27 Sep 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions with Detailed Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-17:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions [question 1 -4]: Answer the questions on the basis of the information given below.
Six students of foreign languages, Abel, Banhi, Chetan, Daha, Edhas, and Farida, are seated together. They do not all speak the same language, but enough of them speak the same languages that they can translate for each other. Abel and Daha speak only English, French, and Spanish. Banhi speaks only English, French; and Swedish. Chetan speaks only German and Spanish. Edhas speaks only Spanish. Farida speaks only Swedish.

1). Which language does majority of the students speak?
a)   English
b)   French
c)   German
d)   Spanish
e)   Swedish

2). Which of the following pair of students could talk to each other without a translator?
a)   Abel and Farida
b)   Banhi and Chetan
c)   Banhi and Edhas
d)   Banhi and Farida
e)   Edhas and Farida

3). Who could act as a translator for  a conversation between Banhi and Chetan
I. Abel  II. Daha  III. Edhas  IV. Farida
a)   I only
b)   I and II
c)   I, II, and III
d)   II, III, and IV
e)   None

4). If Chetan and Farida wish to talk to each other, what is the fewest number of translators they would need?
a)   0
b)   1
c)   2
d)   3

e)   4

Directions (Q. Nos. 5-9) Read the following information and choose the right alternative in the questions that follow.
During the cultural week of an institute six competitions were conducted. The cultural week was inaugurated in the morning of 19th October, Wednesday and continued till 26th October. In the span of 8 days six competitions namely debate, folk dance, fash-p, street play, rock band and group song, were organized along with various other cultural programmes. The information available from the institute is
I.             Only one competition was held in a day.
II.           Rock band competition was not conducted on the closing day.
III.          Fash-p was conducted on the day prior to debate competition.
IV.         Group song competition was conducted neither on Wednesday nor on Saturday.
V.           None of the competition was conducted on Thursday and Sunday.
VI.         Street play competition was held on Monday.
VII.        There was gap of two days between debate competition and group song competition.

5). The cultural week started with which competition?
a)   Fash-p competition
b)   Debate competition
c)   Street play competition
d)   Rock band competition
e)   None of these

6). How many days gap is there between Rock band competition and group song competition?
a)   Two
b)   Three
c)   Four
d)   Five
e)   None of these

7). Which pair of competition was conducted on Wednesday?
a)   Rock band competition and debate competition
b)   Debate competition and fash-p competition
c)   Rock band competition and folk dance competition
d)   All of the above
e)   None of the above

8). Which competition exactly precedes the street play competition?
a)   Rock band competition
b)   Group song competition
c)   Debate competition
d)   Fash-p competition
e)   None of these

9). Fash-p competition follows which competition?
a)   Debate competition
b)   Street play competition
c)   Rock band competition
d)   All of the above


e)   None of the above
10). Among five friends P, Q, R, S and T, each scored different marks in the examination. P scored more than Q but less than R. S scored more than only T. who amongst the following scored the second highest marks?
a)   P
b)   Q
c)   R
d)   S
e)   T


Answers: 1).d  2).d  3).b  4).c  5).d  6).d  7).c  8).c  9).c  10).a

Solutions (Q. Nos. 5-9)
Form V, no competition was held on 20th and 23rd.
From VI, street play was held on 24th.
From III and VII, debate must have been held on 22nd
Fash-p on 21st and group song on 25th.
From II, rock band was held on 19th.
Now, following table can be drawn from the given information


5). The cultural week started with ‘rock band’ competition.
Answer: d)

6). Gap of 5 days is there between rock band competition and group song competition.
Answer: d)

7). Rock band and folk dance was conducted on Wednesday.
Answer: c)

8). Debate precedes street play.
Answer: c)

9). Fash-p follows rock band.
Answer: c)


10). P scored more than Q but less than R
R > P > Q
S Scored more than only T
S > T
Since, S scored more than only T, T’s score will be lowest

Hence, R > P > Q > S > T



0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">