5 Oct 2016

IBPS Clerk/PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-18:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): The following bar-graph shows the number of adult Males and Females of six cities and the line graph shows percentage of adult Males and Females who voted in the last election:



1). The total number of Females from Chennai and Hyderabad together who voted in the last election is what percentage of the total number of Males from Chennai who voted in the last election?
a)    75%
b)    80%
c)    90%
d)    120%
e)    150%

2). What is the total number of Females from all the six cities together who voted in the last election?
a)    229060
b)    229160
c)    229260
d)    229360
e)    229460

3). The total number of Females from Agra who voted in the last election is what percentage less than the total number of Males from the same city who voted in the last election?
a)    72%
b)    60%
c)    45%
d)    30%
e)    25%

4). In which pair of cities are the numbers of Males who voted in the last election equal?
a)    Chennai and Mumbai
b)    Mumbai and Hyderabad
c)    Hyderabad and Bangalore
d)    Chennai and Hyderabad
e)    Mumbai and Bangalore

5). What is the difference between the total number of Males and the total number of Males who voted in the last election?
a)    121750
b)    122850
c)    123740
d)    124550
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer

a)    if x > y
b)    if x ≥ y
c)    if x < y
d)    if x ≤ y
e)    if x = y or if there is no relation between ‘x’ and ‘y’.
6).
I. 3x2 - 23x + 40 = 0
II. 2y2 - 23y + 66 = 0

7).
I. x2 + 5x - 6 = 0
II. 2y2 - 11y + 15 = 0

8).
I. x2 + 42 = 13x
II. y = 41296

9).
I. x2 + x - 2 = 0
II. y2 + 7y + 12 = 0

10).
I. 15x2 - 46x + 35 = 0
II. 4y2 - 15y + 14 = 0

Answers:
1)e   2)a   3)e   4)b   5)b   6)c   7)c   8)b   9)a   10)c

Solution:
1).  Female (Chennai + Hyderabad) = 48000 + 36000 = 84000
Male Chennai = 56000
Required per cent = 84000 / 56000 × 100 = 150%
Answer: e)

2).  Total Females = 64000 × 0.75 + 50000 × 0.72 + 72000 × 0.5 + 80000 × 0.65 + 72000 × 0.48 + 25000 × 0.9
= 48000 + 36000 + 36000 + 52000 + 34560 + 22500 = 229060
Answer: a)

3).  Male Agra = 40000 × 75/100 = 30000
Female Agra= 25000 × 90/100 =22500
Required per cent = 30000 – 22500 / 30000 × 100 = 25%
Answer: e)

4).  Male Mumbai = 48000 × 0.70 = 33600
Male Hyderabad = 60000 × 0.56 = 33600
Answer: b)

5).  Total Males = 70 + 48 + 60 + 56 + 75 + 40 = 349 thousand
Total Male voters = 70 × 0.8 + 48 × 0.7 + 60 × 0.56 + 56 × 0.7 + 75 × 0.45 + 40 × 0.75
= 56 + 33.6 + 33.6 + 39.2 + 33.75 + 30
= 226.15 thousand
Difference = 349 - 226.15
= 122.85 thousand
Answer: b)

6).
I. 3x2 - 23x + 40 = 0
or 3x2 - 15x - 8x + 40 = 0
or 3x(x - 5) - 8(x - 5) = 0
or (3x - 8) (x - 5) = 0
x = 5,8/3
II. 2y2 - 23y + 66 = 0
or 2y2 - 12y - 11y + 66 = 0
or 2y (y - 6) -11 (y - 6) = 0
or (y - 6)(2y - 11) = 0
y = 6, 11/ 2
x < y
Answer: c)

7).
I. x2 - x + 6x -6 = 0
or x(x - 1) + 6(x - 1) = 0
or (x - 1) (x + 6) = 0
x = 1, -6
II. 2y2 - 6y - 5y + 15 = 0
or 2y(y - 3) - 5(y - 3) = 0
or (y - 3) (2y - 5) = 0
y = 3, 5/2
Answer: c)

8).
I. x2 + 42 = 13x
or x2 - 13x + 42 = 0
or x2 - 7x - 6x + 42 = 0
or x(x - 7) - 6(x - 7) = 0
or (x - 6) (x - 7) = 0
x = 6, 7
II. y = 41296
y = 6
x ≥ y
Answer: b)

9).
I. x2 + x - 2 = 0
or x2 + 2x - x - 2 = 0
or x(x + 2) - 1(x + 2) = 0
or (x - 1) (x + 2) = 0
x = 1, - 2
II. y2 + 7y + 12 = 0
or y2 + 3y + 4y + 12 = 0
or y(y + 3) + 4(y + 3) = 0
or (y + 3) (y + 4) = 0
y = -3, -4
x > y
Answer: a)

10).
I. 15x2 - 25x - 21x + 35 = 0
or 5x(3x - 5) - 7(3x - 5) = 0
or (5x - 7) (3x - 5) = 0
x = 7/5, 5/3
II. 4y2 - 8y - 7y + 14 = 0
or 4y(y - 2) - 7(y - 2) = 0
or (4y - 7) (y - 2) = 0
y = 2, 7/4
 x < y
Answer: c)




 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">