14 Oct 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016 Set-18:
Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com


IMPORTANT GENERAL AWARENESS FOR UPCOMING EXAMS-18

1). Central Board of Direct Taxes (CBDT) launched _______ to resolve Income Tax grievances?
a)  e-solving
b)  e-nivaran
c)   Both a & b
d)  none of these
e)  all the above


2). Who got Tamil ratna award in US?
a)  Subramanian Swamy
b)  Subramanian shiva
c)   Rajinikanth
d)  Kamalakhasan
e)  None of these


3). 9th Global Agriculture Leadership Award 2016 held in?
a)  New Delhi
b)  Mumbai
c)   Bengaluru
d)  Chennai
e)  Jaipur


4). Who own the US OPEN WOMEN’S title 2016?
a)  Angelique Kerber
b)  Karolina Pliskova
c)   Steffi Graf
d)  Serena Williams
e)  None of these


5). Who won Us Open2016 Doubles Title?
a)  Pablo Carreño Busta and Guillermo García-López
b)  Jamie Murray-Bruno Soares
c)   Elena Vesnina Bruno Soares
d)  Martina Hingis Leander Paes
e)  None of these


6). Recently Union Cabinet approves formation of GST Council, who is the chairperson of the     committee?
a)  Union finance minster
b)  Union Ministry of state finance
c)   Union Minister of State, in-charge of Revenue of finance
d)  Both A & B
e)  All the above


7). Who will be the head of the Committee to identify people below the poverty line (BPL)?
a)  Aravind Subramanian
b)  Arvind Panagariya
c)   Raghuram Rajan
d)  AK Bhargava committee
e)  None of the above


8). Recently Govt launches toll free number__________ for postal complaints?
a)  1934
b)  1924
c)   1954
d)  1814
e)  1947


9). Which of the following country have started naval drills in the disputed South China Sea with china?
a)  Japan
b)  North korea
c)   South korea
d)  Russia
e)  Both B&C


10). Which of the following country longest bullet train network?
a)  Russia
b)  Japan
c)   China
d)  USA
e)  UK


11). Paradip Port is in which state?
a)  West Bengal
b)  Kerala
c)   Karnataka
d)  Orissa
e)  None of the above


12). Kushok Bakula Rimpochhe Airport is in which city?
a)  Hubli
b)  Mysore
c)   Kullu
d)  Leh
e)  None of the above


13). Chhatrapati Shivaji International Airport is in which city?
a)  Bangalore
b)  Chennai
c)   Mumbai
d)  Delhi
e)  None of the above


14).  Tehri Dam the largest hydroelectric, irrigation project in Uttarakhand was completed in the year ______.
a)  2005
b)  2004
c)   2003
d)  2006
e)  None of the above


15). Bandhardhara Dam is situated in which state?
a)  Bihar
b)  Maharashtra
c)   Kerala
d)  Uttar Pradesh
e)  None of the above


16). Among the following which is the primary functions of the banks?
a)  Acting as trustees and executors of the property of their customers on their advice.
b)  Accepting deposits
c)   Collecting and payment of cheques, rent, interest, etc on behalf of their customers.
d)  Buying, selling and keeping in safe custody, the securities on behalf of their customers.
e)  None of the above


17). What is the name of the terminal that used to swipe the credit or debit cards during payment of a service at a merchant’s store?
a)  Shopping Terminal
b)  Real Time Terminal
c)   Point of Sale Terminal
d)  None of these
e)  All the above


18). What is tagline of Bank of Baroda?
a)  India’s Multinational Bank
b)  World’s Local Bank
c)   International Bank of India
d)  India’s International Bank
e)  None of the above


19). Among the following which is not the part of the Scheduled Banking Structure in India?
a)  Public Sector Banks
b)  Money Lenders
c)   Regional Rural Banks
d)  Private Sector Banks
e)  None of the above


20). BCSBI stands for________.
a)  Banking Codes and Standards Board of India
b)  Banking Credit and Standards Board of India
c)   Banking Credit and Service Board of India
d)  Banking Codes and Service Board of India
e)  None of the above



Answers:
1).b)  2).a)  3).a)  4).a)  5).b)  6).a)  7).b)  8).b)  9).d)  10).c)   11).d)  12).d)  13).c)  14).a)  15).b)  16).b)  17).c)  18).d)  19).b)  20).a) 





 

For more IBPS PO General awareness – Click here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">