we note that, time on compound interest will always be less than that of simple interest.
at 12% simple interest, time to double will be 100/12 = 8.3 years.
so the correct answer must be less than 8 years.
so, we choose 7 as the answer from the options
also : 1 .127 = 2.21
Answer: a)

7). portion of the tank filled by the pipe A in 1 hour = ½ of the tank
let the portion of the tank emptied because of the leak in 1 hour be 1/x of the tank
therefore, in 1 hour , portion of the tank filled = 1/2 - 1/x
because of the leak, total time taken to fill the tank = 2.5 hours
therefore, portion of the tank filled in 1 hour when the pipe is open and when it is leaking = 1/(2.5)
therefore,1/2 - 1/x = 1/2.5 or x = 10
hence, it takes 10 hours to empty a full tank
Answer: e)

 8). Four years ago, sum of all the family members age = 4× 40 = 160
three years ago, sum of all the family members age = 164 + 23 = 187
last year, sum = 197 (187 + 5 + 5)
two years from now, sum = 197 + 18 = 215
hence, average = 215/6 = 35.8
Answer: e)

9). Let current age of Ram and his son be R,S
(R + 10) = 3(S + 10) [2 times older = 3 times the age]
R = 3S + 20
(R - 5) = 9(S - 5)
3S + 20 – 5= 9S – 45
3S + 15 = 9S – 45
or S = 10., R = 50
sum of ages 3 years from now = 10 + 3 + 50 + 3 = 66.
Answer: b)

10). let marked price be 100.
SP with 10%, 20% = 80% of (90% of 100) = 72.
profit = 20%
so CP = 72/1.20 = Rs. 60
by offering a flat discount of 30%, sales price = 70% of 100 = 70
profit = (70 - 60) ×100 / 60 = 16.67%

Answer: b)



 


 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">