9 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 68

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-68:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



Quantitative Aptitude
1). In a mixture of milk and water the proportion of water by weight was 75%. If in the 60 gms mixture 15 gms water was added, what would be the percentage of water in the new mixture ?
a) 75%
b) 88%
c) 90%
d) 100%
e) None of these
2). The average of 5 numbers is 306.4. The average of the first tWO numbers is 431 and the average of the last two numbers is 214.5. What is the third number?
a) 108
b) 52
c) 321
d) Cannot be determined
e) None of these
3)­­. Satish invests Rs. 35,500 in a scheme which earns him simple interest at the rate of 15 p.c.p.a. for two years. At the end of two years he reinvests the principal amount plus interest earned in another scheme which earns him compound Interest at the rate of 20 p.c.p.a. What will be the total interest earned by Satish over the principal amount at the end of 5 years?
a) Rs. 30,956.80
b) Rs. 35,017.20
c) Rs. 43,597.80
d) Rs. 44,247.20
e) None of these
4). Punit, Vinit and Ajit begin to jog around a stadium. They complete their revolutions in 45 seconds, 54 seconds and 36 seconds respectively. After how many seconds will they be together at the starting point?
a) 360
b) 600
c) 540
d) 450
e) None of these
5). The circumference of a circle is equal to the side of a square whose area measures 407044 sq. cms. What is the area of the circle?
a) 22583.2 sq. cms.
b) 32378.5 sq. cms.
c) 41263.5 sq. cms.
d) 39483.4 sq. cms.
e) Cannot be determined

Reasoning Ability
Directions (6 – 7): A family consist of six members P, Q, R, X, Y and Z. Q is the son of R but R is not mother of Q. P and R are a married couple, Y is the brother of R. X is the daughter of P. Z is the brother of P.
6). Who is the brother-in-law of R?
a) P
b) Z
c) Y
d) X 
e) Can’t be determined
7). Who is the father of Q?
a) R
b) P
c) Z
d) None of these
e) Can’t be determined
Directions (8-10): Read the instructions and answer the questions:
Yashita and Sahil are two friends walking in a maze garden. Yashita is on a mark Q and moves ahead in north for 8 meters to point R, then she takes a left turn and after walking 6 meters reaches point S. She now takes a right turn 4 meters reaches point T, then she takes a left turn and after 6 meters reaches point U and she sits down to take some rest. Meanwhile Sahil who is at point B which is 4 meters to the south of point U, walks 8 meters south and takes a left turn and after walking 6 meters reaches point P and rests there.
8). What is the direction of Yashita with respect to Sahil when they are resting at last?
a) North
b) South
c) North-West
d) North- East
e) South- East
9). Which among the given options is the set of points lying in a straight line in the maze garden?
a) PST
b) TRQ
c) TUB
d) TBR
e) STR
10). Point R happens to be the exit point of the maze garden which apparently Yashita had missed and walked past the point. Sahil recognised it and walks the shortest distance from his resting point and exits the maze garden. How much has he walked from his starting point?
a) 24
b) 28
c) 10
d) 26
e) 20
English Language
Directions (11-15): Pick out the most effective words from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

11). Food tasting would not be ____ against slow-acting poisons that take a long time to show any visible _____.
12). A group is a collection of individuals who have regular contact and frequent interaction, ___ influence and a common feeling of ____.
13). Lack of ___ is basic to good teamwork but our ability to work with others depends on our ____.
14). When organizations ____ creativity and risk-taking the usual method of maintaining order and ____ are indeed shaken.
15). _____ and technological change have opened vast opportunities of employment for women in different sectors of the national ___.

Answers:
1).e)   2).e)   3).d)   4).c)   5).b)   6).b)   7).a)   8).c)   9).a)   10).a)   11). b)  12).d)  13).a)  14).c)  15).b)

Solutions:
1). e)
In 60 gm of mixture, Quantity of water = 60 x 75/100 = 45gm
Quantity of Milk = 15gm
After mixing 15 gm of more water, Quantity of water in the new mixture = 45 + 15 = 60 gm
Since, Quantity of water in 75 gm of mixture = 60 gm
Therefore, 100 gm of of mixture will contain = 60/75 x 100 = 80% of water
2). e)
According to the question,
Sum of five numbers = 5 × 306.4 = 1532
Therefore, Third number = 1532 - 2 × 431 - 2 × 214.5 = 1532 - 862 – 429 = 241
3). e)
SI for first two years = 35500 x 15 x 2/100 = Rs.10650
Principal for another investment = 35500 + 10650 = Rs. 46150




Therefore Total Interest Earned = 10650 + 33597.20 = Rs.44247.20
4). c)
Time taken by Punit, Vinit and Ajit to be together at the starting point = LCM of 45, 54 and 36 seconds = 3 × 3 × 2 × 5 × 3 × 2 = 540 seconds
5). b)
Side of the square = Sqrt (Area) = √407044=638cm
Circumference of the circle = 638 cm





Directions (6 – 7):
Q is the son of R is not the mother. So, R is the father Q. P is married to R. So, P is the wife of R and the mother of Q. X is the daughter of P and hence of R and so she is the sister of Q. Y is the brother of R and Z is the brother of Q. R is the husband of P and Z is the brother of P. So, Z is the brother-in-law of R.
6). b)
7). a)
Directions(8 – 10):













8). c)
9). a)
10). a)
11). The meaning is clearly demonstrated by option 1 that food tasting would not be effective i.e its utility is not fulfilled when the symptoms on the food taster are not visible within a certain period of time. The effects are seen on the food taster so the second blank has to be ‘symptom’. Thus ‘effective, symptoms’ is the correct answer.
12). The first blank is filled by the word ‘mutual’ meaning reciprocal and no other word demonstrates the meaning this well. The second blank needs to be filled by the word ‘camaraderie’ which means mutual trust and friendship and no other word is appropriate as this. Thus option 4 is the correct answer.
13). The first blank needs to be filled by a negative word that has to be ‘rigidity’. The second blank needs to be filled by a positive word which is ‘compatibility’. Thus option 1 is the correct option.
14). The first blank needs to be filled by the word ‘encourage’ as the other words are inappropriate. The second blank if filled up with the word ‘decorum’ demonstrates a clear meaning. Thus option 3 is the correct answer.
15). Industrialization can be held maximum responsible for providing opportunities to women and the term ‘national economy’ demonstrates a proper meaning whereas ‘sector’ and ‘sphere’ are inappropriate words. 'Advancement' in which sphere is not mentioned in the sentence, thus it cannot fit in the sentence. Thus option 2 is the correct answer.




 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">