1 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-61

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-61:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Refer to the table and answer the given questions.
Total Number of People = 12000
Professions
% of People
% of Females
% of Males
Medical
12
45
-
Engineering
-
-
50
Law
11
35
-
Teaching
-
-
75
Banking
22
25
-
Management
14
-
80

1). If the total % of people in Engineering Profession is 16%. Then the total number of people in teaching Profession is approximately what percent of the total number of people in Law Profession?
a)    227 %
b)    193 %
c)    168 %
d)    79 %
e)    44 %

2). If the difference between the % of people in Teaching and Engineering is 9%. What is the difference between the total number of males and the total number of females from all the professions together?
a)    1720
b)    1684
c)    1368
d)    1316
e)    None of the Above

3). What is the ratio of the number of males in banking profession to the number of females in management profession?
a)    17:7
b)    28:55
c)    7:11
d)    165:112
e)    165:28

4). If the difference between the % of medical and teaching is 13% then What is the ratio of the total males in medical and teaching profession to that of females in the same professions?
a)    161:250
b)    195:256
c)    570:253
d)    507:233
e)    13:19

5). If the total % of people in Teaching Profession is 25%. Then the females in Engineering Profession are approximately what percent of the females in Management Profession?
a)    276
b)    256
c)    286
d)    246
e)    None of the Above

REASONING
Directions (6 – 10): In these, statements are followed by two conclusions. Consider statements to be true and find if the conclusions follow or not.
a) only I follows
b) only II follows
c) either I or II follows
d) neither I nor II follow
e) both I and II follow

6). Statements:      All spaces are sets.
No set is font.
Some fonts are files.
Some clips are sets.
Conclusions:
I. All clips being fonts is a possibility
II. All clips being file is a possibility

7). Statements:      Some red are blue.
All blue are orange.
No red is white.
No orange is green.
Conclusions:
I. Some white are not orange.
II. No red is green.

8). Statements:     All green are red.
Some red are grey.
No red is blue.
All white are blue.
Some yellow are white.
Conclusions:
I. All grey being yellow is a possibility.
II. Some white are red is a possibility

9). Statements:      Some sets are sites.
All sites are fonts.
No font is a style.
All files are styles.
Conclusions:
I. All sets are files is a possibility.
II. No file is site.

10). Statements:   All squares are cones.
No cone is a circle.
All spheres are circles.
All circles are triangles.
Conclusions:
I. Some triangles are cones.
II. Some spheres are squares is a possibility.

ENGLISH
Directions (11-15): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If these is no error, the answer is (e). (Ignore the errors of punctuation, if any.

11). (a) The parents and their child / (b) was asked to sit while / (c) from across the table / (d) a warm smile flashed. / (e) No error

12). (a) No sooner had / (b) they come home / (c) the mother / (d) lashed at them. / (e) No error

13). (a) Within a week the principal / (b) sent the parents a letter / (c) which was stating that / (d) their girls had been admitted. / (e) No error

14). (a) The hall was / (b) spacious enough / (c) for the picnic party / (d) to live. / (e) No error

15). (a) It is time / (b) the authorities / (c) have banned ragging / (d) in the educational institutions. / (e) No error

Answers:
1)a   2)c   3)e   4)d   5)c   6)b   7)d   8)d   9)b   10)d   11)b   12)c   13)c   14)d   15)c

Solutions:
1). a)
Teaching = 100 – Others = 100 – 75 = 25%
Required Percentage = (25/11)*100 = 227%

2). c)
% of People in Engineering = x ; % of People in Teaching = y
x + y = 100% -59% = 41%
x + y = 41
y – x = 9 => y = 25 ; x = 16
Total number of Males = 12000*(12*55 + 16*50 + 11*65 + 25*25 + 22*75 + 14*80) / 100 * 100 = 6684
Total number of Females = 12000 – 6684 = 5316
Difference = 6684 – 5316 = 1368

3). e)
Ratio = 22*75/ 14*20 = 165:28

4). d)
[12*55 + 25*75]/[12*45 + 25*25] = 507 : 233

5). c)
[12000*16*50/12000*14*20]*100 = 286

6). b)

If all clips are fonts, then some sets will be fonts which is not possible.
II is a possibility.

7). d)

I – All white are orange is a possibility, so I does not follow.
II is not definite

8). d)
If some white are red then some blue will be red, which is not possible.

9). b)
I – if all sets are files, then some styles will be fonts which is not possible.
II – is true because if any file is site, then some styles will be fonts which is not possible

10). d)
I is not definite
II – if any sphere is squares, then some circles will be cones which is not possible,

Directions (Q. 11-15)
11). b) Replace was with were because more than one person has been mentioned.
12). c) It should be “than the mother”.
13). c) It should be stated in place of was stating.
14). d) It should be “to live in”.

15). c) Replace have banned with banned.



 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">