25 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions with Detailed Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-15:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.



Directions [Ques 1-5]: Study the information below and answer the given below.
In a certain code ‘market has value’ is coded as ‘lo pe he’, ‘value for money’ is coded as ‘he zo kh’, ‘money in market’ is coded as ‘kh ma lo’ has little value is coded as ‘pe sy he’.
1). How will “in the market’ be coded?
a)   Ma lo sy
b)   Ma pe he
c)   Lo he he
d)   Ma lo ki
e)   Lo kh sy
2). How will “little value for money” be coded?
a)    Sy zo kh ma
b)   He ma zo kh
c)   Sy he pe lo
d)   Sy lo zo pe
e)   None of this
3). What is the code for “value”?
a)   Pe
b)   He
c)   Lo
d)   Sy
e)   None of this
4). What does the code “zo” stand for?
a)   In
b)   Market
c)   Has
d)   For
e)   None of this
5). What is the code for money?
a)   Kh
b)   Ma
c)   Pe
d)   He
e)   None of this
6). In each question below, there are three statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow (s) from the given statements.
Statements:
All stones are rocks.
Some rocks are bricks.
Some bricks are cement.
Conclusions:
I Some cements are rocks.
II Some bricks are stone.
III Some stones are cements.
a)      Only III follow
b)     I, II follow
c)      Only either I and III follow
d)     All follow
e)      None of this
7). Statements:
All flats are buildings.
All buildings are bunglows.
All bunglows are apartments
Conclusions:
I some apartment are flats.
II all flats are bunglows.
III some bunglows are flats
a)   None follows
b)   Only I follow
c)   Only II follows
d)   Only III follows
e)   All follows
8). Statements;
Some spectacles are lenses.
Some lenses are frames
All frames are metals
Conclusions:
I some lenses are metals
II some metals are spectacles
III some frames are spectacles
a)   None follows
b)   Only I follows
c)   Only III follows
d)   Only II follows
e)   All follows
Direcrion [questions 9-10]: Read the following information carefully and answer the questions which follow:
(i)           A is mother of B
(ii)          C is sister of A
(iii)        D is father of C
(iv)        B is son of E
9). Which of the following statements are required to establish that E is a male?
a)   Only (iv)
b)   Both (ii) and (iv)
c)   Both (i) and (iv)
d)   Both (ii) and (iv)
e)   Both (i) and (iii)
10). How is D related to E?
a)   Father
b)   Grandfather
c)   Son in-law
d)   Grandson
e)   Father in-law

Answers:
1)d  2)e  3)b  4)d  5)a  6)e  7)e 8)b  9)c  10)e

Solutions:
Direction(1-5):

word
Code
Value
He
Money
Kh
For
Zo
Has
Pe
Market
lo
Little
Sy
In
Ma
6. e)


7. e)

8. b)


9. c) Consider option1:
From statement (iv), E could be male or female because if B is son of E can be mother or father of B.
Hence, we cannot conclude that E is male
Consider option 2:
Both (ii) and (iv)
Using these statements also, we cannot conclude that E is male
Consider option 3:
A is the mother of B means A is definitely female and if B is son of E, then E should be father of B as A mother pf B.
Hence, we can conclude that E is male.

Option 3
10. e)
E is husband of D’s daughter. There, D is father – in – law of E




 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">