12 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions  Set-6:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1). Rubesh started in north direction from his house and travelled 3m, then he covered 5m in south-east direction to reach Akil’s house. Nikil is brother of Akil and lives in the same home with him. In which direction is Rubesh’s house from his final position?
a)   North-west
b)   North
c)   South
d)   South-east
e)   North-east

2). In making decision about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “strong” arguments and “weak” arguments. “Strong” arguments must be both important and directly related to the questions. “Weak” arguments may not be directly related to the question and may be of minor important or may be related to the trivial aspects of the questions. Each questions below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is “strong” arguments and which is “weak” argument.
Should all the Universities switch over to online admissions at all levels all over the country with immediately effect?
I.  No, all the students may not have easy access to internet.
II. Yes, this will save the students and parents from all the hassles of visiting various colleges and standing in queue.
a)   If only argument I is strong
b)   If only argument II is strong
c)   If either argument I or II is strong
d)   If neither argument I nor II is strong
e)   If both arguments I and II are strong

3). In the question below, a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Statement: The government announced a heavy compensation package for all the victims of the terrorist attacks.
Assumptions:
I. Such incidents of terror may not occur in near futures.
II. Compensation may mitigate the anger among the citizens against the current government
a)   If only assumption I is implicit
b)   If only assumption II is implicit
c)   If either assumption I or II is implicit,
d)   If neither assumption I nor II is implicit
e)   If both assumptions I and II are implicit

Direction (04 to 08): In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
S $ T means S is neither equal to nor smaller than T
S © T means S is not smaller than T
S * T means S is neither greater nor smaller than T
S # T means S is neither greater than nor equal to T
S @ T means S is not greater than T
Now, in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true.
a)   If only conclusion I is true
b)   If only conclusion II is true
c)   If either I or II is true
d)   If neither I nor II is true
e)   If both I and II are true
4). Statements: A@B, B © C, C#D
Conclusion: I. C#A, II. A#D

5). Statements: I#J,J@K, K*L
Conclusion: I. L$J, II. J*L

6). Statements: S$T, T#U, U©V
Conclusion: I. S$V, II. T$V

7). Statements: R©P, P$M, M@D
Conclusion: I. D$R, II. M#R

8). Statements: F#K, K©D, N@D
Conclusion: I. N*K, II. N#K

Direction (09 to 10): Study the following information to answer the given questions.
In a certain code, “her idea has merit” is written as “fo la bu na”, “merit list has been displayed” is written as “jo ke la si na”, “her name displayed there” is written as “ya si bu zo” and “name in merit list” is written as “na  ya go ke”.

9). What does “ke” stand for?
a)   Been
b)   Has
c)   Merit
d)   Name
e)   List

10). What is the code for ‘idea’?
a)   Fo
b)   La
c)   Bu
d)   Na
e)   Either bu or na

Answers:
1)a   2)e   3)d   4)d   5)c   6)d   7)b   8)c   9)e   10)a

Solutions:
1).
Answer: a)

2).  Majority of the population lives in small towns and villages where internet penetration is very low. Hence all the students may not have easy access to internet
Introducing online admissions will save students and parents from all the hassles of visiting colleges and standing in queue as they can select their seats without travelling to other places.
Hence both arguments are strong
Answer: e)

3). Announcing a heavy compensation package does not ensure that terrorist attacks will be stopped. Hence assumption I is also not valid
And compensation package will not mitigate or lessen the anger among the citizens. Hence assumption II is also not valid
Answer: d)

4).  A ≤ B…(i); B ≥ C…(ii); C < D…(iii)
With these equations no relation can be established between C and A, and A and D.
Answer: d)

5).  I< J… (i); J ≤ K … (ii); K = L… (iii)
Combining all the equations, we get K = L ≥ J > I hence, L≥J, ie L> J or L = J hence, either conclusion I or II is true.
Answer: c)

6).  S >T … (i); T< U …(ii); U ≥ V … (iii)
No relation can be established between S and V or between T and V. hence, conclusion I (S > V) are not true
Answer: d)

7).  R  ≥ P …(i); P >  M… (ii); M ≤ D … (iii) Combining (i) & (ii), we get R ≥ P > M …(iv). From conclusion (iv), we get R > M. hence, conclusion II (M < R) is true. But we can’t get any specific relation between D and R. therefore conclusion I is not true
Answer: b)

8). F < K …..(i); K ≥ D …. (ii); N ≤ D ….(iii) combining the equations (ii) and (iii), we get
K ≥ D ≥ N Hence K>N, i.e. K > N. Hence, either conclusion I or II is true.
Answer: c)

Directions (Q. 9-10):
Using the given statements, the codes are
Heràbu
Beenàjo
Ideaàfo
Displayedàsi
Hasàla
Nameàya
Meritàna
Thereàzo
Listàke
Inàgo
9).
Answer: e)
10).
Answer: a)



 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">