6 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


1). [7+4√3]1/2 + (28 - 10√3) ½ = ?
a)   4√3
b)   6√3
c)   2 - 4√3
d)   6 - 4√3
e)   None of the above

2). (90 + 4 ÷ 2) – 6×7 ÷ 2 + ((7 + 4) ×10) + 8×4-90
a)   101
b)   123
c)   81
d)   49
e)   None of the above

3). (2 - √3)-1 + 20 (5 -√5)-1 – 2 (√5 - √3)-1
a)   7+ 2√3
b)   3+2√5
c)   6+ √5 - √3
d)   √5 - √3
e)   None of the above

4). (( 90 + 4) ÷ 2 – 6 × 7 ÷3 + (( 7 + 4) ×10 + 8 × 9 – (-5)) × 10 +8
a)   1408
b)   1808
c)   2208
d)   2508
e)   2808

5). Simplify: (√5 + √6 + √11)-1
a)   (5√6 +6√5 - √330)/60
b)   (6√5 - 5√6 -√330) /60
c)   (5√6 + 6√5+ √330)/60
d)   (5√6 - 6√5 -√330)/60
e)   None of the above

6). Vinod makes a profit of Rs. 110 if he sells a certain number of pencils he has at the price of Rs. 2.5 per pencil and incurs a loss of Rs. 55 if he sells the same number of pencils for Rs. 1.75 per pencil. How many pencils does vinod have?
a)   180
b)   200
c)   220
d)   240
e)   Cannot be determined

7). A finishes a work in 7 days, B finishes the same job in 8 days and C in 6 days. They take turns to finish the work. A on the first day, B on the second and C on the third day and then A again and so on. On which day will the work get over?
a)   6th day
b)   7th day
c)   8th day
d)   9th day
e)   11th day

8). A rectangular pool 20 metres wide and 60 metres long is surrounded by a walkway of uniform width. If the total area of the walkway is 516 square metres, how wide, in metres, is the walkway?
a)   3m
b)   4m
c)   3.5m
d)   4.5m
e)   4.2m

9). A man bought some apples of which 13% of them were rotten. He sold 75% of the balance and was left with 261 apples. How many apples did he have originally?
a)   800
b)   1200
c)   1500
d)   1600
e)   900

10). 2 dice are thrown. What is the probability the product of the 2 number is less than 8?
a)   1/6
b)   5/12
c)   5/18
d)   7/18
e)   5/8

Answers:
1). e) 2). b) 3). e) 4). c) 5). a) 6). c) 7). b) 8). a) 9). b) 10). d)

Solutions:
1). 7 + 4√3 = (2 +√3)2
28 – 10 √3 = (5 - √3)2
So, the given expression becomes:
2 + √3 +5 - √3 =7
:. So the answer is : None of the above
Answer: e)

2). (90 + 4÷ 2) – 6 ×7 ÷ 2 + (( 7+ 4) × 10) + 8×4 -90
=92 – 21 +110 +32 – 90
= 123
:. So the answer is: 123
Answer: b)

3). (2 - √3)-1 = 2+ √3 / (4-3) = 2+√3
20/ (5- √5)= 20(5+ √5)/(25-5) = 5+√5
2/ (√5- √3) = 2 (√5 +√3)/(5-3) = √5 +√3
So, the given expression becomes:
2+√3 +5+√5 – (√5 +√3)=7
:.so the answer is : None of the above
Answer: e)

4). (94 ÷2 – 14 +110 +72 +5) ×10+8
= (47 – 14 +187) × 10 +8
=2200 +8 = 2208
:.so the answer is: 2208
Answer: c)

5). (√5+√6+√11)-1
Multiply numerator and denominator by (√5 +√6 -√11)
This gives:
(√5 +√6 -√11) / ((√5 + √6)2 - √112)
=(√5 +√6 - √11) / (11 +2√30 -11)
=(√5 + √6 -√11)/2√30
=√30 (√5 +√6 - √11) / 60
= (√150 + √180 - √330) / 60
= (5√6 +6√5 -√330) / 60 [since 150 = 52 ×6, 180 = 62×5]
:.so the answer is: (5√6 +6√5- √330) / 60
Answer: a)

6). Let the number of pencils with vinod be ‘p’
Let the cost price of p pencils be CP
2.5p- CP =110 and
1.75p – CP = -55
Solving, we get p =220
:.so the answer is:220
Answer: c)

7). Work done by A on first day = 1/7
Work done by B on second day = 1/8
Work done by C on third day = 1/6
Portion of the work done after 3 days = 1/7 + 1/8 + 1/6 = 73/168
Work done after 6 days = 2 × 73/ 168 = 146 / 168
Remaining work = 22/168 = 11/ 84
Work done on 7th day (by A) = 1/7= 12/ 84
Since 12/84 > 11/84, work will get completed on 7th day.
:. So the answer is : 7th day
Answer: b)

8).
 Let width of the walkway be X metre
Then, (20 +2x)(60+2x)=516 +1200
1200 +120x +40x+ 4x2 =516 +1200
4x2+160x – 516 =0
X2 +40x -129 =0
X2 +43x -3x – 129 =0
X =3, x= -43
Since width >0, width of walkway = 3 metres
:. So the answer is: 3 metres.
Answer: a)

9). Let the total apples be ‘n’
13% are rotten, 25% of the rest = 261
So, 261 = (1- 0.13) × 0.25n
Or, 0.2175n = 261
 N= 1200
:. So the answer is: 1200
Answer: b)

10). Total outcomes= 6 × 6 =36
Product = 1 – (1, 1)
Product = 2 – (1, 2),(2, 2)
Product = 3- (1, 3), (3, 1)
Product = 4 – (1, 4), (2, 2), (4, 1)
Product = 5 – (1, 5), (5, 1)
Product= 6 – (1, 6), (2, 3), (3, 2), (6, 1)
Product = 7 – not possible
Required probability = 14/36 = 7/18
:. So the answer is: 7/18
Answer: d)

  


 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">