2 Oct 2016

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test - 62

IBPS PO/Clerk/RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-62:
Dear Readers, IBPS PO/Clerk 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.




QUANTITATIVE APTITUDE
Direction (1-5): Study the following table carefully and answer the questions given below it:

Production of Cement by Different Companies in Different Years (In Lakh Tonnes)


1). In which year was the total production of cement by the companies A and D equal to the total production of E and G together?
a)   1992
b)   1993
c)   1994
d)   1995
e)   1996
2). For the two companies, what is the maximum difference in the total production for the year 1995 and 1996 taken together (in lakh tonnes)?
a)   140
b)   150
c)   160
d)   170
e)   180
3). How many companies have shown a continuous growth in the production for the given period?
a)   1
b)   2
c)   3
d)   4
e)   5
4). In which year was the total production of all the companies taken together approximately equal to approximate average of the total production of these companies during the given period?
a)   1991
b)   1993
c)   1995
d)   1997
e)   None of these
5). The approximate percentage increase in the total production of all the companies in 1997 from 1995 was
a)   11%
b)   12%
c)   13%
d)   14%
e)   15%
REASONING ABILITY
6). S is mother of T. T is husband of J. N is son of J. Z is father-in-law of J. K is brother of N. How is K related to Z?
a)   Son
b)   Brother
c)   Nephew
d)   Grandson
e)   Grand Father
7). Raman starts from point P and walks towards south and sops at point Q. He know takes a right turn followed by a left turn and stops at pint R. He finally takes a left turn and stops at point S. If he walks 5km before taking each turn, towards which direction will Raman have to walk from point S to reach point Q?
a)   North
b)   South
c)   East
d)   West
e)   None of these
8). Rohan walks a distance of 3 km towards North, then turns to his left and walks for 2 km. He again turns left and walks for 3 km. At this point he turns to his left and walks for 3 km. How many kilometres is he from the starting point?
a)   1 km
b)   2 km
c)   3 km
d)   4 km
e)   5 km
9). Kunal walks 10 kilometres towards North. From there, he walks 6 kilometres towards South. Then, he walks 3 kilometres towards East. How far and in which direction is he with reference to his starting point?
a)   5 km West
b)   5 km North
c)   5 km South - West
d)   5 km North - East
e)   None of these
10). 6 friends Vandana, Priyanka, Rita, Gita, Manju and Anupama are sitting in a row. Anupama is at one of the corners while Vandana, who is 2nd from one of the ends, Vandanais between Rita and Anupama. There are 2 friends sitting between Gita and Rita. Vandana and Priyanka are equidistant from both corners. Who among the following are not sitting together?
a)   Vandana, Rita
b)   Gita, Vandana
c)   Priyanka, Gita
d)   Rita, Manju
e)   None of these
ENGLISH LANGUAGE
Directions (Q. 11-15): In the following questions, a sentence has been given with some of its parts in bold. To make the sentence correct, you have to replace the bold part with the correct alternative given below. If the sentence is correct as it is, please give 5) as your answer (i.e No correction required).

11). The third consecutive victory of the BJP in Gujarat is marking a high watermark for the political landscape of India.
a)   is marks of a high watermark for
b)   marks of a high water level in
c)   marks a high watermark in
d)   mark a high watermark for
e)   No correction required

12). While we achieved competency in playing cricket, our skills to commentating for the game are dismal.
a)   to commentator for the
b)   in commentating regarding the
c)   of commentating about the
d)   in commentating on the
e)   No correction required

13). Of late, Indian television has seen more experts than there is news to report.
a)   experts more than there is news
b)   more news than experts in
c)   more expertise than the news
d)   more expert news than
e)   No correction required

14). Power always demands its source to keep it going, hence power brought earning for more money.
a)   brought earning for most
b)   brings earning for lost
c)   brings in earning for more
d)   bring in earning of more
e)   No correction required

15). Twitter is most addictive than cigarettes and liquor.
a)   is more addicting than
b)   is more addictive than
c)   is mere addictive rather than
d)   is more addiction for
e)   No correction required

Answers:
1)c   2)c   3)b   4)c   5)a   6)d   7)a   8)a   9)d   10)b   11)c   12)d   13)e   14)c   15)b  

Solutions:
1. C)
Total production of cement by the companies A and D in year 1994 = 50 + 35 = 85
by the companies E and G in year 1994 = 22 + 63 = 85
Hence, year 1994 in the answer
2. C)
Maximum difference in total production for years 1995 & 1996,
for company G = 80 + 120 = 200 lakh tonnes
for company B = 19 + 21 = 40 lakh tonnes
Therefore, required difference = 200 – 40 = 160 lakh tonnes
3. B)
From table
It is shown, clearly that company E & G have shown continuous growth in production
4. C)
Average of total production = (463 + 391 + 369 + 351 + 310 + 287 + 252 + 260)/8 = 2683/8 = 335.3 ≈ 351
i.e. Production equal to year 1995.
5. A)
Required percentage = (391 – 351)/351 = 40/351 x 100 = 11.4% ≈ 11%
6. D)
N is son of T and J.
So, K is son of T and J.
Z is father of T. Therefore, Z is grandfather of K.
Thus, K is the grandson of Z.
Hence, option E is correct.
7. A)

8. A)
The movements of Rohan are as shown in figure (A to B, B to C, C to D and D to E). Clearly, AD = BC = 2 km
So, required distance = AE = (DE – AD) = (3 – 2) = 1 km.

9. D)
The movement is as shown in figure.
AC = (AB – BC) = (10 – 6) km = 4 km. Clearly, D is to the North-east of A.
So, Kunal’s distance from starting point A = AD = √AC2 + CD2 = √42 + 32 = √25 = 5 km. So, it is 5 km to the North-east of his starting point.

10. B)





 

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">