26 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions with Detailed Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-16:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). In a certain code, TPIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in the code?
a)    CHRONRD
b)    DSOESPI
c)    ESJTPTF
d)    ESOPSID
e)    None of these

2). In a certain code MONKEY is written as YDJMNL. How is TIGER written in that code?
a)    UJHFS
b)    SDFHS
c)    SHFDQ
d)    QDFHS
e)    None of these

3). In a certain code COMPUTER is written as RFUVQNPC. HOW IS MEDICINE written in same code?
a)    EOJDJEFM
b)    EOJDEJFM
c)    MFEJDJOE
d)    MEEDJJOE
e)    None of these

4). In a certain word code language, ‘bi nie pie’ means ‘some good jokes’; ‘nie bat lik’ means ‘some real stories’; and ‘pie lik tol’ means ‘many good stories’. Which word in that code means ‘jokes’?
a)    bi
b)    nie
c)    pie
d)    kon
e)    None of these

5). If tee see pee means ‘Drink fruit juice’; ‘see kee lee’ means ‘juice is sweet’ and ‘lee ree mee’ means ‘he is intelligent’, which word in that language means ‘sweet’?
a)    see
b)    kee
c)    lee
d)    pee
e)    tee

Directions (Q. 6-10): study the information below and answer questions based on it.
A , B, C, D, E, F and G are brothers. Two brothers had an arguments and A said to B “you are as old as C was when I was twice as old as D, and will be as old as E was when he was as old as C is now”. B said to A, “You may be older than F but G is as old as I was when you were as old as G is, and D will be as old as F was when F will be as old as G is”.
6). Who is the eldest brother?
a)    A
b)    E
c)    C
d)    D
e)    Cannot be determined

7). Who is the youngest brother?
a)    B
b)    D
c)    F
d)    A
e)    Cannot be determined

8). Which two are probably twins?
a)    D and G
b)    E and C
c)    A and B
d)    A and C
e)    Cannot be determined

9). Which of the following is false?
a)    G has 4 older brothers
b)    A is older than G but younger than E
c)    B has three older brothers
d)    There is a pair of twins among the brothers
e)    All are true

10). How many brothers are younger than G?
a)    0
b)    1
c)    2
d)    3
e)    Cannot be determined

Answers:
1)a  2)d  3)a  4)a  5)b  6)b  7)b  8)c  9)c  10)c

Explanation:
1). Each letter in. the word is moved one step backward to obtain the corresponding letter of code
Answer: a)

2). The letters of the word are written in a reverse older and then each letter is moved one step backward to obtain the code.
Answer: d)

3). The letters of the word are written in a reverse order and each letter, except the first and the last one, is moved one step forward, to obtain the code.
Answer: a)

4). In first and third statements, the common-code word is ‘fit’ and the common word is ‘good’. So ‘pie’ means ‘good’. In the first and second statements, the common code word is ‘nie’ and the common word is ‘some’. So ‘nice’ means ‘some’ thus, in the first statement, ‘bi’ means ‘jokes’.
Answer: a)

5). In the first and second statements, the common word is ‘juice’ and the common code word is ‘See’. So see means ‘Juice’. Similarly the common word in word in the second and third statements is ‘is’ and code word is ‘lee’. So ‘lee’ means is. Thus in the second statement is ‘is’ and code word is ‘lee’. So ‘lee’ means is. Thus is the second statement, the remaining word is ‘sweet’ is coded as ‘kee’.
Answer: b)

Directions (Q. 6-10):
Combining all the statements
E>C>B=A>G>F>D
E is the eldest brother.
6).
Answer: b)
7).
Answer: b)
8).
Answer: c)
9).
Answer: c)
10).
Answer: c)





 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">