9 Oct 2016

IBPS Clerk/PO 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/PO 2016- Practice Reasoning Questions  Set-18:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.



Direction (1 to 4): Read the information carefully and then answer the questions given below.
Shalu, Charu, Lata, Tom and Sandy help themselves to take some sweets from bowl. Four of them each take a gulab jamun. Charu and Tom do not take a burfy as all the others do. Infact, Charu takes only one sweet, which is a laddu. Laddu is not taken by others apart from Charu, only Shalu and Sandy do not take peda.

1). Who only had a peda and gulab jamun?
a)   Charu
b)   Sandy
c)   Shalu
d)   Tom
e)   None of these

2). Who takes three sweets?
a)   Charu
b)   Sandy
c)   Shalu
d)   Lata
e)   None of these

3). Who are the two people taking the same number and same type of sweets?
a)   Shalu and Lata
b)   Sandy and Lata
c)   Shalu and Sandy
d)   Tom and Sandy
e)   None of these

4). In total, how many sweets were taken by the group?
a)   11
b)   12
c)   9
d)   10
e)   8

Directions (5 to 7):
Seven persons namely Prem, Tirkey, Madan, Jagan, Virendar, Raghubir and Waris are good friends and are studying in MBA, engineering and medical courses. Three are doing MBA course, two are in engineering course and another two are in medical course. Each of them has a very distinct and favorite colour choice ranging from blue, red, yellow, white, black, pink and brown but not necessarily in the same order. None doing MBA likes either red or black. Madan is doing engineering and he likes blue. Raghubir is doing medical and likes brown. Jagan is doing MBA and likes yellow. Prem who does not like red is in the same discipline of Raghubir. Tirkey is in the same discipline of Madan. Virender does not like pink.

5). Which of the following groups is doing MBA?
a)   Jagan, Raghubir and Madan
b)   Virendar, Waris and Tirkey
c)   Jagan, Virendar and Waris
d)   Jagan, Prem and Raghubir
e)   None of these

6). What is the colour combination choice of these who are in medical discipline?
a)   Brown and pink
b)   Black and white
c)   Black and brown
d)   Yellow and black
e)   None of these

7). Which colour does Virendar like?
a)   Yellow
b)   Pink
c)   White
d)   Brown
e)   None of these

Directions (8 to 11): Read the following information carefully and then answer the questions given below it.
i). P, Q, R, S, T and U are six members of a family, each of them engaged in a different profession – doctor, lawyer, teacher, engineer, nurse and manager.
ii). Each of them remains at home on a different day of the week from Monday to Saturday.
iii). The lawyer in the family remains at home on Thursday
iv). R remains at home on Tuesday
v). P, a doctor, does not remain at home either on Saturday or Wednesday
vi). S is neither the doctor nor the teacher and remains at home on Friday.
vii). Q is the engineer and T is the manager.

8). Which of the following combinations is not correct?
a)   R-Teacher
b)   Q-Engineer
c)   T-Manager
d)   All correct
e)   None of these

9). Which of the following combinations is correct?
a)   Lawyer-Tuesday
b)   Teacher-Wednesday
c)   Manager-Friday
d)   Nurse-Friday
e)   None of these

10). Who is the nurse?
a)   S
b)   R
c)   U
d)   Data inadequate
e)   None of these

11). Who among them remains at home on the following day on which R stays at home?
a)   Q
b)   Q or T
c)   S
d)   Cannot be determined
e)   None of these

Answers:
1).d)   2).d)   3).c)   4).d)  5).c)   6).c)   7).c)   8).d)   9).d)  10).a)  11).b)

Solution:

Direction  (Questions 01-04) Following table can be drawn from the given information
Name
Gulab
Burfy
Laddu
Peda
Shalu
Charu
Lata
Tom
Sandy

1). Tom took a peda and gulab jamun.
Answer : d)

2). Lata took gulab jamun, burfy and peda.
Answer : d)

3). Shalu and Sandy took gulab jamun and burfy.
Answer : c)

4). In total 10 sweets were taken by the group.
Answer : d)

Direction (Questions 05-07) following table can be drawn from given information
Person
Courses
Colours
Prem
Tirkey
Madan
Jagan
Virendar
Raghubir
Waris
Medical
Engineering
Engineering
MBA
MBA
Medical
MBA
Black
Red
Blue
Yellow
White
Brown
Pink

5). Jagan, Virendar and Waris are doing MBA.
Answer : c)

6). Medical persons choice of colours are black and brown.
Answer : c)

7). Virendar likes white colour.
Answer : c)

Direction (Questions 08-11) following table can be drawn from the given information.

Professions
Days


Doct
Law
Teach
Engg
Nurse
Mag
Mon
Tues
Wed
Thurs
Fri
sat
P
Q
R
S
T
U
From the table, we find that Q, the engineer and T, the manager live at home either on Wednesday or Saturday.

8). It is concluded clearly from the above table that all the combinations given are correct.
Answer : d)

9). From the table it is clear that S is the nurse and stays at home on Friday.
Answer : a)

10). S is the nurse
Answer : a)

11). R stays at home on Tuesday and from the table, any one of Q or T stays at home following the day on which R stays at home i.e., on Wednesday
Answer : b)







 

More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">