20 Oct 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016 Set-22:
Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com


1). Which among the following cups not related to Hockey?
a)   Scindia Gold Cup
b)   Rangaswamy Cup
c)   Murugappa Gold Cup
d)   Modi Gold Cup
e)   None of the above


2). Anthropological Museum is a famous museum located at
a)   Delanipur
b)   Vadodara
c)   Port Blair
d)   Nilambur
e)   Imphal


3). Gandhi Memorial Museum is in which city?
a)   Madurai
b)   Erdore
c)   Karur
d)   Cundalore
e)   None of the above


4). Tagline of United India Insurance Company Limited is
a)   Faideyka Insurance
b)   We know Healthcare
c)   Rest Assured with Us
d)   Kal par Control
e)   None of the above


5).  “You click, we cover” is the tagline of which Insurance company in India?
a)   Bajaj Allianz Life Insurance Company Limited
b)   Birla Sun Life Insurance Company Limited
c)   PNB MetLife India Insurance Company Limited
d)   Tata AIA Life Insurance Company Limited
e)   None of the above


6). “Faster than Lightning: My Autobiography” of which famous personality?
a)   P. T. Usha
b)   Usain Bolt
c)   Mary Kom
d)   Milka Singh
e)   None of the above


7). India’s microfinance sector sees ______ growth in FY16?
a)   50
b)   60
c)   70
d)   66
e)   77


8). Name the typhoon which hits Taiwan recently?
a)   Bess
b)   Karen
c)   Meranti
d)   Omar
e)   Ophelia


9). Who is the newly elected president of Union of European Football Associations (UEFA)?
a)   Aleksander Ceferin
b)   Aleksander de-Madrid
c)   Lennart Johansson
d)   Gianni Infantino
e)   Michel Platini


10). Which of the following city named world's most sustainable city?
a)   London
b)   Singapore
c)   Stockholm
d)   Vienna
e)   Zurich


11). Who has been appointed as the Chairman of the Parliamentary committee on Home affairs?
a)   A.Mukul Roy
b)   B.P Bhattacharya
c)   C.Kanwar Deep Singh
d)   D.P Chidambaram
e)   None of the above


12). Name the bank, which has bagged four awards for inclusive insurance for 2016 from Skoch Group?
a)   Karnataka Vikas Grameena Bank
b)   Karnataka Grameena Bank
c)   Karnataka rajya Grameena Bank
d)   Karnataka Vikrama Grameena Bank
e)   None of these


13). Name the bank, which has bagged the 2nd prize under Rajbhasha Kirti Puraskar (region c) for the year 2015- 16?
a)   Bank of Baroda
b)   Bank of Maharashtra
c)   Union bank of India
d)   Vijaya bank
e)   None of the above


14). Expand the term NAM?
a)   Non-Aligned Movement
b)   National aligned movement
c)   NO Aligned Movement
d)   None of the above
e)   Non agreement movement


15). Government introduces bullet-proof army vehicles in Kashmir, what is the name of that vehicles?
a)   Panthera-T5
b)   Panthera-T6
c)   Panthera-T7
d)   Panthera-T8
e)   Panthera-T9


16). The first Indian Chief Minister to host a Twitter Town Hall is?
a)   Sarbananda Sonowal
b)   Raman Singh
c)   Vijay Rupani
d)   Nitish Kumar
e)   Arvind Kejriwal


17). Among the following which is NOT decided by RBI?
a)   Bank Rate
b)   Reverse Repo Rate
c)   Base Rate
d)   Repo Rate
e)   SLR


18). RBI was set upon the recommendation of ____________.
a)   Mahalanobis Committee
b)   Fazal Ali Commission
c)   Narasimham Committee
d)   Hilton- Young Commission
e)   None of the above


19). CRR refers to the share of ______ that banks have to maintain with RBI of their net demand and time liabilities.
a)   Liquid Cash
b)   Solid Cash
c)   Forex reserves
d)   Gold
e)   All the avove


20). Banks are allowed to sell which of the following third party products?
a)   Mutual Funds
b)   Credit Cards
c)   Term Deposits
d)   Gift Cheques
e)   All the above


21). When RBI raises the Cash Reserve Ratio, which of the following action will banks take?
a)   Bank have to decrease the deposit rates
b)   Banks are required to increase their lending to the priority sector
c)   Banks have to increase their lending and deposit and rate
d)   They have to deposit additional money with RBI as reserve money
e)   None of the above



Answers:
1).e)  2).c)  3).a)  4).c)  5).d)  6).b)  7).d)  8).c)  9).a)  10).e)   11).d)  12).a)  13).d)  14).a)  15).b)  16).c)  17).c)  18).d)  19).a)  20).a) 21).d)




 

For more IBPS PO General awareness – Click here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">