29 Oct 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Sitting Arrangement)

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions  Set-24:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (1-5) : Study the following information and answer the questions given below.
Eight people E, F, G, H, J, K, L and M are sitting around a circular table facing the centre. Each of them is of a different profession Chartered Accountant, Columnist, Doctor, Engineer, Financial Analyst, Lawyer, Professor and Scientist but not necessarily in the same order. F is sitting second to the left of K. The Scientist is an immediate neighbour of K. There are only three people between the Scientist and E. Only one person sits between the Engineer and E. The Columnist is to the immediate right of the Engineer. M is second to the right of K. H is the Scientist. G and J are immediate neighbours of each other. Neither G nor J is an Engineer. The Financial Analyst is to the immediate left of F. The Lawyer is second to the right of the Columnist. The Professor is an immediate neighbour of the Engineer. G is second to the right of the Chartered Accountant.

1). Who is sitting second to the right of E?
a)    The Lawyer
b)    G
c)    The Engineer
d)    F
e)    K

2). Who amongst the following is the Professor?
a)    F
b)    L
c)    M
d)    K
e)    J

3).  Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence from a group. Which of the following does not belong to that group?
a)    Chartered Accountant - H
b)    (2) M - Doctor
c)    (3) J - Engineer
d)    (4) FinancialAnalyst - L
e)    (5) Lawyer - K

4).  What is the position of L with respect to the Scientist ?
a)    Third to the left
b)    Second to the right
c)    Second to the left
d)    Third to the right
e)    Immediate right

5).  Which of the following statements is true according to the given arrangement?
a)    The Lawyer is second to the left of the Doctor
b)    E is an immediate neighbour of the Financial Analyst
c)    H sits exactly between F and the Financial Analyst
d)    Only four people sit between the Columnist and F
e)    All of the given statements are true

Directions (Q. 6-10):  Study the information below and answer the following question: –
In a certain code ‘facing problem with money’ is coded as ‘st np cg rt’, ‘money problem very serious’ is coded as ‘nt st np vw’, ‘serious with every person’ is coded as ‘rt nt pr ab’, ‘facing person each day’ is coded as ‘cg ab no cd’.
6). What is the code for ‘pr’?
a)    every
b)    with
c)    serious
d)    person
e)    None of these

7). what is the code for ‘rt nt np’?
a)    with serious problem
b)    with serious money
c)    serious money facing
d)    either a or b
e)    None of these

8). Which of the following is the code for ‘facing’?
a)    np
b)    st
c)    cg
d)    vw
e)    None of these

9). What is the code for ‘Person with money’?
a)    ab rt cg
b)    ab cg no
c)    ab rt st
d)    st np cg
e)    st pr vw

10). Which of the following is the code for ‘facing’?
a)    ab
b)    cg
c)    no
d)    nt
e)    None of these

Answers:
1).b)   2).d)  3).c)  4).b)  5).a)  6).a)  7).d)  8).c)  9).c)  10).b)

Explanation:
Directions (Q. 1-5):


Directions (Q. 6-10):
Facing = cg
With = rt
Serious = nt
Person = ab
Very = vw
Every = pr
Money problem = st np
Each day = no cd




 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">