9 Oct 2016

IBPS Clerk/PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions Set-20:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



Directions (Q. Nos.1-5) : study the following information to answer the given questions.
Percentage of students in various courses (A, B, C, D, E, F) and Percentage of girls out of these.
Total number of Students: 1200 (800 girls + 400 boys)
PERCENTAGE IN VARIOUS COURSES



Total Number of Girls: 800
PERCENTAGE OF GIRLS IN COURSES

1). For which course is the number of boys the minimum ?
a)   E
b)   F
c)   C
d)   A
e)   None of these

2). How many girls are there in course C?
a)   44
b)   16
c)   40
d)   160
e)   None of these

3). For course D what is the respective ratio of boys and girls ?
a)   3 : 4
b)   4 : 5
c)   3 : 5
d)   5 : 6
e)   None of these

4). For which pair of courses is the number of boys the same ?
a)   E and F
b)   A and D
c)   C and F
d)   B and D
e)   None of these

5). For course E, the number of girls is how much percent more than the boys for course E ?
a)   250%
b)   350%
c)   150%
d)   80%
e)   None of these

Directions (Q. Nos.6-9) : Study the following pie-diagrams carefully to answer these questions:

Classification of appeared candidates in a competitive test from different States and qualified candidates from those States.
Total appeared candidates = 45,000.

Total qualified candidates = 9000.

6). What is the ratio between the number of appeared candidates from States C and E together and the appeared candidates from States A and F together ?
a)   17 : 33
b)   11 : 13
c)   13 : 27
d)   17 : 27
e)   None of these

7). In which State, the percentage of qualified candidates to that of appeared candidates is minimum?
a)   C
b)   F
c)   D
d)   E
e)   G

8).What is the percentage of qualified candidates to that of appeared candidates from States B and C taken together? (rounded to two decimal places).
a)   23.11%
b)   24.21%
c)   21.24%
d)   23%
e)   None of these

9). What is the ratio between number of candidates qualified from States B and D together and the number of candidates appeared from State ‘C’ respectively ?
a)   8 : 37
b)   11 : 12
c)   37 : 40
d)   7 : 37
e)   None of these

Answers:                    
1).d)  2).b)  3).a)  4).c)  5).a)  6).a)  7).e)  8).b)  9).c) 


Solution:

Directions :(Q. Nos. 1-5)
Number of students in course A = 1200 × (20 / 100) = 240
Number of girls = 800 × (30 / 100) = 240, Number of boys = 0
Number of students in course B = 1200 × (15 / 100) = 180
Number of girls = (800 × 10) / 100 = 80, Number of boys = 180 – 80 = 100
Number of students in course C = 1200 × (5 / 100) = 60
Number of girls = (800 × 2) / 100 = 16, Number of boys = 60 – 16 = 44
Number of students in course D = 1200 × (35 / 100) = 420
Number of girls = (800 × 30) / 100 = 240, Number of boys = 420 – 240 = 180
Number of students in course E = (1200 × 12) / 100 = 144
Number of girls = (800 × 14) / 100 = 112, Number of boys = 144 – 112 = 32
Number of students in course F = (13 × 1200) / 100 = 156
Number of girls = (800 × 14) / 100 = 112, Number of boys = 156 – 112 = 44

1). Number of boys in course A is minimum i.e. zero.
Answer: d)

2). Number of girls in course C = 16
Answer: b)

3). Required ratio = 180 : 240 = 3 : 4
Answer :a)

4). Number of boys in each of courses C and F = 44
Answer: c)

5). Required percentage = [(112 - 32) / 32] × 100 = (80 / 32) × 100 = 250%
Answer: a)

6). No. of candidates who appeared from states C and E together = (8% + 9%) of 45000 = 17% of 45000
No. of candidates who appeared from states A and F together = (15% + 18%) of 45000 = 33% of 45000
Required ratio = 17% of 45000 : 33% of 45000 = 17 : 33
Answer: a)

7). Let us compare the ratios for states given in option.
States
C
F
D
E
G
No. of candidates who appeared
(8 / 100) × 45000 = 3600
(18/100) ×45000 = 8100
(17/100) ×45000 = 7650
(9/100) ×45000 = 4050
(22/100) ×45000 = 9900
No. of qualified candidates
(7/100) ×9000 = 630
(11/100) ×9000 = 990
(21/100) ×9000 = 1890
(14/100) ×9000 = 1260
(13/100) ×9000 = 1170
Ratio
(630 / 3600) = (7/40) = 1/6
(990/8100)
(11/90)<(1/6)
1890/7650
(189/765)>(1/6)
1260/4050
(126/405)>(1/6)
1170/9900
(117/990)<(1/6)
Since we have to find minimum percentage increase, compare 11/90 and 117/990
11/90 = 121/990, 121/990 > 117/990
Hence, state G has minimum percentage increase.
Answer: e)

8). Qualified candidates of B and C to together = (16% + 7%) of 9000 = 23% of 9000
Appeared candidates of B and C together = (11% + 8%) of 45000 = 19% of 45000
Required % = [(23 × 9000) / (19 × 45000)] × 100 = [(23 × 100) / (19 × 5)] = (23 × 20) / 19 = 24.21%
Answer: b)

9). Required ratio = (16% + 21%) of 9000 : 8% of 45000
(37 / 100) × 9000 = (8/100) × 45000 = 37 × 9000 : 8×45000 = 37 : 8 ×5 = 37 : 40
Answer: c)






 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">