28 Oct 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions  Set-23:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully to answer the given questions
Seven Persons – M, N, O, P, Q, R and S – live on separate floors of a seven storeyed building, but not in the same order. The ground floor of the building is numbered 1, the floor above it 2 and so on until the topmost floor is numbered 7.Each person likes different cartoon characters, viz, Doraemon, Pokemon, Ben 10, Tom and Jerry, Ninja Hattori, Looney Tunes and Chhota Bheem, but not necessarily in the same order.

The person who likes Tom and Jerry lives on floor numbered 4. Only two persons live between P and the one who likes Tom and Jerry. M does not live on the lowermost floor. M lives on any odd numbered floor below the one who likes Tom and Jerry.
S lives on an even numbered floor but neither immediately above nor immediately below the floor of M. Only two persons live between M and the person who likes Chhota Bheem. Only one person lives between N and R. R lives on an even numbered floor and does not like Tom and Jerry.

Only three persons live between the persons who like Doraemon and Ben 10 respectively. The person who likes Doraemon live on any floor above the N’s floor. The person who likes Doraemon does not live on the topmost floor.
O does not like Doraemon or Ben 10. The person who likes Ninja Hattori lives on the floor immediately above the floor of the person who likes Looney Tunes.

1). How many persons live between the floors on which S and P live?
a)    Three
b)    Two
c)    Four
d)    Five
e)    No one

2). Which of the following statements is/are true according to the given information?
a)    Q lives on floor numbered 5 and he does not like Tom and Jerry
b)    M likes Ninja Hattori and he does not live on floor numbered 4
c)    O likes Pokemon and he lives on the topmost floor
d)    Only two persons live between the floors of Q and R
e)    All the statements are true.

3). Who among the following lives on the floor immediately above the floor of M?
a)    N
b)    R
c)    S
d)    O
e)    No one

4). Who among the following lives exactly between the floors on which S and N live?
a)    P
b)    R
c)    M
d)    Q
e)    No one

5). Who among the following does like cartoon character Ben 10?
a)    R
b)    P
c)    N
d)    Q
e)    S

Directions (Q. 6-7): Study the following information and answer the given questions.
G is the mother of R. R is the mother of S. S is the daughter of T. T is the brother of J. J is the mother of L. L is the daughter of Q. Q is the Son of D.

6). How is T related to G?
a)    Son
b)    Daughter
c)    Son-in-law
d)    Sister
e)    Daughter-in-law

7). How is S related to J?
a)    Son
b)    Niece
c)    Daughter
d)    Nephew
e)    Cannot be determined

Directions (Q. 8-10): Study the following information and answer the question.
Six people A, B, C, D, E and F obtained different marks in an exam. A obtained more marks than only two people. B obtained more marks than D but not the highest. F obtained more marks than only C. The one with second highest marks obtained 480 marks. The one with second lowest marks obtained 350 marks.

8). Which of the following is true with respect to E as per the given information?
a)    E obtained less marks than only two people
b)    E possibly obtained 500 marks
c)    E obtained more marks than D but less than B
d)    All the given statements are true
e)    E definitely obtained 480 marks

9).  Who amongst the following obtained third highest marks?
a)    D
b)    C
c)    E
d)    F
e)    A

10).  Who amongst the following possibly obtained 400 marks?
a)    A
b)    Either C or A
c)    D
d)    E
e)    Either C or E

Answers:
1).c)   2).e)  3).a)  4).d)  5).b)  6).c)  7).b)  8).b)  9).a)  10).b)

Directions (Q. 1-5):
Floor No
Person
Cartoon Character
7
O
Pokemon
6
S
Chhota Bheem
5
Q
Chipmunk
4
N
Tom and Jerry
3
M
Ninja Hattori
2
R
Looney Tunes
1
P
Ben 10







 

More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">