15 Oct 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016 Set-19:
Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com
IMPORTANT GENERAL AWARENESS FOR UPCOMING EXAMS-19

1).  Recently Union Cabinet approves formation of GST Council, who is the chairperson of the committee?
a)  Union finance minster
b)  Union Ministry of state finance
c)   Union Minister of State, in-charge of Revenue of finance
d)  Both A & B
e)  All the above


2). Who will be the head of the Committee to identify people below the poverty line (BPL)?
a)  Aravind Subramanian
b)  Arvind Panagariya
c)   Raghuram Rajan
d)  AK Bhargava committee
e)  None of the above


3). Recently Govt launches toll free number__________ for postal complaints?
a)  1934
b)  1924
c)   1954
d)  1814
e)  1947


4). Which of the following country have started naval drills in the disputed South China Sea with china?
a)  Japan
b)  North korea
c)   South korea
d)  Russia
e)  Both B&C


5).  Which of the following country longest bullet train network?
a)  Russia
b)  Japan
c)   China
d)  USA
e)  UK


6). Which of the following country demands recognition as 'nuclear state'?
a)  China
b)  Russia
c)   USA
d)  South Korea
e)  North Korea


7). Who is the Prime Minister of Kazakhstan?
a)  Bakytzhan Sagintaev
b)  ursultan Nazarbayev.
c)   Mauricio Macri,
d)  Joko Widodo
e)  None of the above


8).  Himachal Pradesh MoU with Singapore for smart township in which of the following city?
a)  Kangra
b)  Solan
c)   Jathiadevi
d)  Kotkhai
e)  Kullu


9). Yudh Abhyas 2016’ is set to be conducted in Uttarakhand ? what is Yudh Abhyas 2016’?
a)  Indo-US defense cooperation
b)  Indo-japan defense cooperation
c)   Indo-Russia defense cooperation
d)  Indo-UK defense cooperation
e)  Indo- pak defense cooperation


10). Indian Railways claims Murugappa Gold Cup? This cup related to which of the following sports?
a)  Cricket
b)  Football
c)   Hockey
d)  Badminton
e)  None of the above


11). Dalma Wild life sanctuary is located in which state?
a)  Jharkhand
b)  Karnataka
c)   Kerala
d)  Madhya Pradesh
e)  None of the above


12). Badarinath and Kedarnath are the famous temples located in which of the following states?
a)  Uttar Pradesh
b)  Jammu and Kashmir
c)   Uttarakhand
d)  Odisha
e)  None of the above


13). Famous Lakshmi Narayana Temple is located in which city of India?
a)  Delhi
b)  Mumbai
c)   Patna
d)  Kolkata
e)  None of the above


14). Lokanayak Jai Prakash Narayana International airport is  located in
a)  Amritsar, Punjab
b)  Patna, Bihar
c)   Silguri, West Bengal
d)  Nasik, Maharashtra
e)  None of the above


15). The head office of the World Trade Organisation is located in ______.
a)  Nepal
b)  India
c)   Japan
d)  Australia
e)  Switzerland


16). Among the following terms, which is NOT related to banking and financial transaction?
a)  Credit default swap
b)  Securitization
c)   Consolidation
d)  Provision coverage ratio
e)  None of the above


17). Which one of the following does not quality as priority sector lending by Commercial Banks?
a)  Small Industrial Loan
b)  Software Exports
c)   Small Business Loans
d)  Education Loans
e)  All the above


18). A bank normally does not have a deal with as issue related to__________.
a)  Intellectual property rights
b)  Payment and settlement system
c)   Contractual rights of creditors
d)  Cases of insolvency
e)  All the above


19). Non-performing assets are cause for serious concerns for banks. Why are these loans known as non-performing?
a)  Banks have to make provision for these loans in their balance sheet
b)  Interest on these accounts are not charged
c)   Recovery of bank’s funds are difficult
d)  All of the above
e)  None of the above


20). Banks has different interest rates for different loans products. To which rate are these interest rates linked?
a)  RBI Administered rate
b)  Prime lending rate
c)   Base rate
d)  Bank rate
e)  None of the above



Answers:
1).a)  2).b)  3).b)  4).d)  5).c)  6).e)  7).a)  8).c)  9).a)  10).c)   11).a)  12).c)  13).a)  14).b)  15).e)  16).c)  17).b)  18).a)  19).d)  20).c) 




 

For more IBPS PO General awareness – Click here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">