21 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions with Detailed Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-11:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q.1-5): In the following questions the symbols +,*,?,@ and $ are used with the following meanings:
A + B means A is neither smaller nor greater than B.
A × B means A is neither equal to nor smaller than B.
A ? B means A is neither greater than nor equal to B.
A @ B means A is either greater than or equal to B.
A $ B means A is not equal to B.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true.
a)   If only conclusion I is true;
b)   If only conclusion II is true;
c)   If either I or II is true;
d)   If neither I nor II is true; and
e)   If both I and II are true.

1). Statements : S$T,T× U,S + U
Conclusions : I.T × S II. S ? U

2). Statements: P + Q, Q $ R,R ? P
Conclusions : I.R $ P II.Q+ R

3).Statements : U @ V,V × Q,Q $ P
Conclusions: I.U? Q II. U ? P

4).Statements :  A × B,B@L,L + N
Conclusions : I.N + B II. A × L

5).Statements : H @ J, J ? K,K × M
Conclusions : I.H @ M II. M × J

6).Which of the following expressions is not necessarily true given the expression ‘E ≤ F = G> H ≥ I ’is definitely true?
a)   F  ≥ E
b)   H < G
c)   E  ≥ H
d)   G > I
e)   None of these

7).Which of the following should be placed in blank spaces respectively (in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that makes the expression L < N definitely true---------  <  -------  ≥  ----------- >  ---------
a)   L,M,N,O
b)   N,M,O,L
c)   M,O,N,L
d)   L,O,N,M
e)   None of these

8).which of the following symbols should replace the question mark in the given expression in order to make the expressions ‘A > B’ and ‘C ≤ D’ definitely true?
A > D =E? B  ≥ C < F
a)   > 
b)   < 
c)  
d)   Either < or ≤
e)   =

9).In which of the following expressions will the expression ‘K > N ‘ can be true?
a)   K < L ≥ M=N
b)   K ≤ M ≤ N < L
c)   L = N > M ≥ K
d)   N > L ≥ M < K
e)   N < L ≤ M < K

10). If the expressions ‘A ≤ D > E > B’,’A > C ‘ and ‘B > F’ are true, which of the following conclusions will be definitely false?
a)   F < D
b)   D > C
c)   E < F
d)   B < E
e)   None of the above

Answers:
1)e   2)a   3)d   4)b   5)d   6)c   7)c   8)e   9)e   10)c

Explanation:
1). S ! =T….(i), T> U …(ii),S= U….(iii) from (ii) and (iii),we get T > U = S. Hence T > S .Hence both I and II are true.
Answer: e)

2).P= Q….(i) Q is not equal to R….(ii),R < P…..(iii),conclusion I is true. II contradicts statement (ii),hence it is not true.
Answer: a)

3). U ≥ V…(i), V > Q….(ii), Q is not equal to P….(iii) from (i) and (ii),we get U ≥ V > Q. Hence, U > Q….(A) Hence I is not true. from (iii),two possible relationships between P and Q are;
Case I : When P > Q
Now, using(A),we get U>Q<P. Hence, no conclusion.
Case II : When Q > P
Using (A),we get U > Q > P. Hence,U>P.
Hence II is not true.
Answer: d)

4).A > B….(i) B ≥ L….(ii), L = N…..(iii) from (ii) & (iii),we get B ≥ L =N Hence, B≥ N or N≤ B. Hence I may be true but not necessarily so. From (i) and (ii),we get A > F ≥ L. Hence,A > L Hence II is true.
Answer: b)

5). H ≥ J….(i),J < K….(ii),K > M…(iii)
From (i) and (iii),we get J < K > M. Hence, no relationship between J and M can be established. Hence II can’t be established.
Again, combining all we can’t conclude the relationship between H and M.
Hence I is  not true.
Answer: d)

6).option 1 is true
Option 2 is true
Option 3 is false since relationship between P and S cannot be determined
Option 4 is also true
Answer: c)

7). Consider option 1:
L < M ≥ N > O : relationship between L and N cannot be determined
Consider option 2:
N < M ≥ O >L :relationship between L and N cannot be determined
Consider option 3:
M < O ≥ N > L :since N > L,expression L < N is definitely true.
Answer: c)

8).consider expression,A > D =E = B ≥ C < F
Then it can concluded that both the expression ‘A > B’ and ‘C ≤ D’ are definitely true.
Hence,
Answer: e)

9).consider option 1 :Relationship between K and N cannot be determined
Consider option 2 :’K > N’ is definitely false
Consider option 3 :’K > N’ is definitely false
Consider option 4 :Relationship between K and N cannot be determined
Consider option 5 :’K > N’ is definitely true
Hence,
Answer: e)

10).Combining the given expressions,
‘C < A ≤ D > E > B > F’
Considering the above expression
Option 1 is true
Option 2 is true
Option 3 is false
Option 4 is true
Answer: c)




 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">