18 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions with Detailed Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-9:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.




Directions (Q. 1-5): Study the following information to answer the given questions.
Four men A, B, C and D and their respective wives P, Q, R and S went for a dinner and are sitting around a circular table. No two men or women sit adjacent to each other. A is the only person sitting adjacent to his wife and sits to her left. S is a photographer and P wants her to sit exactly opposite to her. B, R and S are schoolmates and sit on consecutive seats.

1). How many such arrangements are possible?
a)   2
b)   4
c)   1
d)   3
e)   More than 5

2). Who sits second to the right of A?
a)   D
b)   C
c)   B
d)   B or D
e)   C or D

3). Which of the following is definitely false?
a)   Q sits directly opposite to R
b)   S sits adjacent to C
c)   R sits to the left of A
d)   D sits third to the right of S
e)   None of these

4). C and his wife had to attend another function so they left early. The others were still seated at their original places. What is the position of S with respect to A now?
a)   Cannot be determined
b)   Third to the left
c)   Third to the right
d)   Second to the right
e)   Second to the left

5). C and his wife had to attend another function so they left early. The others were still seated at their original places. If the photographer takes a snap of the remaining five such that they remain seated at their places, which three of them appear in the middle?
a)   APQ
b)   PDQ
c)   APD
d)   PQB
e)   Cannot be determined

Directions (Q. 6-10): Five Scientists involved in an international Research Project hold a Quarterly Review Meeting in Singapore. There are certain limitations on their language skills. Expert S1 knows only Japanese and Hindi; S2 is good at Japanese and English; S3 is good at English and Hindi: S4 knows French and Japanese quite well; and S5, an Indian, knows Hindi, English and French.

6). Besides S5, which of the following can converse with S4 without an interpreter?
a)   Only S1
b)   Only S2
c)   Only S3
d)   Both S1 and S2
e)   None of these

7). Which of the following cannot converse without an interpreter?
a)   S2 and S5
b)   S1 and S2
c)   S1 and S3
d)   S3 and S4
e)   None of these

8). Choose the language that is least commonly used at the meeting.
a)   English
b)   French
c)   Japanese
d)   Hindi
e)   None of these

9). Which of the following can act as an interpreter when S3 and S4 wish to discuss?
a)   Only S1
b)   Only S2
c)   Only S5
d)   Only S4
e)   None of these

10). Suppose a sixth Expert S6 joins into chair the session so that maximum number of the earlier five is able to understand him, he should be fluent in:
a)   English & French
b)   Japanese & Hindi
c)   English & Hindi
d)   All of the above
e)   None of these

Answers with Detailed Explanation:
Let us draw a circle with 8 points and fix A and P on it. Also S sits directly opposite to P. B, R and S sit on consecutive seats. Since no two men or women sit next to each other, B must sit between R and S. no two couples except AP sit adjacent to each other, so we have two possible cases of arrangement as shown in the figure.



1). Two such arrangements are possible.
Answer : a

2). In either case, D sits second to the right of A.
Answer : a

3). In both the cases, D sits third to the left of S.
Answer : d

4). In either case, H was sitting third to the left of A.
In case 1, C moves from his place and hence S is now second to the left of A.
In case 2, R moves from her place and hence S is now second to the left of A.
Answer : e

5).  After C and R leave, the people around S, the photographer, are BDPAQ or QDPAB (taken clockwise). So in either case D, P and A appear in the middle.
Answer : c

6). The data can be shown as in the table:

Japanese
Hindi
French
English
S1
Yes
Yes


S2
Yes


Yes
S3

Yes

Yes
S4
Yes

Yes

S5

Yes
Yes
Yes
S4 knows Japanese and French. So, anyone who knows either of these languages can converse with S4.
So, S5, S1 and S2 can converse with S4 without any interpreter.
Answer : d

7). S2 and S5-Can speak in English
S1 and S2 –Can speak in Japanese
S1 and S3 –Can speak in Hindi
S3 and S4 –Don’t have a common language, so need and interpreter.
Answer : d

8). The language that is least common is French.
Answer : b

9). When S3 and S4 wish to discuss, S1, S2 and S5 can all be interpreters.
So, none of these because the options say, only S1, only S2 and only S5.
Answer : e

10). S6 joins the chair and maximum no. of people understand him.
English and French –S2, S3, S4 and S5.
Japanese and Hindi – S1, S2, S3, S4 and S5
English and Hindi – S1, S2, S3, and S5
So, Japanese and Hindi has maximum audience.
Answer : b


 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">