8 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.




 Directions [Q. 1-5]: study the following table carefully and answer the questions given below.
Number of Males & Females staying in various Societies
Societies
Males
Females
P
250
350
Q
400
150
R
300
275
S
280
300
T
180
250
U
325
300

Percentage of Children (Males & Females) in the Societies
Societies
Children
Male Children
Female Children
P
25%
40%
60%
Q
40%
75%
25%
R
16%
25%
75%
S
25%
80%
20%
T
40%
50%
50%
U
24%
46%
54%

1). What is the ratio of the number of adult females to the total number of female children staying in all the societies together?
a)   243 : 82
b)   112 : 71
c)   82 : 243
d)   71 : 112
e)   None of these

2). What is the total number of female children staying in all the societies together?
a)   314
b)   433
c)   410
d)   343
e)   None of these

3). What is the ratio of the total number of adult males in societies P and Q together to the total number of adult males in societies T and U together?
a)   75 : 79
b)   14 : 17
c)   79 : 75
d)   17 : 14
e)   None of these

4). What is the total number of members staying in all the societies together?
a)   3520
b)   3360
c)   4100
d)   3000
e)   None of these

5). What is the difference between the number of male children in Society Q and the number of male children in Society U?
a)   84
b)   14
c)   96
d)   26
e)   None of these

Directions [Q.6-10]: Study the following pie-chart carefully to answer these questions:
Percentagewise Distribution of Players Who Play Five Different Sports
Total Players are 4200 out of which Female players are equal to 2000
Total players = 4200
Female Players = 2000


6). What is the average number of players (both male and female) who play Volley Ball and Kabaddi together?
a)   620
b)   357
c)   230
d)   630
e)   None of these

7). What is the difference between the number of the female players who play Bad minton and the number of male players who play Kabaddi?
a)   94
b)   84
c)   220
d)   240
e)   None of these

8). What is the respective ratio of the number of female players who play Chess and number of male player who play Ice Hockey?
a)   20 : 7
b)   4 : 21
c)   20 : 3
d)   3 : 20
e)   None of these

9). What is the total number of male players who play Volley Ball, Chess and Bad minton together?
a)   1,724
b)   1,734
c)   1,824
d)   1,964
e)   None of these

10). Number of male player who play Kabaddi is approximately what percentage of the total number of player who play Bad minton?
a)   33
b)   39
c)   26
d)   21
e)   43

Answer:
1)a   2)c  3)d  4)b  5)c  6)d  7)a  8)c  9)b  10)a

Solutions:


1). Total number of adult females = 260 + 95 +206 +271 +164 + 219 = 1215
Total number of female children = 90 + 55 + 69 + 29 +86 + 81 = 410
Ratio = 1215 : 410 = 243 : 82
Answer: a)

2). Total number of female children = 90 + 55 + 69 + 29 +86 +81 = 410
Answer: c)

3). The total number of adult males in societies P and Q = 190 + 235 = 425
The total number of adult males in societies T and U = 94 + 256 = 350
Ratio = 425 : 350 = 17 : 14
Answer: d)

4). The total number of member staying in all the societies together = 600 + 550 + 575 + 580 + 430 + 625 = 3360
Answer: b)

5). The number of male children in society Q = 165
The number of male children in society U =69
Difference = 165 -69 =96
Answer: c)

6). The number of players who play Volley Ball and Kabaddi = (17 +13)% of 4200 = 1260
Average = 1260 / 2= 630
Answer: d)

7). The number of the female players who play Bad minton= 22% of 2000 = 440
The number of players who play Kabaddi = 13% of 4200 = 546
The number of female players who play Kabaddi = 10 % of 2000 = 200
The number of male players who play Kabaddi = 546 – 200 =346
The difference between the number of the female players who play Bad minton and the number of male players who play Kabaddi = 440 – 346 = 94
Answer: a)

8). The number of female players who play Chess = 40% of 2000 = 800
The number of female players who play Ice Hockey = 15 % of 2000 = 300
The number of players who play Ice Hockey = 10% 4200 = 420
The number of male players who play Ice Hockey = 420 -300 = 120
Ratio = 800 : 120 = 20 : 3
Answer: c)

9). The total number of players who play Volley Ball , Chess and Bad minton together = (17 + 35 + 25)% of 4200 = 3234
The total number of female players who play Volley Ball , Chess and Bad minton together = (13 +40 +22)% of 2000 = 75% of 2000 =1500
The total number of  male players who play Volley Ball , Chess and Bad minton together = 3234 – 1500 = 1734
Answer: b)

10). The number of players who play Kabaddi = 13% of 4200 = 546
The number of female players who play Kabaddi =10% of 2000 = 200
The number of male players who play Kabaddi = 546 – 200 = 346
Total number of players who play Bad minton = 25% of 4200 = 1050
Required percentage = 346/1050 × 100 = 32.95%
Answer: a)


 

 


More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">