25 Oct 2016

IBPS Clerk/PO/RRB 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions  Set-21:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.
Reena, Ramya, Ravi, Raja, Roshni, Rakesh, Rana and Rani are eight friends travelling by three different names of Airlines, viz GoAir, IndiGo and SpiceJet. Each Airline is used by at least one female. The Airlines go to three places – Australia, Japan and Russia. There are three days of travel – Thursday, Friday and Saturday. Each place is visited by at least one female. On each day at least one female travels. Reena and Raja travel to Australia on the same day by the same model of car. Rakesh travels on Thursday in GoAir, but not to Russia and not to same place on Raja travel. A person travelling to Russia uses IndiGo on Thursday. SpiceJet goes only to Japan and only on Friday. Rana travels to Japan in GoAir on the day before the day on which Reena travels. Roshni travels to Russia but she likes to travel in GoAir. No male number travels in SpiceJet. Reena travels on the same day on which Ramya travels. Ravi travels to Japan on Saturday in IndiGo. Rani does not travel on Friday. No person travels to Australia on Thursday. Raja travels by the same airline by which Rana travels. Roshni and Ravi travel on the same day.

1). Which of the following combinations is/are true?
a)    Reena – SpiceJet – Australia - Friday
b)    Ravi – IndiGo – Japan - Saturday
c)    Roshni – GoAir – Australia - Thursday
d)    Rani – GoAir – Japan - Saturday
e)    None of these

2). Ramya travels in which of the following airlines?
a)    IndiGo
b)    GoAir
c)    SpiceJet
d)    Either GoAir or IndiGo
e)    None of these

3). Which of the following statements is/are true?
a)    Rana goes to Japan on Thursday
b)    Raja travels in IndiGo on Friday
c)    Rakesh travels in GoAir to Russia
d)    Ramya goes to Japan on Saturday
e)    None of these

4). Roshni travels on which of the following day?
a)    Thursday
b)    Saturday
c)    Either Thursday or Friday
d)    Friday
e)    None of these

5). Who among the following travel to Japan on Thursday?
a)    Rakesh and Rani
b)    Rana and Rakesh
c)    Ramya and Rana
d)    Rani and Ramya
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.
 (All the numbers are two digits numbers)
Input : tools 74 32 mark brick 98 93 55 world kind ice 41 77 cost
Step I : 32  tools 74 mark 98 93 55 world kind ice 41 77 cost brick
Step II : 41 32 tools 74 mark 98 93 55 world kind ice 77 brick cost
Step  III : 55 41 32 tools 74 mark 98 93 world kind 77 brick cost ice
Step  IV : 74 55 41 32 tools mark 98 93 world 77 brick cost ice kind
Step  V  : 77 74 55 41 32 tools 98 93 world brick cost ice kind mark
Step  VI : 93 77 74 55 41 32 98 world brick cost ice kind mark tools
Step VII : 98 93 77 74 55 41 32 brick cost ice kind mark tools world
Step VII is the last step of the above input, as the desired arrangement is obtained.

Input: 79 what rest 27 43 nest door line glass 59 31 unique 66 83

6). Which step number is the following output?
43 31 27 79 what rest nest 59 unique 83 66 glass door line
a)    Step V                         
b)    Step VI     
c)    Step IV                        
d)    Step III                 
e)    There is no such step

7). Which word/number would be at 5th position from the right in Step V ?
a)    27                                
b)    83             
c)    glass                             
d)    door                                 
e)    what

8). How many elements (words or numbers) are there between 'glass' and '43' as they appear in the last step of the output?
a)    One                            
b)    Three       
c)    Four                            
d)    Five                      
e)    Seven

9). Which of the following represents the position of 'what' in the fourth step?
a)    Eighth from the left                 
b)    Fifth from the right
c)    Sixth from the left                   
d)    Fifth from the left
e)    Seventh from the left

10). Which of the following would be step IV?
a)    27  79 what rest  43 nest line glass 59 31 unique 66 83 door
b)    66 59 43 31 27 79 what unique 83 door glass line nest rest
c)    59 43 31 27 79 what rest unique 66 83 door glass line nest
d)    83 79 66 59 43 31 27 door glass line nest rest unique what
e)    None of these

Answers:
1).b)   2).c)   3).a)   4).b)  5).b)   6).e)   7).d)   8).b)   9).c)  10).c)

Solution:
Directions (Q. 1-5):
Name
Airlines
Place
Day
Reena
GoAir
Australia
Friday
Ramya
SpiceJet
Japan
Friday
Ravi
IndiGo
Japan
Saturday
Raja
GoAir
Australia
Friday
Roshni
GoAir
Russia
Saturday
Rakesh
GoAir
Japan
Thursday
Rana
GoAir
Japan
Thursday
Rani
IndiGo
Russia
Thursday

Directions (Q. 6-10):
 Input: 79 what rest 27 43 nest door line glass 59 31 unique 66 83

Step I : 27 79 what rest 43 nest line glass 59 31 unique 66 83 door
Step II : 31 27 79 what rest 43 nest line 59 unique 66 83 door glass
Step III : 43 31 27 79 what rest nest 59 unique 66 83 door glass line
Step IV : 59 43 31 27 79 what rest unique 66 83 door glass line nest
Step V : 66 59 43 31 27 79 what unique 83 door glass line nest rest
Step VI : 79 66 59 43 31 27 what 83 door glass line nest rest unique
Step VII : 83 79 66 59 43 31 27 door glass line nest rest unique what






 

More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">