4 Oct 2016

IBPS Clerk/PO 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/PO 2016- Practice Reasoning Questions  Set-17:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (1-5): These questions are based on the following letter / number/ symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions that follow:
5 D G E « 7 9 $ F 1 6 R % L I A J 3 B # 4 @ K P 8 U M 2

1). How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a consonant but not immediately preceded by a vowel?
a)    None
b)    One
c)    Two
d)    Three
e)    More than three

2). Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
a)    $9F
b)    R6%
c)    8PU
d)    #B4
e)    3BJ

3). If all the consonants are removed from the above arrangement which element will be fifth to the left of seventh from the right?
a)    6
b)    $
c)    %
d)    1
e)    None of these

4). If all the symbols are removed from the above arrangement which element will be third to the left of thirteenth from the left?
a)    L
b)    R
c)    6
d)    %
e)    None of these

5). Which element will be fifth to the right of ninth from the right end if all the numbers are removed from the above arrangement?
a)    K
b)    @
c)    P
d)    #
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): In the following questions the symbol ×,   ∂,   %,   ©,   @, are used with the following illustrations.

 P % Q means P is not smaller than Q
 P © Q means P is neither smaller than nor equal to Q
 P x Q means P is neither greater than nor equal to Q
 P ∂ Q means P is not greater than Q
 P @ Q means P is neither greater than nor smaller than Q

6). Statement – R ∂ K  ;  K x M ;  M @ J
Conclusions:
I.     J © K
II.   M  ©  R
III.  R x  J

a)    Only  I & II follows
b)    Only II & III follows
c)    Only  I & III follows
d)    All I, II & III follows
e)    None of these

7).    Statements –    Z @ M ;   M © K ;   K x F
Conclusions:
I.     F © Z
II.   K  x Z
III.  F  © M

a)    None follows
b)    Only I follow
c)    Only II follows
d)    d) Only   III follows
e)    Only II & III follows

8). Statements –   V % H  ;   H @ F ;   F ∂ E
Conclusions:
I.     F @ V
II.   F  x V
III.  E  % H

a)    Only either I or II follows
b)    Only III follows
c)    Only  I & II follows
d)    All I, II & III follows
e)    Only either I or II and III

9).  Statements –   W © T   ;   T ∂ N   ;   N % D
Conclusions:
I.     D x T
II.   W  © N
III.  D  @ T

a)    None follows
b)    Only I follow
c)    Only II follows
d)    d) Only   III follows
e)    Only I & II follows

10). Statements –    Y @ G ;   G © K ;   K x R
Conclusions   :
I.     R © Y
II.   K x Y
III.  R © G

a)    None follows
b)    Only I follow
c)    Only II follows
d)    d) Only   III follows
e)    Only II & III

Answers:
1). c) 2). e) 3). d) 4). b) 5). a) 6. d) 7. c)  8. e)  9. a)  10. c)

Explanation:
1). 1 6 R  and  J 3 B
Answer: c)

2). $9F this symbols and numbers are arranged in preceded by and followed by manner
So “3BJ” is not arranged in the above manner
Answer: e)

3). New arrangement
5 E « 7 9 $ 1 6 % I A 3 # 4 @ 8 U 2
Fifth to the left of seventh from the right = 5 + 7 = 12th from right = 1
Answer: d)

4).
5 D G E 7 9 F 1 6 R L I A J 3 B 4 K P 8 U M 2
Third to the left of thirteenth from the left  = 13 – 3 = 10th from the left = R
Answer: b)

5).
D G E « $ F R % L I A J B # @ K P U M
Fifth to the right of ninth from the right end = 9 – 5 = 4th from right end = K
Answer: a)

Directions (Q. 6-10):
P % Q means P is not smaller than Q -----------------  [ P≥ Q ]
P © Q means P is neither smaller than nor equal to Q ---  [ P > Q]
P x Q means P is neither greater than nor equal to Q --------- [ P < Q ]
P ∂ Q means P is not greater than Q ---------- [  P ≤  Q  ]
P @ Q means P is neither greater than nor smaller than Q------- [ P=Q ]

6).  R ≤ K < M = J
 J > K
M> R
R < J 
All follows
Answer: d)

7).   Z = M  > K  < F
 F > Z not follows
 K< Z  follows
 F> M not follows
Answer: c)

8).  V ≥ H = F ≤ E
F=V
F< V
E ≥ H
Either I and II and III follows
Answer: e)

9). W > T , N ≥ T , N ≥ D 
D < T
W> N
D = T
None follows
Answer: a)

10).  Y = G  > K  < R
R > Y not follows
K< Y   follows
R> G  not follows

Answer: c)




 

More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">