1 Oct 2016

IBPS Clerk/PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-17:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



1). Vinoth could get equal number of Rs. 55, Rs. 85 and Rs. 105 ticket for a Zoo. He spend Rs. 3920 for all the tickets. How many of each did he buy?
a)    15
b)    18
c)    16
d)    26
e)    None of these

2). The average speed of a train is 1 3/7 times the average speed of a car. The car covers a distance of 616 km in 8 hours. How much distance will the train cover in 13 hours?
a)    1340 km
b)    1423 km
c)    1430 km
d)    1936 km
e)    None of these

Directions (Q. 3-5):  What should come in place of the question mark (?) in the following number series?
3). 12      17      32     57     ?     137
a)    98
b)    95
c)    37
d)    92
e)    none of these

4).  187.5, 182, 171, ?, 132.5, 105, 72
a)    145.5  
b)    155.5
c)    154.5 
d)    144.5 
e)    None of these

5). 3  7  6  28  9  112  12  ?
a)    112
b)    448
c)    28
d)    38
e)    None of these

6). Rosy buys Oats at Rs.10/kg and sell it in order to earn a profit of 40%. However, her faulty balance shows 1000gm when it is actually 800gm. What is her actual gain percentage?
a)    35%
b)    70%
c)    75%
d)    25%
e)    None of the Above

7). Nithish bought two purses which together cost him Rs.440. He sold one of the purse at a loss of 20% and the other one at a gain of 40%. The selling price of both purse are same. Then find out the cost price of both purse.
a)    Rs.150 and Rs.290
b)    Rs.140 and Rs.300
c)    Rs.170 and Rs.270
d)    Rs.160 and Rs.280
e)    None of the Above

8). The population of city S increased from 650,000 in 2000 to 700,000 in 2010, and it is projected that the population will increase by the same number from 2010 to 2020. Approximately what is the projected percent increase in population from 2010 to 2020 ?
a)    7.1%  
b)    7.7% 
c)    8.3% 
d)    14.3%  
e)    15.3%

Directions: (9-10) What approximate value will come in place of the question-mark (?) in the following questions. (You are not expected to calculate the exact value.)
9).  151.1% of 151.1 + 151.1 = ?
a)    380  
b)    400 
c)    350  
d)    420 
e)    440

10).  501/58 * 291/101 ÷ 31/155 = ?
a)    140  
b)    125 
c)    95  
d)    85 
e)    110

Answers:
1)c   2)c   3)d   4)c   5)d   6)c   7)d   8)a   9)a   10)b

Solution:
1). Total money = 55x + 85x + 105x = 3920
245x = 3920
x = 16
Answer: c)

2). speed of the car = 616/8 = 77km/hr
speed of the train = 10/7 × 77 = 110 km/hr
Distance covered by train = 110 × 13 = 1430 km.
Answer: c)

3). The pattern of the number series is
12+5×1=17,  17+5×3=32,  32+5×5=57
57+5×7=92,  92+5×9=137
Answer: d)

4). The pattern is -5.5, -11, -16.5, -22 and so on.
Answer: c)

5). First series: 3, 6, 9 (increased by 3)
Second Series: 7, 28, 112, 448 (multiplied by 4)
Answer: d)

6). Let price of 1 kg rice = Rs.10.
CP of 800 gm rice = Rs.8.
She wants to earn a profit of 40% on per Kg
SP = 10 + 40% of 10 = Rs. 14 per kg.
Faulty balance shows 800 gm = 1000 gm (1 kg)
She sells 800 gm for Rs.14.
Profit = 14 – 8 = Rs. 6.
Profit(%) = 6/8 * 100 = 75%.
Answer: c)

7). 80/100 * x = 140/100 * y
x = 7/4y
x + y = 440
7/4 y + y = 440
y = 160 ; x = 280
Answer: d)

8). Required percentage = (750000 - 700000)/700000 * 100 = 7.14%
Answer: a)

9).
Answer: a)

10).
Answer: b)




 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">