30 Oct 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016 Set-23:
Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com

IMPORTANT GENERAL AWARENESS FOR UPCOMING EXAMS-23


1). Who is the author of the book “Citizen and Society”?
a)   Ravi Velloor
b)   Hamid Ansari
c)   Chetan Bhagat
d)   Vijay Lokapally
e)   Sanjeev Sanyal


2). Mukesh Ambani has ranked top in the Forbes India Rich List 2016, who was in the second position in the list?
a)   Dilip Shanghvi
b)   Azim Premji
c)   Cyrus Poonawalla
d)   Pallonji Mistry
e)   Shiv Nadar


3). Recently Indira Awaas Yojana (IAY) was renamed as Pradhan Mantri Awas Yojana, this scheme comes under which ministry?
a)   Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
b)   Ministry of Parliamentary Affairs
c)   Ministry of Panchayati Raj
d)   Ministry of Overseas Indian Affairs
e)   Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation


4). The Central Government has constituted a four-member Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) under the Chairmanship of Madhusudan Sahoo. Who among the following is NOT of the four members?
a)   Ajay Tyagi
b)   Unnikrishnan
c)   Amardeep Singh Bhatia
d)   Neel Mukherjee
e)   GS Yadav


5). Name the Indian industrialist who was recently conferred the 10th Annual Clinton Global Citizen Award for leadership in business and philanthropy?
a)   Rahul Bajaj
b)   Adi Godrej
c)   Indu Jain
d)   Aditya Viram Kumar Birla
e)   Azim Premji


6). Navtej has been appointed as the new ambassador of India to ______.
a)   US
b)   Japan
c)   Germany
d)   Sri Lanka
e)   UK


7). Name the organization which has ranked top in the India’s most valuable brand on the Brandz Top 50 list released by WPP Group?
a)   HDFC Bank
b)   Airtel
c)   State Bank of India
d)   Asian Paints
e)   ICICI Bank


8). India International Seafood Show (IISS) 2016 was a successfully held at Visakhapatnam from 23rd to 25th Sep 2016. Next edition of IISS will be held in 2018 at _______.
a)   Kandla
b)   Haldia
c)   Goa
d)   Cochin
e)   Mangalore


9). Justice Girish Chandra Gupta has been appointed as the Chief Justice of Calcutta High Court, by replacing Justice Manjula Chellur who was transferred as Chief Justice of _______.
a)   Bombay
b)   Kerala
c)   Rajasthan
d)   Maharashtra
e)   Karnataka


10). Name the Syrian aid group which won the prestigious Right Livelihood Award recently?
a)   Syriatel
b)   White Helmets
c)   Cham wings Airlines
d)   Transtek
e)   Hmisho Trading Group


11). Who has been appointed as the Chief justice of Kerala High Court?
a)   Mohan M Shantanagoudar
b)   Satish Kumar Agnihotri
c)   Tinlianthang Vaiphei
d)   Rakesh Ranjan Prasad
e)   Sanjay Kishan Kaul


12). Recently with which among the following countries, India has signed a deal worth of 7.87 billion Euro for Rafale fighter jets, equipped with latest missiles and weapon system?
a)   Germany
b)   Italy
c)   France
d)   Japan
e)   Russia


13). The former captain of Indian Women’s hockey team Ritu Rani has announced her retirement recently, she belongs to which state?
a)   Haryana
b)   Jharkhand
c)   Andhra Pradesh
d)   Bihar
e)   Assam


14). Which among the following road was renamed as Lok Kalyan Marg?
a)   Calcutta’s Race Course Road
b)   Mumbai’s Race Course Road
c)   Hyderabad’s Race Course Road
d)   Bangalore’s Race Course Road
e)   Delhi’s Race Course Road


15). Shubha Mudgal has been honoured with the annual ‘LalitArpan Samman’. She belongs to which of the following profession?
a)   Dancer
b)   Lyrist
c)   Singer
d)   Artist
e)   Writer


16). World Bank has decided to invest nearly Rs. 1000 crores for the improvement of inland waterways of which state?
a)   Manipur
b)   Assam
c)   Nagaland
d)   Rajasthan
e)   Punjab


17). Junaid Ahmad was appointed as the World Bank’s new country Director for India, he belongs to which country?
a)   Sri Lanka
b)   Nepal
c)   Bangladesh
d)   China
e)   Afghanistan


18). Name the surface-to-air missile which India was developed with Israel and test-fired successfully?
a)   Trishul-2
b)   BrahMos-II
c)   Dhanush
d)   Barak-8
e)   Shaursh-6


19). Name the 105 year old women from Chhattisgarh who has been made Swachh Bharat Abhiyan mascot?
a)   Amrita Pritam
b)   Aruna Roy
c)   Begum Akhtar
d)   Mrinalini Sarabhai
e)   Kunwar Bai


20). Recently, the Param-Ishan supercomputing facility was launched at ______.
a)   IIT, Guwahati
b)   IIT, Chennai
c)   IIT, Kanpur
d)   IIT, Bhubaneswar
e)   IIT, Delhi



Answers:
1).b)  2).a)  3).e)  4).d)  5).b)  6).a)  7).a)  8).c)  9).a)  10).b)   11).a)  12).c)  13).a)  14).e)  15).c)  16).b)  17).c)  18).d)  19).e)  20).a)

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">