6 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions  Set-2:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): In each of the question below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

1). Statements:  Some villages are town.
Some towns are huts.
All huts are rivers.
Some rivers are tents.
Conclusion:
I. Some tents are towns.
II. Some rivers are towns.
III. Some huts are villages.
a)   None follows
b)   Only I follows
c)   Only II follows
d)   Only III follows
e)   only II and III follows

2). Statements:  All hotels are buses.
Some buses are cars.
All cars are trains.
Some trains are clouds.
Conclusions:
I. some trains are buses.
II. some trains are hotels.
III. some clouds are cars.
a)   None follows
b)   Only I follows
c)   Only II follows
d)   Only III follows
e)   Only I and III follows

3). Statements:  All flowers are books.
All books are carpets.
Some carpets are keys.
Some keys are locks.
Conclusions:
I. some keys are books.
II. some keys are flowers.
III. some locks are books.
a)   Only I follows
b)   Only II follows
c)   Only III follows
d)   Only I and II follow
e)   None follow

4). Statements:  All boxes are cups.
All chairs are cups.
All cups are mirror.
All tables are mirror.
Conclusions:
I Some tables are chairs.
II some mirrors are boxes.
III some mirrors are chairs.
a)   Only I and II follows
b)   Only I and III follows
c)   Only II follows
d)   Only III follows
e)   Only II and III follow

5). Statements:   Some pins are needles.
All needles are ropes.
Some ropes are buckets.
All buckets are trees.
Conclusions:
I Some buckets are pins.
II some ropes are pins.
III No bucket is pin.
a)   Only either I or III and II follow
b)   Only either I or III follows
c)   Only II follows
d)   Only either I or II and III follow
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): In each of these questions a group of letters is given followed by some combination of digits and symbols numbered (a), (b) and (c). Letters are to be coded by digit/symbol as per the scheme and conditions given below. Serial number of the combination of digit/symbol that represents the group of letters is your answer. If none of the combinations is correct, your answer is (e).
L
F
J
T
A
H
I
M
R
E
K
D
U
B
P
3
7
#
$
4
9
1
8
2
@
6
%
©
*
5

Conditions: (i) if the first letter is a consonant and the last letter is a vowel their codes are to be interchanged.
(ii) if the first as well as the last letter is a vowel both are to be coded as £.
(iii) if the first as well as the last letter is a consonant and in between there are two or more vowels all the vowels are to be coded as ¥
(Iv) if the first letter is a vowel and the last letter is a consonant, both are to be coded as the coded for consonant.
6). EFHKLB
a)   @7963*
b)   *7963*
c)   @7963@
d)   *7963@
e)   None of these

7). FTAMIR
a)   7$4812
b)   7$1842
c)   7$¥8¥2
d)   7#$8$2
e)   None of these

8). DKPRTB
a)   *652$%
b)   E2$%
c)   £652$£
d)   *652*
e)   None of these

9). UPJTRA
a)   45#$2©
b)   ©5#$24
c)   ©5#$2©
d)   $5#2$$
e)   None of these

10). HLEKBI
a)   13@6*9
b)   93@6*1
c)   13@6*1
d)   936@*1
e)   None of these

Answer:
1)c   2)b  3)e  4)e  5)a  6)b  7)c  8)e  9)e  10)a

Solution:
1).

Answer: c)
2).

Answer: b)
3).

Answer: e)
4).

Answer: e)
5).

Answer: a)

6). E  F  H  K  L  B : * 7  9  6  3 *
Condition (iv) applied here. Hence, option (b).
Answer: b)

7).  F  T  A  M  I  R : 7  $   ¥  8   ¥  2
Condition (iii) applied here. Hence, option (c).
Answer: c)

8). D  K  P  R  T  B : % 6  5  2  $  *
No condition is applicable.
Answer: e)

9). U  P  J  T  R  A : £  5  #  $  2  £
Condition (ii) applicable. Hence, option (e).
Answer: e)

10). H  L  E  K  B  I : 1  3  @  6 * 9
Condition (i) is applicable. Hence, option (a).
Answer: a)
  


 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">