7 Oct 2016

IBPS Clerk/PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-19:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): What will come in place of the question mark (?) in the following series?
1). 104   153   189   214   ?
a)    239
b)    225
c)    264
d)    235
e)    None of these

2). 12   22   69   272   1365   ?
a)    8196
b)    8184
c)    8195
d)    6830
e)    None of these

3). 15   17   21   29   45   77   ?
a)    109
b)    125
c)    141
d)    173
e)    None of these

4). 1   ?   27   64   125
a)    14
b)    4
c)    9
d)    8
e)    None of these

5). 15   17   32   49   81   130   ?
a)    179
b)    211
c)    194
d)    226
e)    None of these

Directions for Questions (6-10): The questions are based on the table and pie-chart given below. The table has some missing information but it is known that every shopkeeper sold books. Complete the missing information and answer the questions using the information given in table and pie-chart.

Books sold by 6 shopkeepers in June 2016 (in thousands)



 6). If a total of 4000 books were returned in June 2016, then what was the number of Economics books returned as a percentage of Economics books sold in June 2016?
a)    2.32%
b)    2.74%
c)    1.86%
d)    1.44%
e)    2.92%

7). What is the average number of books sold of Commerce, Computer and Economics together?
a)    29500
b)    30000
c)    30333
d)    28333
e)    None of these

8). If the number of Commerce books returned in June 2016 is 780, then what is the approximate number of English and Marketing books sold as a ratio of the number of English and Marketing books returned in June 2016?
a)    33:2
b)    41:2
c)    47:3
d)    53:4
e)    65:3

9). In June 2016, the second highest number of books sold was of which subject?
a)    Marketing
b)    Commerce
c)    Business Maths
d)    Economics
e)    Computer

10). Which shopkeeper sold maximum number of Commerce books as a percentage of the total number of books sold by that shopkeeper?
a)    C
b)    D
c)    A
d)    F
e)    None of these

Answers:
1)e   2)b   3)c   4)d   5)b   6)a   7)e   8)b   9)d   10)b

Solution:
1).  104 + 72 = 153
153 + 62 = 189
189 + 52 = 214
214+ 42 = 230
Answer: e)

2).  12 × 2 - 2 = 22
22 × 3 + 3 = 69
69 × 4 - 4 = 272
272 × 5 + 5 = 1365
1365 × 6 - 6 = 8184
Answer: b)

3).  15 + 2 = 17
17 + 4 = 21
21 + 8 = 29
29 + 16 = 45
45 + 32 = 77
77 + 64 = 141
Answer: c)

4).  The series is
11, 22, 33, 44, 55
Hence, the question mark will be replaced by 4.
Answer: d)

5).  15 + 17 = 32
17 + 32 = 49
32 + 49 = 81
49 + 81 = 130
81 + 130 = 211
Answer: b)

Directions (Q. 6-10):


6). Number of Economics books returned = 18% of 4000 = 720
Required percentage = (720/31000)× 100 = 2.32% 720/31000
Answer: a)

7). Required average = (27+29+31)/3= 29 
= 29000
Answer: e)

8). Number of Commerce books returned = 780
Total number of books returned = 780/13 × 100 = 6000
Number of English and Marketing books returned = 37% of 6000 = 2220
Required ratio = 46000 : 2220 = 2300 : 111 = 41 : 2.
Answer: b)

9). Second highest number of books sold was Economics
Answer: d)

10). We need to check for which shopkeeper (s) the number of Commerce books sold were the highest, for that shopkeeper the percentage of Commerce books sold as a percentage of total number of books sold by that shopkeeper would be higher than for the shopkeeper who has not sold maximum number of Commerce books out of all the books sold, there is only one shopkeeper is D.
Answer: b)






 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">