23 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions with Detailed Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-13:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.



Directions (Q.1-2): These questions are based on the following information:
‘X $ Y’ means ‘X is father of Y’.
‘X # Y’ means ‘X is son of Y’.
‘X @ Y’ means ‘X is sister of Y’.
‘X % Y’ means ‘X is wife of Y’.

1). M#K$T@ N represents what relationship of M with N?
a)    Sister
b)    Cousin
c)    Brother
d)    Paternal Uncle
e)    None of these

2). Which of the following expressions represents the relationship “V is mother of D”?
a)    A%B$R@D
b)    A%B@R$D
c)    D#T@J$A
d)    A@F$D%M
e)    None of these

3). Riyaz walks five km west, then turns 1800 in clockwise direction and then walks 2km, and then he again turns 450 in anti-clockwise direction and walks √18 km. what is the shortest distance between starting point and destination?
a)    5 km
b)    2.45km
c)    3.5km
d)    3km
e)    3.2km

4). A Man rode his bicycle Northward, then turned left and road 1 km and again turned left and rode 2 km. He found himself 1 km west of  his starting point. How far did he ride northward initially?
a)    1 km
b)    2 km
c)    3 km
d)    5 km
e)    4 km

5). How many such pairs of letters are there in word FOREIGN each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
a)    None
b)    One
c)    Two
d)    Three
e)    More than three

6). If ‘P÷ Q’ means ‘subtract Q from P’; ‘P + Q’ means ‘multiply P by Q, ‘P – Q ’ means ‘add Q to P’ and ‘ P × Q’ means ‘divide P by Q’ then 5-24×4+2 ÷ 3 = ?
a)    14
b)    15
c)    5
d)    19
e)    None of these

7). In a certain code CERTAIN is coded as XVIGZRM. How is MUNDANE coded in that language?
a)    NFMWZMV
b)    VMZWMFN
c)    NFMWZMX
d)    NFMXZMV
e)    VMWZFMN

8). In a certain code CHAIR is written as EGCHT. How is AUDIT written in that code?
a)    CTFHV
b)    CSFHV
c)    BTFHV
d)    CTEHV
e)    BFTVH

9). In a certain code CALANDER is written as CLANAEDR. How is CIRCULAR written in that code?
a)    ICCRLURA
b)    CRIUCALR
c)    CRIUCLARA
d)    CRUICLAR
e)    None of these

10). In a certain code, a number 13479 is written as AQFJL and 2568 is written as DMPN. How is 396824 written in that code?
a)    QLPNMJ
b)    QLPNMF
c)    QLPMNF
d)    QLPNDF
e)    QPLMJD

Answers:
1)c   2)a   3)d   4)b   5)c   6)a   7)a   8)a   9)b   10)d

Explanation:
1). M is son of K who is father of T and T is sister of N.
Thus K is father of M, T and N. or M is brother of N
Answer: c)

2). A is wife of B, who is father of R and R is sister of D.
Hence A is mother of D.
Answer: a)

3).The figure shows the movement by Riyaz.

Since BD=AB√2 and angle ABD is 45 degrees, AD must be perpendicular to AB.
Triangle ABD is right isosceles triangle.
Hence AD=3km
Answer: d)

4).
The Man road 2 km. Northward.
Answer: b)

5). There are two pairs : EG,RN.
Answer: c)

6). 5-24 ×4+2÷3 = 5 + 24 ÷ 4 × 2 – 3(in the coded language)
=5 + 6 × 2 – 3 = 5 + 12 – 3 = 14
Answer: a)

7). A→Z, B → Y, C→X,……,Z →A.

Answer: a)

8). 1st ,3rd and 5th letters move +2 steps.
2 nd and 4 th letters move -1 step.

Answer: a)

9). 2nd letter ↔ 3rd letter, 4th letter ↔ 5th letter
6th letter ↔ 7th letter

Answer: b)

10).

Answer: d)




 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">