15 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions [Answers Updated]

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions  Set-7:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-3): Answer the questions on the basis of information given below.
There are nine people Alex (B), Bill (R), Clive (G), Dan (R), Ed (B), Fred (G), Greg (B), Hugh (R), Ian (G) who are on the bank of Thames and want to cross it with the help of a row boat. The boat is such that only one person can row and it can accommodate additional two people. The B, G, R in the bracket means that color of the shirt worn by the person is blue, green or red respectively. Some additional information is given as follows:
·         Only the persons wearing Green shirts can row.
·         No two persons wearing red shirt or 3 persons wearing green shirt or 2 persons wearing green and one wearing red can go together.
·         Alex cannot be in the boat with Fred.
·         Dan cannot be in the boat with Greg.
·         Clive rows the boat only the third ferry and is not in the boat otherwise. (Crossing the river from origin to destination is called as ferry. The return trip is not addressed as ferry.)
·         From the information given above, try to find the answers of the following questions:
1). If Alex goes in first ferry and Hugh in the third ferry then minimum no.of times the river needs to be crossed?
a)    8
b)    7
c)    9
d)    11
e)    None of these

2). If Greg and Bill decide to go together then which of the following statements will be necessarily true?
a)    Clive and Hugh were in the third ferry
b)    River was crossed at least 9 times before everybody reached the other bank.
c)    In any case Fred rowed the boat more number of times than Ian
d)    Ed and Dan were never together in the boat if they completed the task in 5 ferries.
e)    None of these

3). If Ian does not go with Alex and Ed goes with Bill then, who among the following will be definitely there in the third ferry if the task is completed in minimum ferries?
a)    Alex and Dan
b)    Alex and Hugh
c)    Clive and Greg
d)    Ed and Clive
e)    None of these

Directions (Q. 4-6): In each of the questions below are given three statements followed by two conclusions numbered I, and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be variance from commonly known  facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
a)    If  only conclusion I follow
b)    If only conclusion II follow
c)    If either conclusion I or II follows
d)    If neither conclusion I nor II follows
e)    If both conclusion I and II follows
4). Statements :    some bags are purses
                                    All purses are folders
                                    No folder is a box.
Conclusion:
I. No box is a bag.
II. some folders are bags.

5). Statements :     some bottles are cans
                                    Some cans are tanks
                                    All tanks are reservoirs.
Conclusions:
I. Some tanks are cans.
II. Some reservoirs are cans.

6). Statements :     some jams are pickles.
                                    Some jams are sweets.
                                    No sweet is flower.
Conclusions:
I. Some sweets are jams.
II. No pickles are jam.

7). Statements :     some doors are walls.
                                    Some walls are bricks.
                                    All bricks are stones.
Conclusions:
I. Some stones are walls.
II. Some stones are doors.

Directions (Q. 8-10): Study the following information to answer the given questions.
In a certain code ‘her idea has merit’ is written as ‘fo la bu na’, ‘merit list has been displayed’ is written sa ‘jo ke la si na’, ‘her name displayed there’ is written as ’ya sib u zo’ and ‘name in merit list’ is written as ‘na ya go ke’.

8). Which of the following represents ‘name has been displayed’?
a)    ya la ke si
b)    jo si ya la
c)    si jo ken a
d)    buy a ke la
e)    ya si jo zo

9). What does ‘zo’ stand for?
a)    There
b)    Displayed
c)    Name
d)    Her
e)    Cannot be determined

10). Which of the following may represent ‘her name is there’?
a)    zo ya go wo
b)    bu ya zo si
c)    zo ya bu ke
d)    ya zo wo bu
e)    wo go zo ya

Answers:
1)c   2)b   3)a   4)b   5)e   6)a   7)a   8)b   9)a   10)d

Explanation:
Directions (Q. 1-3): On the basis of the given conditions we can infer that to reduce the number of ferries, the best possible combination in the boat is 1R + 1B + 1G.now Alex (B) is going in first ferry and Clive(G) is going in third ferry. As Alex cannot go with Fred(0),so he must go with lan(G) along with one person wearing Red shirt who can be Bill or Dan because Hugh is in the third ferry. Also, Hugh is going in the third ferry with Clive who cannot return so there must be one person on the opposite bank wearing Green shirt for which Fred and lan have to go together in the second ferry along with a person with Blue shirt. That person can be Greg or Ed.

1). So the possible arrangement is,
Alex(B) + Bill(R) + lan(G)…………(1st Ferry, lan comes back)
Greg(B) +Fred(G)+ lan(G)…….. .. . . ..(2nd Ferry,lan or fred comes back)
Ed (B) + Hugh (R) +Clive (G)………(3rd ferry,Fred or lan comes back)
Dan (R) + lan / Fred(G)…………………(4th ferry,lan/fred comes back)
Ian (G) + Fred (G)………………………………(5th ferry)
Hence the river is crossed 9 times.
Answer: c)

2). First statement may not be true if the task is not completed in minimum number of ferries. Second statement is possible because in five ferries everybody can cross the river.
The third statement is not necessarily true because either of Fred and lan can row the boat more number of times than the other. For the fourth statement, as explained above the best possible combination to complete the task in four ferries is 1R + 1B + 1G,now we consider this statement. Ed and Dan can be together if the task is completed in 5 ferries. This is also not necessarily true.
Answer: b)

3). If they follow the conditions given in the question, then Alex will have to go in the third ferry with Clive and Dan.
Answer: a)

4).Taking the possible cases of the statements, we see that only conclusion II follows.

Answer: b)

5).Clearly, both the conclusions follow.

Answer: e)

6).only conclusion I follows

Answer: a)

7).Some stones are walls.

Answer: a)

Directions (Q. 8-10): Using the given statements, the codes are
Her → bu
been → jo
idea → fo
displayed → si
has → la
name → ya
merit → na
there → zo
list → ke
in → go

8).
Answer: b)

9).
Answer: a)

10).
Code for ‘is’ not known. So out of the given options only ‘ya zo  wo bu’ may be the code for ‘her name is there’
Answer: d)



 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">