24 Oct 2016

IBPS Clerk/PO/RRB 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/PO/RRB 2016- Practice Reasoning Questions  Set-20:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (1-5): These questions are based on the following letter / number/ symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions that follow:

W 1 R % 4 J E # 7 M T U I 9 B H 3 A $ 9 F Q 5 D G 6 U S P

1). Which element will be seventh to the right of eighteenth from the right end?
a)    A
b)    E
c)    $
d)    #
e)    None of these

2). If the positions of E and A are interchanged and similarly the positions of R and U are interchanged then how many symbols will be there each of which is either preceded or followed by a vowel?
a)    None
b)    One
c)    Two
d)    Three
e)    More than three

3). Four of the following are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)    RW4
b)    5FG
c)    9QA
d)    3B$
e)    7ET

4). Which element will be eighth to the left of twentieth from the right end?
a)    W
b)    R
c)    %
d)    4
e)    None of these

5). If the order of the last 15 elements is reversed which of the following will be fifth to the right of twelfth from the left end?
a)    U
b)    $
c)    3
d)    6
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.
There are seven shops denoted by seven consecutive words M, N, O, P, Q, R and S. All the shops sell different things, viz – Computers, Vegetables, Oils, Books, Fruits, Toys, and Biscuits. Seven persons are working in these shops, viz Adarsh, Adesh, Adhik, Adhipa, Adhita, Aditeya and Aditya, But not necessarily in the same order.
Adesh works in shop O and Adhipa does not work at the Computer shop
Aditya does not work in the Biscuit shop. The Biscuit shop is next to the Book shop
Adhita works at the Oils shop
The shop at which Adarsh works is shop R
The shop at which Adhipa works is immediately before the shop at which Aditya works
The Toys shop is immediately after the Computer shop and immediately before the Vegetables shop
Aditeya works in the Book shop, which is shop Q

6). Which of the following combinations is correct?
a)    Shop N – Aditya - Computer
b)    Shop R – Adesh - Oils
c)    Shop O – Adesh - Computer
d)    Shop P – Aditeya - Book
e)    None of these

7). In which of the following shops does Adhipa work?
a)    Toys
b)    Vegetables
c)    Fruits
d)    Cannot be determined
e)    None of these

8). In which shop does Adhita work?
a)    Shop N
b)    Shop O
c)    Shop R
d)    Shop S
e)    None of these

9). The shop which is immediately before the Book shop is _____________
a)    Biscuit shop
b)    Vegetables shop
c)    Fruit shop
d)    Toys shop
e)    None of these

10). Which of the following shops is denoted by word R?
a)    Vegetables
b)    Toys
c)    Fruits
d)    Computer
e)    None of these

Answers:

1).c)   2).d)   3).c)   4).e)  5).a)   6).a)   7).c)   8).d)   9).b)  10).e)

Solution:
1). Seventh to the right of eighteenth from the right end = 18 – 7 = 11th from right end = $
Answer: c)

2). New arrangement
W 1 U % 4 J A # 7 M T R I 9 B H 3 E $ 9 F Q 5 D G 6 R S P
“U %”, “A #” and “E $”
Answer: d)

3). R – 2 = W ; R + 2 = 4
5 – 2 = F ; 5 + 2 = G
9 + 2 = Q ; 9 - 2 = A
3 – 2 = B ; 3 + 2 = $
7 – 2 = E ; 7 + 2 = T
So 9QA is not belong to that group
Answer: c)

4).  Eighth to the left of twentieth from the right end = 8 + 20 = 28th from right end = 1
Answer: e)

5). New arrangement is
W 1 R % 4 J E # 7 M T U I 9 P S U 6 G D 5 Q F 9 $ A 3 H B
Fifth to the right of twelfth from the left end = 5 + 12 = 17th from left end = U
Answer: a)

Directions (Q. 6-10):

Order of shop





 

More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">